Follow us

Αυτή είναι η πρώτη διάταξη στην Ευρώπη για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών - Τι θα ισχύει στην Ελλάδα από Σεπτέμβρη

Νομοθετική πρόβλεψη πιθανότατα θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει, πιθανότατα, ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών , νομοθετική πρόβλεψη στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η Ιταλική κυβέρνηση: "....Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία... Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι", ήταν η ακριβής φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι θα προβλέπει

Τι θα προβλέπει όμως η εν λόγω διάταξη, αν και εφόσον θεσπιστεί από την κυβέρνηση; Η διεθνής εμπειρία έχει καταγραφεί , μέχρι στιγμής, μόνο στην Ιταλία η οποία αποφάσισε πως οι υγειονομικοί σε περίπτωση που (αν δεν υπάρχουν λόγοι υγείας) αρνηθούν να εμβολιαστούν, αντιμετωπίζουν από εργασιακή υποβάθμιση (με μειωμένες αποδοχές) έως αναστολή εργασίας χωρίς αμοιβή.

Η πρόβλεψη της διάταξης αφορά σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σε εγκαταστάσεις υγείας, κοινωνικής και κοινωνικής πρόνοιας, δημόσια και ιδιωτικά, φαρμακεία, παραφαρμακεία και επαγγελματικά εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διάταξη νόμου, που αποκαλύπτει το capital.gr είναι η πρώτη σχετική που εκδίδεται στην Ευρώπη και αναφέρει χαρακτηριστικά πως "υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δωρεάν εμβολιασμό για την πρόληψη της μόλυνσης από SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος και για την εκτέλεση των υπηρεσιών εργασίας που παρέχονται από τα υπόχρεα υποκείμενα. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από τις περιφέρειες, τις αυτόνομες επαρχίες και άλλες αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιέχονται στο σχέδιο"

Σύμφωνα με την διάταξη:

- δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένου κινδύνου για την υγεία, σε σχέση με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες κλινικές καταστάσεις, που βεβαιώνονται από τον γενικό ιατρό.

- Αν δε εμβολιαστεί για άλλους λόγους τότε η τοπική εταιρεία υγείας καθορίζει την αναστολή από το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ή καθηκόντων που συνεπάγονται διαπροσωπικές επαφές ή συνεπάγονται, με οποιαδήποτε άλλη μορφή, τον κίνδυνο εξάπλωσης της μετάδοσης από το SARS-CoV-2.

- Μετά ο εργοδότης τοποθετεί, όπου είναι δυνατόν, τον εργαζόμενο σε καθήκοντα, ακόμη και υποδεέστερα ….με την ανάλογη αμοιβή που αντιστοιχεί στα εκτελούμενα καθήκοντα και τα οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν ενέχουν κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης. Όταν δεν είναι δυνατή η ανάθεση διαφόρων καθηκόντων, για την περίοδο αναστολής , δεν οφείλονται αμοιβές, λοιπές αποδοχές ή απολαβές.

- Η αναστολή παραμένει σε ισχύ έως ότου εκπληρωθεί η υποχρέωση εμβολιασμού ή, ελλείψει αυτής, έως την ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος- Εργατολόγος, αναφέρει σχολιάζοντας την διάταξη:

"Η Ιταλική Κυβέρνηση θεσπίζοντας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων, σε νοσηλευτικές, υγειονομικές, φαρμακευτικές, παραφαρμακευτικές υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κοινωνικής πρόνοιας και επαγγελματικών εργαστηρίων, κατέστησε αυτόν προαπαιτούμενο άσκησης του επαγγέλματος και παροχής σχετικών υπηρεσιών. Η δικαιολογημένη και νόμιμη άρνηση του εργαζόμενου να εμβολιαστεί προϋποθέτει πιστοποιημένους λόγους υγείας και μόνο, αποκλείοντας λοιπούς λόγους, όπως ιδεολογικούς, θρησκευτικούς, και εν γένει προσωπικούς. Στην περίπτωση της άρνησης για λόγους υγείας, προβλέπεται η δυνατότητα, τοποθέτησης του εργαζόμενου σε θέση διαφορετικών καθηκόντων, ακόμα και υποδεέστερων, ενώ αν δεν είναι εφικτό, αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας του έως ότου εκπληρωθεί η υποχρέωση του εμβολιασμού ή έως την ολοκλήρωση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, και πάντως το αργότερο έως στις 31-12-2021. Συνάγεται δηλαδή, ότι η άρνηση εμβολιασμού για άλλους λόγους, πλην αυτών της υγείας, παραμένει αρρύθμιστη. Επισημαίνεται ότι η Ιταλία δεν υιοθέτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως ο τουρισμούς, επισιτισμός κτλ, που συμβάλλουν τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Χώρας.

Η δε επιλογή να μη ρυθμιστεί το δικαίωμα άρνησης του εμβολιασμού για άλλους λόγους, επιβεβαιώνει τη νομική αστάθεια, που μέχρι σήμερα υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης, αναφορικά με τις κυρώσεις στην περίπτωση άρνησης εμβολιασμού από εργαζόμενους. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι η επιλογή της Ιταλικής Κυβέρνησης να απέχει από τη ρύθμιση των συνεπειών άρνησης του εμβολιασμού για άλλους προσωπικούς λόγους, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε να επιλεγεί η εργοδοτική λύση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Και τούτο γιατί η υιοθέτηση της ερμηνευτικής μεθοδολογίας, που εκκινεί από το έλασσον και ανάγεται στο μείζον, δεν δύναται εν προκειμένω, να οδηγήσει σε ασφαλή ρύθμιση”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ 16 Μαϊ 2024 | 13:17

Μαζικοί θάνατοι λόγω covid σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης: Δύο αδέλφια στο εδώλιο

Στο εδώλιο του δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας, ενώ εξετάζονται μάρτυρες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΙΣΤΩΝ Η ΔΙΚΗ 16 Μαϊ 2024 | 09:17

Βόλος: Αθωώθηκαν μοναχοί για διασπορά fake news την περίοδο της πανδημίας

Συγκεκριμένα, αθωώθηκαν ο ηγούμενος, τρεις αρχιμανδρίτες και ένας ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Πηλίου.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ 15 Μαϊ 2024 | 09:04

Νέο επεισόδιο Πολάκη - Γεροτζιάφα: "Ο πιο τραμπικός πολιτικός" - "Είχα μάθει πόσο γελοίος είσαι, αλλά τελικά εσύ σπας ταμεία"

Δίχως τέλος συνεχίζεται η κόντρα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που ξεκίνησε με αφορμή την απόσυρση του σκευάσματος της AstraZeneca.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 14:17

Η Κεχαγιά "αδειάζει" τον Πολάκη: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια εξακολουθεί να ισχύει

H Βούλα Κεχαγιά "άδειασε" τον Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

ΣΚΩΠΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 11 Μαϊ 2024 | 17:01

"Τσουτσουριάσαμε": Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τρολάρει τις δηλώσεις Κασσελάκη για τους υγειονομικούς [βίντεο]

"Θα τους ξεσκίσω", είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας ενώπιο υγειονομικών εργαζομένων για την κυβερνητική πολιτική.

ΣΤΟ KONTRA24 10 Μαϊ 2024 | 10:43

Απίστευτος καυγάς Πολάκη - Γεροτζιάφα για τα εμβόλια του κορονοϊού: "Μου θυμίζει φασίστες" - "Είσαι ενεργούμενο της Pfizer"

Σκληρή κόντρα Πολάκη - Γεροτζιάφα στον αέρα εκπομπής με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

"ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΓΗ" 10 Μαϊ 2024 | 10:31

AstraZeneca: 38χρονος που έκανε το εμβόλιο το 2021 έπαθε θρόμβωση 15 ημέρες μετά - "Όλοι λέγανε τότε ότι είμαστε ασφαλείς"

Ενας 38χρονος ο οποίος έπαθε θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:17

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αμελητέο - 100 περιστατικά επιπλοκών

"Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα". Τι λέει η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

COVID-19 09 Μαϊ 2024 | 07:28

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό: Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω "πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων" μετά την πανδημία.

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 17:21

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού - Γιατί το απέσυρε η εταιρεία

Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Μεταξάκη που υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ - ΞΑΝΘΟ 08 Μαϊ 2024 | 12:28

Ξεσπάθωσε εναντίον όλων ο Πολάκης μετά την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca: "Αλητήριοι, διεφθαρμένοι, άσχετοι και ηλίθιοι"

Με ανάρτησή του με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται σφοδρά σε Σκέρτσο - Μητσοτάκη και αφήνει αιχμές για τον Τσίπρα.

"ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ" 08 Μαϊ 2024 | 08:35

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - Οι λόγοι που επικαλείται

H AstraZeneca δήλωσε πως πλέον υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 03 Μαϊ 2024 | 09:27

Ελπίδες από εξατομικευμένο εμβόλιο για θανατηφόρο καρκίνο εγκεφάλου - Υποσχόμενα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, η οποία υπενθυμίζεται χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά του κορονοϊού