Μετά την πολύωρη απολογία του 41χρονου γυναικοκτόνου στην Καλαμάτα, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή του.
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρέθηκαν συγκεντρωμένες γυναίκες, οι οποίες αποδοκίμασαν τον δράστη της δολοφονίας της 39χρονης Βασιλικής, ότανεκείνος μετέβη εκεί με συμβατικό όχημα της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη προθεσμία που είχε ζητήσει και λάβει ο 41χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενδοοικογενειακή βία, παραβάσεις του νόμου περί όπλων και κακουργηματικού χαρακτήρα παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Το κλίμα στην πόλη παραμένει ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς μόλις το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου χιλιάδες Καλαματιανοί κάθε ηλικίας συμμετείχαν σε μια μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Με κεντρικό σύνθημα "Καμιά άλλη δολοφονημένη", οι διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, ζητώντας να μην υπάρξει άλλο θύμα.
Καλαμάτα: Έρευνες σε 60 ώρες ηχητικών καταγραφών
Υπενθυμίζεται πως η ιατροδικαστική εξέταση αποκαλύπτει τη σφοδρότητα της επίθεσης, καθώς το θύμα δέχθηκε τουλάχιστον 45 μαχαιριές, σε ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα στυγερό.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να αλλάζει εκδοχές ως προς τα γεγονότα, υποστηρίζοντας αρχικά ότι δέχθηκε επίθεση και στη συνέχεια ότι προηγήθηκε καβγάς, επιχειρώντας να επικαλεστεί κατάσταση "εν βρασμώ ψυχής".
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πρόκειται για προμελετημένη πράξη.
Η τελική αξιολόγηση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην κατοχή του 41χρονου εντοπίστηκε σκληρός δίσκος με ηχητικές καταγραφές της συζύγου του, διάρκειας άνω της μίας ώρας, γεγονός που, κατά τις αρχές, σκιαγραφεί ένα προφίλ εμμονικής και ελεγκτικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κατηγορούμενος φέρεται να παρακολουθούσε τη σύζυγό του, τοποθετώντας συσκευές GPS σε όχημα και κινητά τηλέφωνα, ενώ χρησιμοποιούσε και κάμερες σε χώρους όπου εκείνη κινούνταν.
"Όλα ήταν σκηνοθετημένα από την αρχή"
Σημειώνεται πως ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, καταδεικνύουν προσπάθεια σκηνοθέτησης από τον δράστη, η οποία -όπως είπε- ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή.
"Τα στοιχεία της σκηνής έδειχναν από την αρχή ότι είναι σκηνοθετημένα και δεν είναι πραγματικά γεγονότα", ανέφερε και εξήγησε ότι η τοποθέτηση του μαχαιριού στο αριστερό χέρι του θύματος -το οποίο ήταν και το πιο αδύναμο- σε συνδυασμό με τα σοβαρά τραύματα που είχε δεχθεί, καθιστούσαν αδύνατη την εκδοχή αυτοάμυνας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ευρήματα των αρχών, όπως ο σκληρός δίσκος και οι καταγραφές, σημειώνοντας ότι "δείχνει ότι αυτός ο άνθρωπος είχε εμμονή", ενώ εκτίμησε ότι ενδέχεται να προκύψουν και νέα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν κατασχεθεί.
Ο κ. Καλλιακμάνης στάθηκε και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα θύματα να απομακρυνθούν από κακοποιητικές σχέσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά. "Λέμε στις γυναίκες να φεύγουν από την πρώτη φορά που θα σηκωθεί χέρι", σημείωσε και διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι εύκολο στην πράξη, καθώς συχνά υπάρχουν απειλές.
Όπως είπε, στην υπό εξέταση περίπτωση η 39χρονη φέρεται να δεχόταν πιέσεις και εκφοβισμό, με τον δράστη να την απειλεί ότι δεν θα ξαναδεί τα παιδιά της αν αποχωρήσει από τη σχέση.
Καταληκτικά υπογράμμισε: "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορούμε το θύμα. Πρέπει να το εμψυχώσουμε, να το συμβουλεύουμε και να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει γνώση τέτοιων περιστατικών, ώστε να ενημερώνεται η αστυνομία".
Τι θα γίνει με τα δύο παιδιά της 39χρονης: "Τους έχουν πει ότι υπήρξε ατύχημα στη μητέρα τους"
Στην κατάσταση των δύο ανήλικων παιδιών της γυναίκας που δολοφονήθηκε στην Καλαμάτα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, περιγράφοντας μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα τόσο για τα ίδια όσο και για το σύστημα πρόνοιας.
Όπως δήλωσε, πρόκειται για "μία κτηνωδία", σημειώνοντας ότι τα παιδιά "κοιμήθηκαν στο σπίτι τους και κυριολεκτικά ξύπνησαν με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο".
Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε παιδιατρική κλινική, όπου λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, τα παιδιά δεν έχουν πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί. "Τους έχουν πει ότι υπήρξε ατύχημα στη μητέρα τους", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η αλήθεια θα πρέπει να αποκαλυφθεί σταδιακά, με τη βοήθεια ειδικών.

Το κρίσιμο ερώτημα αφορά πλέον το μέλλον των παιδιών, καθώς εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές το ενδεχόμενο ανάθεσης της επιμέλειας σε συγγενικό πρόσωπο.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακός, η θεία των παιδιών -η οποία θεωρείται από τον ίδιο κατάλληλη- δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει την επιμέλεια, λόγω οικονομικών δυσκολιών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, καθώς εργάζεται εποχικά εκτός Καλαμάτας.
Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα ανάληψης της επιμέλειας από τους παππούδες από την πλευρά του πατέρα, με τον ίδιο να εκφράζει επιφυλάξεις για μια τέτοια εξέλιξη.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κατάλληλο συγγενικό περιβάλλον, τα παιδιά ενδέχεται να μεταφερθούν σε προνοιακή δομή.
Καλαμάτα: Καταγγελίες για βία και ενδείξεις κινδύνου πριν το έγκλημα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ακούγονταν συχνοί καβγάδες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περιστατικά σωματικής βίας.
Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία, περίοικοι είχαν καλέσει την Αστυνομία, καθώς -όπως ανέφεραν- "νόμιζαν ότι σφάζουν μια γυναίκα". Ωστόσο, οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το διαμέρισμα από το οποίο προέρχονταν οι φωνές.
Παράλληλα, προκύπτει ότι το 39χρονο θύμα είχε αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εκμυστηρεύεται την κατάσταση που βίωνε σε κοντινά της πρόσωπα, ενώ φέρεται να είχε απευθυνθεί και σε κοινωνικές δομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Βασιλική είχε προταθεί ακόμη και η λήψη μέτρων προστασίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει περαιτέρω, πιθανόν λόγω φόβου και συνεχούς παρακολούθησης που φέρεται να δεχόταν από τον 41χρονο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr


