Τσουχτερά τα πρόστιμα με τον αντικαπνιστικό νόμο

Τσουχτερά πρόστιμα, καταγγελίες για όσους καπνίζουν και οι χώροι που απαγορεύεται και η λειτουργία του 1142.

antikapnistikos-grammi-boitheias-kai-prwta-prostima
SHARE THIS
0
SHARES

Οι παραβάτες του νέου αντικαπνιστικού νόμου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τσουχτερά πρόστιμα, σύμφωνα με το νόμο που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι πρώτες «καμπάνες» έπεσαν στη Λαμία σε καπνιστή και ιδιοκτήτη καταστήματος, ενώ η γραμμή 1142 άρχισε να λειτουργεί και δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις, οι περισσότερες για πληροφορίες αλλά και για περιστατικά παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου. Αρκετές ήταν οι κλήσεις πολιτών που ζήτησαν βοήθεια για  τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα πρόστιμα και τι πρέπει να γνωρίζετε:

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν έως τις 3.000 ευρώ, σύμφωνα με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος που βασίζεται σε 4 άξονες. 

200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,

100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

1500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 ευρώ για τον οδηγό)

Οι χώροι που απαγορεύεται το κάπνισμα

Οι χώροι απαγόρευσης αφορούν το τσιγάρο, το πούρο, την πίπα και το άτμισμα. Συγκεκριμένα:

- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.
- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.
- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων (καταργήσαμε τις αντισυνταγματικές εξαιρέσεις που υπήρχαν).
- Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α' βάθμιας, Β' βάθμιας και Γ' βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι (θεσπίσαμε τη διάταξη με το Ν4633/2019).

 

 

 

φωτο: αρχείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook