Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι επιμέρους λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εκ νέου σύλληψη και κράτηση του ιδιοκτήτη της "Βιολάντα", η έκρηξη στο εργοστάσιο της οποίας στοίχισε τη ζωή πέντε εργαζόμενων γυναικών.
Σύμφωνα με το Mega, η έρευνα των Αρχών ανέδειξε κάποια σημεία σχετικά με τη διαχείρηση της μονάδας από τον ιδιοκτήτη και άλλους υπευθύνους, που επηρέασαν την παραπάνω απόφαση.
Ως πρώτο σημείο αναφέρονται οι καταθέσεις 15 υπαλλήλων της μονάδας, οι οποίοι αποκάλυψαν πως είχαν ήδη προειδοποιήσει για τη μοιραία διαρροή προπανίου.
Δεύτερον, η μη έγκριση ενός κονδυλίου που προοριζόταν για την επισκευή των σωληνώσεων μεταφοράς των καυσίμων, για το οποίο είχε αιτηθεί επίσημα εμπειρογνώμονας που είχε διαπιστώσει το πρόβλημα.
Ως τρίτο σημείο αναφέρονται οι ίδιες οι κατασκευαστικές αστοχίες στις σωληνώσεις, οι οποίες λανθασμένα ήταν υπογειοποιημένες, χωρίς θωρακίσεις και με προβληματικές συνδέσεις, κατασκευασμένες το 2008, χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ελέγχων.
Τέταρτον, το ευρύτερα προβληματικό δίκτυο των δεξαμενών προπανίου, το οποίο εκτιμήθηκε ως προβληματικό.
Ως πέμπτο σημείο αναφέρεται πως οι υπεύθυνοι της μονάδας είχαν αποκρύψει πως ημέρες πριν την έκρηξη, είχαν ζητήσει από τον προαναφερθέντα τεχνικό να εξετάσει τμήμα του εργοστασίου λόγω ύποπτων οσμών.
Τέλος, έγγραφο με εικονικές αυτοψίες στο εργοστάσιο από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Τρικάλων, από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2011, που υποστηρίζει πως η μονάδα δεν κατέγραφε κατασκευαστικές αστοχίες.
"Βιολάντα": Το αναβαθμισμένο κατηγορητήριο μετά τα νέα στοιχεία
Η κατηγορία για πρόκληση εμπρησμού και έκρηξης μετατράπηκε από αμέλεια σε κακούργημα, δηλαδή από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε πράξη με ενδεχόμενο δόλο, μετά τα ευρήματα των Αρχών.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, "τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα έμπειρα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στοιχειοθετούν την κατηγορία του ενδεχόμενου δόλου για τον ίδιο σε ό,τι αφορά τα αίτια της έκρηξης, την υπογειοποίηση των σωληνώσεων, τις δεξαμενές που δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν μπει στο τοπογραφικό διάγραμμα από το 2007 μέχρι σήμερα".
Πώς έγινε η σύλληψη του ιδιοκτήτη της "Βιολάντα" - Κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων
Υπενθυμίζεαι ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου 14/2 στην μπισκοτοβιομηχανία, προκειμένου να περάσει χειροπέδες στον ιδιοκτήτη της.
Μετά τη σύλληψή του, ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο κτίριο της Πυροσβεστικής και μετέπειτα στα δικαστήρια, όπου και απολογήθηκε για τις νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ενώπιον του ανακριτή Τρικάλων.
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ εξερχόμενος από τα δικαστήρια, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης της "Βιολάντα" θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενος στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, μέχρι να ετοιμάσει την απολογία του μαζί με τους δικηγόρους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις του ανακριτή και δεν έδωσε καμία εξήγηση για όσα καταγγέλουν εργαζόμενοι και ιδιώτες, οι οποίοι είχαν κληθεί να κάνουν εργασίες -που δεν έγιναν- στο εργοστάσιο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

