Το 1989, ο Γιώργος και η Ντίνα Λουκή παίρνουν την απόφαση να ανοίξουν μια ταβέρνα στις Τζιτζιφιές δίπλα στον παλιό ιππόδρομο, σε μια άγνωστη εκείνη την εποχή γειτονιά για τους λάτρεις τις καλής κουζίνας. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά, ο "Θαλασσινός" αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα στέκια των ψαροφαγάδων, σερβίροντας ολόφρεσκα προϊόντα από τις θάλασσες και την επικράτεια της χώρας.
Την εποχή που πρωτοάνοιξε η ψαροταβέρνα, οι πελάτες μπορούσαν να δουν τα άλογα του ιπποδρόμου που γυρνούσαν από τον πεταλωτή τους, να κάνουν βόλτες μπροστά στα μάτια τους. Το σκηνικό της περιοχής ωστόσο δεν εμπόδισε το ζευγάρι από το να κάνουν τον "Θαλασσινό" τους "talk of the town" από τον πρώτο καιρό που άνοιξε τις πόρτες του, καθώς τα πιάτα που σέρβιραν ικανοποιούσαν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στον περιβάλλοντα χώρο το πρώτο που πράγμα που πρόσεχε και προσέχει ακόμα ο πελάτης είναι η ζεστασιά που αποπνέει ο χώρος. Ξεχωριστό "άρωμα" στην αυλή του εστιατορίου, δίνουν η μουριά, η μπουκαμβίλια που στέκει αγέρωχη στο χρόνο και το μωσαϊκό με πλακάκια στον τοίχο, το οποίο είναι το πρώτο που συνήθως πέφτει το μάτι.

Από τη συγκεκριμένη αυλή, έχει περάσει σχεδόν όλη η κοσμική Αθήνα, ενώ τακτικοί θαμώνες είναι μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου και του πολιτισμού όπως ο Γιώργος Βέλτσος και ο Αλέκος Φασιανός ενώ την έχουν επισκεφτεί ακόμα και σταρ του Χόλιγουντ όπως είναι ο Γουίλεμ Νταφόε.
Πλέον στη θέα από τα τραπέζια του "Θαλασσινού", δεσπόζει το Κέντρο Πολιτιμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" που αποτελεί και το πιο εμβληματικό τοπόσημο της Καλλιθέας. Η νοστιμιά των πιάτων του παραμένει ωστόσο αναλλοίωτη. Η βάση της κουζίνας στο ξεκίνημα είχε επιρροές από την Πόλη λόγω της καταγωγής του πρώτου σεφ. Σήμερα, έχει αναβαθμιστεί και έχει "εκσυγχρονιστεί" από τις παρεμβάσεις του τελευταίου σεφ, ωστόσο τα πιάτα έχουν τον ίδιο παρανομαστή που έχει κάνει τον κόσμο να αγαπήσει το μαγαζί. Την ποιότητα και τις γεύσεις.

Το "ταξίδι" στο Κολωνάκι, ο θάνατος του "καπετάνιου" και η επιστροφή στις ρίζες
Η αναγνώριση των καλοφαγάδων της Αθήνας, οδήγησε το Γιώργο και την Ντίνα Λουκή να ανοίξουν έναν δεύτερο θαλασσινό στο Κολωνάκι. Οι κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν αμέσως το νέο εγχείρημα, καθώς πολλοί εξ αυτών ήταν πελάτες ήδη από τις Τζιτζιφιές. Η αποδοχή ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με την μοναδική ποιότητα των πιάτων είχαν ως αποτέλεσμα ο "Θαλασσινός" του Κολωνακίου να απογειωθεί και να κερδίσει 3 βραβεία Gourmet.
Ο Γιώργος Λουκής ήταν ένας νησιώτης και επαγγελματίας ψαράς που ήξερε τις λιχουδιές που κρύβονται στους βυθούς. Για αυτό και ο ίδιος πάντα αναζητούσε και έφερνε στο μαγαζί του τις καλύτερες πρώτες ύλες. Από τα ψάρια και τα θαλασσινά, μέχρι τα λάδια, τα χόρτα, τα τυριά και το κρασί. Τα ξεχωριστά προϊόντα φυσικά, υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ο Γιώργος Λουκής έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή το 2015. Το "έργο" του όμως συνεχίζει ακούραστα η Ντίνα Λουκή, που παραμένει στο τιμόνι του "Θαλασσινού".
Μπορεί το ταξίδι στο Κολωνάκι να μην μακροημέρευσε, ωστόσο τα πιάτα στην έδρα του "Θαλασσινού" στις Τζιτζιφιές παραμένουν το ίδιο νόστιμα - αν όχι παραπάνω - από τότε που άνοιξε. Και πως να γίνει αλλιώς, αφού οι κορυφαίες πρώτες ύλες του διαλέγονται προσεκτικά μέρα με την ημέρα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στον κατάλογο.

Φρέσκα ψάρια, μεγάλη ποικιλία κλασικών ψαρομεζέδων και πολλές νέες γεύσεις: σαλάχι μπουγιουρντί, σκουμπρί καπνιστό περασμένο στα κάρβουνα, παστουρμά τόνου (όλα από τη Λήμνο), φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα & μαγειρευτό, καλαμάρι γεμιστό με ντοματάκι κονφί και γάμπαρη (όλα από τη Μυτιλήνη), σουπιά ψητή με το μελάνι της, μύδια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και ντοματίνια, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά.

Και επειδή ψάρι χωρίς γλυκό δεν γίνεται, στο "Θαλασσινό" κρατούν για το τέλος κυδώνι ψητό με κρέμα γιαουρτιού, σύκα μαγειρεμένα με κόκκινο κρασί και ροζ πιπέρι και κρέμα καραμελέ σερβιρισμένη με λαχταριστά κομμάτια καραμέλας. Και επειδή το μαγαζί προτείνει Ελλάδα, στο μενού υπάρχουν ξεχωριστές ετικέτες από εγχώρια κρασιά και αποστάγματα.





Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr