Bullying: Ξενοφοβία και ρατσισμός γιγαντώνουν το τέρας

΄Ενας στους 3 ΄Ελληνες μαθητές έχει ασκήσει βία. Στο TheTOC ο εμπνευστής του Παρατηρητηρίου κατά της Βίας, Θ. Παπαθεοδώρου και ο Πρύτανης του Παντείου, Γρ. Τσιάλτας.

bullying-ksenofobia-kai-ratsismos-gigantwnoun-to-teras
|
SHARE THIS
0
SHARES

  Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών κρατών ως προς την άσκηση ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, το bullying στη χώρα μας, όμως, ενδέχεται να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις αν δεν υποστηριχθεί η διδασκαλία της πρόληψης μέσα στα σχολεία και βεβαίως η πολιτειακή παιδεία.

΄Ενας στους τρεις ΄Ελληνες μαθητές έχει ασκήσει βία

   Παρ’ όλα αυτά, είναι ήδη εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι 1 στους 3 ΄Ελληνες μαθητές έχει ασκήσει βία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ιδρυτή του Παρατηρητηρίου κατά της Βίας του υπουργείου Παιδείας, και πρ. υφυπουργού Παιδείας, η τελευταία πανελλήνια έρευνα για το φαινόμενο του bullying που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο το 2013 και εκδόθηκε το 2014 από το υπουργείο Παιδείας έχει  εντυπωσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση. «Για μένα ίσως το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι η εναλλαγή θυμάτων και δραστών όπως επίσης και το ότι μεγάλο κομμάτι αυτής της βίας έχει να κάνει με κοινωνικές ανισότητες, ξενοφοβία και ρατσισμό», λέει στο TheTOC. «΄Οταν μια κοινωνία ζει την κρίση, κι έχει βαθιές κοινωνικές ανισότητες, αυτά μεταφέρονται και στο σχολείο. Δεν είναι αποκομμένο το σχολείο από την κοινωνία».

Η βία ασκήθηκε σε ένα ποσοστό 33% λόγω τόπου καταγωγής

   Από τις απαντήσεις των 61.000 μαθητών που συμμετείχαν στην πανελλήνια έρευνα, προκύπτει ότι η βία ασκήθηκε σε ένα ποσοστό 33% λόγω του τόπου καταγωγής του θύματος, 19% επειδή ανήκε σε άλλη ομάδα-παρέα, 11% επειδή ανήκε σε μειονότητα, 4% λόγω του φύλου του και 33% για κανέναν από τους παραπάνω λόγους.

Παράλληλα, το 32% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές, το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.

    Ως προς τον τόπο του επεισοδίου, το 56% απαντάει ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο σημείο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% απαντούν στο εργαστήριο και στο γραφείο των καθηγητών.

Το cyberbullying: ΄Ένα σύγχρονο τέρας

   «΄Εχει σημασία να δει κανείς σε ποιον απευθύνεται ο μαθητής για να αναφέρει ένα τέτοιο γεγονός. Θα δείτε ότι εκεί απουσιάζει το σχολείο – δεν είναι στην πρώτη θέση. Προηγείται ο φίλος, μετά η οικογένεια και κατόπιν στο σχολείο. Καταλαβαίνεται ότι αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο της προσπάθειας που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να σπάσει η νοοτροπία που υπάρχει, να σπάσει η συγκάλυψη και το σχολείο να παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους περιστατικά», μας λέει ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνοντάς μας ότι εκτός από τη συμβατική βία, καταγράφεται και το cyberBullying, το bullying δηλαδή μέσω Διαδικτύου

   Για τον κ. Παπαθεοδώρου, το μόνο «φάρμακο» σ’ αυτή τη μάστιγα που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς είναι να δραστηριοποιηθεί το σύστημα της εκπαίδευσης. «Χρειάζεται  να γίνει μια μεγάλη καμπάνια όπου πέρα από τη θετική υποδοχή των εκπαιδευτικών, να φθάσει στους μαθητές και στους γονείς. Ας μας χτυπήσει “καμπανάκι” το ότι έχουμε να κάνουμε, πλέον, με περιστατικά που μπορεί να είναι τόσο πολύ ακραία όπως αυτό που ζήσαμε ακόμα κι αν δεν ήταν στον κλασσικό σχολικό χώρο».

Ο πρύτανης του Παντείου στο TheTOC: Πρώτα να χτυπηθεί η αδιαφορία

  Το TheTOC ζήτησε την άποψη του πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρη Τσιάλτα, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, που έκανε την περασμένη Τετάρτη ομιλία / παρέμβαση σε σχετική εκδήλωση φοιτητών της Παντείου (πρωτοβουλία της ΠΑΣΠ) που ευαισθητοποιήθηκαν από την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη κι αποφάσισαν να κάνουν μια εκδήλωση και να συζητήσουν μεταξύ τους τα θέματα. «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό σ’ αυτό το φαινόμενο είναι το θέμα της αδιαφορίας όπου μετατρέπει αυτούς που αδιαφορούν σε συνένοχους αυτού του φαινομένου. Η καταστολή του φαινομένου ως εκ τούτου, θα πρέπει να περάσει μέσα από την καταστολή της αδιαφορίας των πολιτών που βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν αντιδρούν», μας λέει ο κ.Τσιάλτας. Αλήθεια, το … κατεξοχήν αρμόδιο Πανεπιστήμιο προγραμματίζει δράσεις γύρω από το φαινόμενο του bullying; Ο κ. Τσιάλτας μας διαβεβαιώνει: «Την ερχόμενη εβδομάδα έχω πρόθεση να φέρω το θέμα στη Σύγκλητο για να το συζητήσουμε».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook