Έτσι ψήνουμε σωστά το κρέας: Τα 7 tips

Τα κάρβουνα έχουν ήδη στρωθεί και οι ψησταριές ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά. Άλλοι, λόγω της ημέρας, θα τρέξουν σε ταβέρνες, άλλοι όμως θα ψήσουν σπίτι τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ξέρουμε άραγε πραγματικά να ψήνουμε σωστά το κρέας;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν ή θα βγάλουν τη σχάρα από την αποθήκη, θα αγοράσουν κάρβουνα και τα απαραίτητα κρεατικά από τον χασάπη ώστε να απολαύσουν ένα σπιτικό bbq.

Εδώ λοιπόν σας προσφέρουμε μερικά tips που αν τα ακολουθήσετε θα ψήσετε το τέλειο κρέας.

1. Το πιο βασικό - Το σωστό κρέας

Όπως όλα τα προϊόντα έτσι και το κρέας δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Δεν κάνουν όλα τα κομμάτια για κάρβουνα, ούτε όλα απαιτούν τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Άλλη θερμοκρασία απαιτεί το μοσχάρι ας πούμε, άλλη το χοιρινό και τα λουκάνικα. Οπότε: Μην ντρέπεστε να ρωτήστε τον χασάπη σας τι να πάρετε, ανάλογα με το τι θέλετε να ψήσετε.

2. Η σωστή θερμοκρασία

Όχι, δεν βγάζουμε το κρέας και το πετάμε κατευθείαν στα κάρβουνα. Πριν βάλουμε το κρέας στη σχάρα το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ειδικά σε σπαλομπριζόλα, τη βγάζουμε ακόμα νωρίτερα.

Έτσι ψήνουμε σωστά το κρέας: Τα 7 tips

3. Η σχάρα

Ελπίζουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσετε τη σχάρα, έτσι όπως την είχατε αφήσει από το τελευταίο ψήσιμο, σωστά; Διότι υπάρχει και αυτή η άποψη, που λέει ότι το κρέας γίνεται... πιο νόστιμο. Και φουλ ανθυγιεινό! Γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, ώστε να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας. Την περνάμε με λεμόνι και τη βάζουμε να κάψει καλά.

4. Η φωτιά: "Τρίκι" σημείο του ψησίματος

Μην ξεγελιέστε από τις παγιωμένες απόψεις που λένε ότι η φωτιά πρέπει να είναι στο φουλ ή όχι δυνατή, αντίστοιχα. Υπάρχει κίνδυνος και δη μεγάλος, το κρέας σε πολύ δυνατή φωτιά να ψηθεί πολύ καλά από έξω και μέσα να μην είναι έτοιμο. Στην πολύ σιγανή φωτιά θα σπάσουν τα νεύρα σας θα αργήσετε και είναι αμφίβολο το ψήσιμο.

Οπότε σε τι πάμε; Σε μέτρια φωτιά ώστε να καραμελώσει απ΄έξω και να ψηθεί σωστά διατηρώντας τα υγρά του. Εκτός αν είστε τόσο μεγάλοι μάστορες που βάλετε αρχικά δυνατή φωτιά για να θωρακισθεί το κρέας και μετά τη χαμηλώσετε αρκετά. Αλλά για να το κάνετε αυτό χρειάζεται να αλλάζετε και θέσεις.

Εκτός εάν μιλάμε για μοσχαρίσια μεγάλη οπότε εκεί πάμε σε πολύ δυνατή φωτιά.

5. Οι θέσεις του κρέατος

Μια και το αναφέραμε, προσοχή στις θέσεις του κρεάτος. Οι μπριζόλες οι χοιρινές για παράδειγμα. Ξεκινήστε τις για λίγο από ψηλά και μετά κατεβάστε τις, εάν έχετε τέτοια δυνατότητα. Για την αλλαγή πλευράς: Στις χοιρινές μπριζόλες κάθε περίπου 3 λεπτά γυρίστε τις.

6. Το αλάτισμα

Υπάρχει η πεποίθηση πως το αλάτι και το πιπέρι μπαίνουν πάντα στο τέλος γιατί αλλιώς το κρέας μπορεί να γίνει σκληρό και στεγνό. Δεν πολυισχύει για το αλάτι. Απλώς μην το παρακάνετε. Στη μοσχαρίσια αλατίζουμε πριν το ψήσιμο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όσο για τα μπαχαρικά επίσης μπορούν να μπουν πριν το ψήσιμο αρκεί να είναι με μέτρο.

7. Το κόψιμο και η "ξεκούραση"

Αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε χωρίς να το ακουμπάμε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 5 με 7 λεπτά. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύετε και αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά. Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν πρέπει να κόψουμε την μπριζόλα μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά. Μετά από λίγο με ένα μεγάλο μαχαίρι, κόβουμε σε λεπτές φέτες προς την αντίθετη φορά των ινών του κρέατος.

Καλό ψήσιμο!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 08 Απρ 2020 | 12:10

Μηταράκης: Έχουμε 28 κρούσματα κορονοϊού σε hot spot αλλά δεν έχουμε νεκρούς

Στις Σέρρες και στη Μαλακάσα τα κέντρα παραμένουν κλειστά για λόγους δημόσιας υγείας.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ 08 Απρ 2020 | 12:04
"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ" 08 Απρ 2020 | 11:56

Γεωργιάδης: Aν χαλαρώσουν τα μέτρα τον Μάιο, η ύφεση θα είναι πιο μικρή

Αλλά οι Έλληνες του εξωτερικού ψάχνουν τρόπο να πιστρέψουν.

ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 08 Απρ 2020 | 11:31

Πανελλαδικές εξετάσεις με ύλη μέχρι τον Μάρτιο - Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 08 Απρ 2020 | 11:14

Δείτε πώς γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό στο σπίτι - Ξεκίνησαν οι κινητές μονάδες [εικόνες]

Εκτός από την ενεργοποίηση αυτών των 500 Κινητών Ομάδων, έχει ενισχυθεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ με 100 άτομα.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ 08 Απρ 2020 | 11:01

Επίθεση Κούλογλου σε Μπαλατσινού- "Εγω δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτη" του απάντησε η Τζένη

"Σε αντίθεση με τη δική σας καριέρα η δίκη μου δεν υπήρξε ποτέ κρατικοδίαιτη", τονίζει η Τζένη Μπαλατσινού

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΡΑΣ 08 Απρ 2020 | 10:14

Ένταση στον Ευαγγελισμό: "Ξαφνικά ήρθαν 15 άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ", λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε πολύ αρνητικό κλίμα στους εργαζόμενους που "δεν προλαβαίνουν να πιουν νερό ή να πάνε τουαλέτα στη βάρδια τους".

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 08 Απρ 2020 | 09:32

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Απαγορευτικό απόπλου λόγω των 9 μποφόρ

Κανονικά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Απρ 2020 | 09:10

Κορονοϊός: Έχουν ελεγχθεί 25.000 επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα - Εντοπίστηκαν 73 κρούσματα

Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 6.645 πολίτες και 1.059 επαφές τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Απρ 2020 | 09:06
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 08 Απρ 2020 | 09:03
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 08 Απρ 2020 | 07:25

Έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα – Drone, ελικόπτερα και περιπολίες στις εκκλησίες

Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στις εκκλήσεις, αλλά θα πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τους απείθαρχους να ταξιδέψουν.

08 Απρ 2020 | 06:43