X

Γέμισαν πλατείες-δρόμοι από πλήθος και αγανάκτηση

Mεγάλες πορείες στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμήσεις για πάνω από 70 χιλιάδες.Για πρώτη φορά μαζί ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ

Γράφει: TheToc team

Οργή λαού από όλες τις κοινωνικές ομάδες κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με αιχμή το ασφαλιστικό. Η χώρα παρέλυσε καθώς από την Αθήνα έως τη Ρόδο και από την Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έβαλαν «λουκέτο».

Μεγάλες ήταν πορείες σε όλη τη χώρα με όλες τις επαγγελματικές ομάδες να κατεβαίνουν στους δρόμους: Αγρότες, εμποροι, υπάλληλοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δικηγόροι, γιατροί ακόμη και παπάδες.

Στη πορεία του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με την αστυνομία υπολογίζεται ότι συμμετειχαν περίπου 25.000 άτομα, σε αυτή της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ 15.000, ενώ 5.000 ήταν συγκεντρωμένοι στο Μουσείο. Πάντως τα συνδικάτα κάνουν λόγο για πάνω 70 χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Επεισόδια με κουκουλοφόρους σε Πεσμαζόγλου και Σταδίου

Επεισόδια με κουκουλοφόρους σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου.

Επίθεση αντεξουσιαστών σε δημοσιογράφο του 9.84

Επίθεση από ομάδα αντεξουσιαστών δέχθηκε ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 Δημήτρης Πέρρος.

Μικροένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 στο Σύνταγμα με διαπληκτισμούς μεταξύ των συγκεντρωμένων στο μπλοκ των αγροτών και αυτών της εργατικής αλληλεγγύης.

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στις 10:30 στην Ομόνοια και στη συνέχεια ξεκίνησε την πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου και παραμένει αυτή την ώρα. Για πρώτη φορά στα χρονικά η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ ενώθηκε.


Δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.

Στην Κρήτη έκαναν την ...κηδεία του ασφαλιστικού.

Ακινητοποιημένα ήταν σχεδόν όλα τα Μέσα Μεταφοράς, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ ακυρώθηκαν πτήσεις της Aegean και της Olympic Air.

Η Αθήνα ήταν φρούριο, στην περιοχή του Χίλτον είχαν στηθεί κλούβες για τον φόβο επεισοδίων καθώς εκεί βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας και σε άλλη σημεία της πόλης.

Δυναμική η συμμετοχή των δικηγόρων

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ζήτησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική απεργία. «Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γγ του ΚΚΕ.

Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ

Το σποτ της ΓΣΕΕ

Κλειστά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τους βενζινοπώλες να μπαίνουν κι εκείνοι στο χορό των κινητοποιήσεων.

Στην απεργία συμμετείχαν, επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι μηχανικοί και οι φοροτεχνικοί. Κλειστά ι επίσης τα φαρμακεία. Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνομιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.

Οι δικηγόροι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την άλλη Δευτέρα (08.02.2016), ενώ οι συμβολαιογράφοι απέχουν έως την Παρασκευή (05.02.2016). Στην απεργία συμμετέχουν και οι φορτηγατζήδες, με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών να ξεκινά απεργία διαρκείας.

Στην απόφαση να προχωρήσουν σε αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και μάλιστα κυλιόμενη, από την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει το σύστημα, κατέληξαν οι φορείς των λογιστών και φοροτεχνικών.

Το σποτ του ΠΑΜΕ

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Κλειστά τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. Οι επαγγελματίες έκαναν διαμαρτυρία με τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στη συμβολή της Τσιμισκή με τη Βενιζέλου. Στην Καμάρα κάλεσαν συγκέντρωση στις 10.30 οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Κατά την ημέρα της απεργίας ο Οργανισμός, θα κυκλοφορεί λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:45 και το τελευταίο 23:00 περίπου.

Δεμένα τα πλοία Πέμπτη - Παρασκευή

Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το Σάββατο το πρωί καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Η ΠΝΟ, ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ εκτιμά ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους. Υπογραμμίζει επίσης ότι λόγω ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) θα συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ αύριο Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει από κοινού με τους Συλλόγους των Υπαλλήλων και Εργαζομένων του ΝΑΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του ΕΛΟΕΝ και της Εστίας των Ναυτικών, συγκέντρωση έξω από την Βουλή.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ), θα συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

H κυβέρνηση για πρώτη φορά στον έναν περίπου χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία είναι με την πλάτη στον τοίχο και έχει έρθει αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις πολλών κοινωνικών ομάδων, τη στιγμή που οι πιέσεις από τη μία πλευρά λόγω προσφυγικού και από την άλλη λόγω ασφαλιστικού μπορεί να πυροδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών κάθε άλλο παρά εύκολες προμηνύονται, ενώ παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για άμεσες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, λόγω του αδιεξόδου που για την ώρα διαφαίνεται στις συζητήσεις του Χίλτον. Το ξενοδοχείο είναι σε αστυνομικό κλοιό από το πρωί, με επτά κλούβες των ΜΑΤ να έχουν αναλάβει τη φύλαξή του.