
Την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και σε άλλα πέντε νυν και πρώην στελέχη της (Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμανής) για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρόεδρός του, Μαρία Λεπενιώτη, κλείνοντας έναν κύκλο πέντε και πλέον ετών δικαστικής διαδικασίας.
Στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή επεβλήθη επιπλέον ποινή ενός έτους και πρόστιμο 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή. Το μόνο μέλος της ηγεσίας της Χ.Α. στο οποίο επεβλήθη χαμηλότερη των 13 ετών ποινή είναι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ισόβια συν 10 χρόνια στον Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα
Σε ισόβια κάθειρξη συν φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς συν οκτώ έτη για πλημμελήματα. Ο κατηγορούμενος που έλαβε την υψηλότερη ποινή για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα είναι ο Νικόλαος Αποστόλου, κατηγορούμενος μόνο γι' αυτή την πράξη. Ο Αποστόλου ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο "στρατολόγος" του Γιώργου Ρουπακιά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών. Επίσης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα επιβλήθηκαν ποινές 7 χρόνων φυλάκισης για συνέργεια σε 15 καταδικασθέντες.
Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε:
- Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη
- Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη
- Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη
- Γρέγος Αντώνης: 6 έτη
- Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη
- Κούζηλος Νίκος: 7 έτη
- Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη
Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε:
- Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
- Μιχαήλ Αρβανίτης: 5 έτη
- Νίκος Μίχος: 5 έτη
- Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη
Η απόφαση ανά κατηγορούμενο και υπόθεση όπως εκφωνήθηκε στο δικαστήριο
Το δικαστήριο "μοίρασε" συνολικά ποινές που ξεπερνούν τα 500 χρόνια. Αναλυτικά οι ποινές ανά κατηγορούμενο και υπόθεση όπως εκφωνήθηκε στο δικαστήριο είναι οι εξής:
Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης:
Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, και Γιώργος Γερμενής κάθειρξη δεκατριών ετών και επιπλέον ποινές για κάποιους από αυτούς για πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη δέκα ετών.
Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα
- Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και δέκα έτη κάθειρξης συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.
- Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.
- Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.
- Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.
- Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.
- Οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.
Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες:
Κάθειρξη έξι ετών στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τριών ετών για ένταξη έλαβαν οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής κάθειρξη οκτώ και έξι ετών.
Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα):
- Ο Κυριάκος Αντωνακόπουλος (δεν έχει ένταξη) δύο χρόνια για κάθε πράξη επικίνδυνης σωματικής βλάβης (2Χ3) και επιπλέον ποινές 26 μηνών.
- Ομοίως οι Ιωάννης Καστρινός και Αναστάσιος Πανταζής.
- Ο Αντώνης Χατζηδάκης τις ίδιες ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (για απλή σωματική βλάβη σε βάρος τριών θυμάτων) και επιπλέον ποινή τεσσάρων ετών για ένταξη.
Στην ομάδα κατηγορουμένων που είχαν μόνο ένταξη.
- Οι πρώην βουλευτές Γιώργος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε κάθειρξη έξι ετών.
- Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη επτά ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος, φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο τελευταίοι και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.
Επίσης μόνο για ένταξη καταδικάστηκαν οι:
- Νικόλαος Αποστόλου κάθειρξη επτά ετών.
- Αριστόδημος Δασκαλάκης (πυρηνάρχης Ιεράπετρας) φυλάκιση πέντε ετών.
- Διονύσιος Λιακόπουλος (υπόθεση Λουκμάν) κάθειρξη έξι ετών.
- Θωμάς Μπαρέκας κάθειρξη έξι ετών και φυλάκιση έξι μηνών.
- Νικόλαος Παπαβασιλείου κάθειρξη έξι ετών.
- Βενετία Πόπορη (αστυνομικός) κάθειρξη έξι ετών και συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για πλημμελήματα.
- Βασίλειος Σιατούνης κάθειρξη έξι ετών.
- Ομοίως και οι Χρήστος Στεργιόπουλος (υπόθεση Λουκμάν), Αθανάσιος Στράτος και Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας.
Ξεκινά η "μάχη" των αναστολών
Μετά την ανακοίνωση των ποινών, οι δικαστές αποσύρθηκαν προκειμένου η εισαγγελέας να προετοιμάσει την πρότασή της περί της συγχώνευσης ποινών για όσους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν για άνω του ενός αδικήματα.
Η επόμενη πράξη, που πιθανόν θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, θα αφορά τη μάχη της αναστολής της ποινής, που θα δώσουν όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του καταδικασθέντος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη μάχη της δίκης.

Πανέτοιμη για τις άμεσες συλλήψεις η ΕΛΑΣ
"Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας", τόνισαν, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Παρούσα η Μάγδα Φύσσα
Στις 12:05 μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία και άκουσε την απόφαση για τους καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα ακολουθήσει το κρίσιμο στάδιο των αναστολών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να λαμβάνουν και πάλι τον λόγο και να επιχειρηματολογούν για τους πελάτες τους. Είναι το στάδιο που θα κρίνει σε ποιους θα δοθεί αναστολή, ποιοι δηλαδή θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Γι αυτό και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σήμερα θα γίνει σαφές ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι. Αφού ορισμένοι θα τύχουν αναστολής εκτέλεσης της ποινής έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει στο Εφετείο.
Θεωρείται πάντως τελείως απίθανο αυτή η εξέλιξη να αφορά τα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής...
Αν το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν εκεί.
Για 30 συλλήψεις έχει προετοιμαστεί η ΕΛΑΣ
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προετοιμαστεί για τουλάχιστον 30 συλλήψεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι 13 θα είναι πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος και 14 ακόμη μέλη του, που έχουν κριθεί ένοχα για συμμετοχή στην δολοφονία Παύλου Φύσσα (11 άτομα), και για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (τρία άτομα), μεταξύ των οποίων και οι "πυρηνάρχες" της Νίκαιας και του Περάματος.
Σε αστυνομική επιτήρηση για την πιθανότητα σύλληψής τους, βρίσκονται ακόμη 12 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως ενδέχεται να λάβουν ποινές με ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις
Από την στιγμή που σήμερα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης με τις ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με την σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκων έρευνες εντοπισμού και σύλληψής τους. Στελέχη της αστυνομίας, εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι "μισοί-μισοί".
Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα "καλής διαγωγής" για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για την μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.
Από την στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Με πληροφορίες από capital.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr