Follow us

Τρελή υπερφορολόγηση αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.Γιατί

«Σφυροκόπημα» δέχεται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από τους δανειστές. Προτάσεις-φωτιά για υπερφορολόγηση αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τρελή υπερφορολόγηση αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.Γιατί

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες θα κατεβαίνουν για μια ακόμη φορά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απότομη μείωση των εισοδημάτων τους που βρίσκεται προ των πυλών, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα υφίσταται ένα ακόμη «σφυροκόπημα» στις αίθουσες του Χίλτον. Προς το παρόν, διέξοδος στις διαπραγματεύσεις δεν διαφαίνεται.

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς να παρακρατείται ακόμη και το 60% του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά σε δημοσιονομικό και ασφαλιστικό. Ούτε 500 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ που ζητούνται για τη διετία 2017-2018 ως δημοσιονομικά μέτρα δεν καλύπτονται από τον συντελεστή του 50% στα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ αλλά και από το κουτσούρεμα των συντάξεων που θα δοθούν από την 01/01/2016 και μετά.

Όσο για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, αντί για αύξηση φαίνεται να προκαλεί σημαντική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμη και να περάσει το μέτρο από τους δανειστές –οι ασφαλιστικές εισφορές είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- θα ζητηθεί «ισοδύναμο» που είναι η περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν

Αυτό που έλεγε από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, δηλαδή ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν «να βγαίνουν οι αριθμοί», φαίνεται να αποδεικνύεται πολύ μεγάλο φορτίο για την ελληνική πλευρά η οποία προς το παρόν δέχεται συνεχή αιτήματα για κάλυψη κενών. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε όλες αυτές τις ημέρες κυρίως ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη για να μετριάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, έχουν γυρίσει τώρα μπούμπερανγκ:

1. Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους επαγγελματίες, επέρχεται μείωση εισφορών για όλους τους επιτηδευματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Πράγματι αυτό ισχύει. Όμως εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δηλώνουν οι 8 στους 10. Οι υπέρογκες αυξήσεις εισφορών στους ελάχιστους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα 20.000 ευρώ ή και παραπάνω, δεν αρκεί για να καλύψει την «παραχώρηση» σε αυτούς που δηλώνουν τα λιγότερα. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι με τη μείωση εισφορών στους πιο αδύναμους, θα περιοριστεί το φαινόμενο της εισφοροαποφυγής που φτάνει στο 50%. Φαίνεται ότι το επιχείρημα δεν έχει τύχει ακόμη ανταπόκρισης καθώς αντίστοιχα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν η υπερβολική αύξηση για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα φέρει περισσότερη φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια μείωση εσόδων για το δημόσιο.

2. Η φορολογική πρόταση που παραδόθηκε την Τρίτη στους δανειστές, φέρνει τεράστιες αυξήσεις φόρων στους έχοντες αποδοχές άνω των 40.000 ευρώ σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή άνω των 60.000 ευρώ σε περίπτωση που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Ο αριθμός αυτών των φορολογουμένων είναι πολύ μικρός για να φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του δημοσίου. Παρά την εξαντλητική φορολόγηση σε επίπεδα που δεν συναντώνται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης (σ.σ ο συνδυασμός εισφορών και φόρων φέρνει κρατήσεις 50-58% σε όλους τους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ) τα έσοδα δεν αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Πόσο μάλλον όταν η πρόταση που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών φέρνει και μειώσεις φόρων για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από ελεύθερα επαγγέλματα δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Ενώ σήμερα προγραμματίζεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με αιχμή το ασφαλιστικό, ένα είναι βέβαιο: ακόμη δεν έχει φανεί το σύνολο των μέτρων που θα φέρει η ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης. Ακόμη και τώρα, λείπουν από το τραπέζι μέτρα συνολικού ύψους ακόμη και άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ 31 Μαϊ 2023 | 18:11

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ακριβώς το αντίθετο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα και τις θέσεις του κόμματός του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31 Μαϊ 2023 | 11:40

"Άδειασμα" ΠΑΣΟΚ σε Παραστατίδη: Πουθενά δεν μιλάμε για αύξηση του ΕΝΦΙΑ - Θέση μας η προοδευτική του μείωση

"Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ 31 Μαϊ 2023 | 10:31

Αδειασε το ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Παραστατίδη για τον ΕΝΦΙΑ: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας θέμα αύξησης

"Μονταζιέρα" της ΝΔ καταγγέλλει ο Στέφανος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ) μετά από δηλώσεις του για τον ΕΝΦΙΑ. "Πουθενά δεν μιλάμε για αύξηση", ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 30 Μαϊ 2023 | 08:39

Ελένη Χρονοπούλου: "Έκανα σαρδάμ για τους φόρους στη μεσαία τάξη - Fake news της Ομάδας Αλήθειας" [βίντεο]

Εξηγήσεις έδωσε η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε χθες για τις δηλώσεις της πέρι αύξησης των φόρων.

ΑΛΛΑΓΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 19:18

Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και οι "εξαφανισμένοι" ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφορία θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 24 Μαϊ 2023 | 15:44

Κομισιόν προς Ελλάδα: Τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης και πλαφόν 2,6% στην αύξηση των κρατικών δαπανών το 2024

Τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης και πλαφόν 2,6% στην αύξηση των κρατικών δαπανών το 2024 συστήνει η ΕΕ στην Ελλάδα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΡΑΞΗ 05 Μαϊ 2023 | 10:45

Μπορεί η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα να ρίξει τις τιμές; - Ποιος θα κερδίσει το 1,5 δισ. ευρώ

Λειτουργεί τέλεια ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα ειδικά σε έναν κλάδο όπως αυτός των τροφίμων;

02 Ιουν 2023 | 14:12

Εθνική Τράπεζα και Περιβάλλον: Από τη στρατηγική στην πράξη

Η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και ο ρόλος των τραπεζών

02 Ιουν 2023 | 13:54

Κολωνός: Μία ακόμα σύλληψη για τον βιασμό της 12χρονης - Χειροπέδες σε 48χρονο

Ένα ακόμα άτομο συνέλαβαν σήμερα οι αρχές, σχετικά με την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό. Πρόκειται για 48χρονο από το Μπαγκλαντές.

645.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 02 Ιουν 2023 | 13:00

Market Pass: Ξεκίνησε η πληρωμή της δόσης του Ιουνίου για 645.000 δικαιούχους με άυλη ψηφιακή κάρτα

Η πίστωση θα γίνει σε 645.000 δικαιούχους με το συνολικό ποσό, αυτής της πληρωμής, να ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ.

02 Ιουν 2023 | 12:35

Ορέστης Ομράν: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση

"Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνοδεύσουν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια", σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν

02 Ιουν 2023 | 12:35

Όλες οι λεπτομέρειες για το Run Bike Care 2023

Τρέξε - Κάνε ποδήλατο – Ενημερώσου, στις 11 Ιουνίου

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ 02 Ιουν 2023 | 08:58

Σαρώνει ο τουρισμός: Η Ελλάδα στο top 10 για Αμερικανούς, Αυστραλούς, Βραζιλιάνους και Καναδούς τουρίστες

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων ξεπερνά τις δέκα.