Η 11η Ιουλίου 2007 έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη της Κρήτης και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκείνη την ημέρα, μία επιχείρηση κατάσβεσης στον Βώσσακο Ρεθύμνου μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν τρεις δασοπυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος
Ο φριχτός θάνατος των δύο εποχικών πυροσβεστών στην μεγάλη πυρκαγιά της Κρύας Βρύσης ξυπνά μνήμες από την τραγωδία στο φαράγγι του Βώσσακου στο Ρέθυμνο, με το θάνατο τριών δασοπυροσβεστών στις 11 Ιουλίου 2007.
Σύμφωνα με το neaktiri, και τότε η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και οι πυροσβέστες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της, όταν μια ξαφνική αλλαγή της φοράς του ανέμου εγκλώβισε τρεις εποχικούς πυροσβέστες.

Η τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε τρεις δασοπυροσβέστες
Το θάνατο μέσα στις φλόγες βρήκαν οι Νικήτας Κορομηλάς, Στέλιος Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανάκης. Για τις ευθύνες του θανάτου των ηρωικών πυροσβεστών έγινε δικαστική διερεύνηση και η σχετική δίκη ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.
Το δικαστήριο εξέτασε τις ευθύνες για τον θάνατο των τριών δασοπυροσβεστών και τον σοβαρό τραυματισμό του Μανόλη Μανωλιτσάκη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Πρόκειται για τον επικεφαλής του πεζοπόρου τμήματος και τον υπεύθυνο του γραφείου επιχειρήσεων. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή, ενώ ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κρίθηκε αθώος.
Κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης, το σωματείο των πυροσβεστών και οι τοπικές αρχές διοργανώνουν επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της τραγωδίας.
Στο φαράγγι του Βώσσακου έχει ανεγερθεί μνημείο πεσόντων πυροσβεστών προς τιμήν τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
