Follow us

Kακοκαιρία ''Barbara'': Mηνύματα του 112 σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Σποράδες και σε περιοχές της Αττικής

Στέλνονται προειδοποιητικά μηνύματα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από την κακοκαιρία - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία "Μπάρμπαρα" που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από σήμερα αργά το βράδυ. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, οι περιοχές που "αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία" είναι η Εύβοια, οι βόρειες Σποράδες, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Αττική.

Σε ποιες περιοχές έχει σταλεί μήνυμα του 112

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε ήδη στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας,της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στις περιοχές τους.

Παράλληλα, αντίστοιχο μήνυμα έχουν λάβει και κάτοικοι κάποιων περιοχών στην Αττική, ωστόσο το βράδυ αναμένεται να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε κατοίκους περισσότερων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Kακοκαιρία ''Barbara'': Mηνύματα του 112 σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Σποράδες και σε περιοχές της Αττικής

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: " Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της 5/2/2023 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena".

Προειδοποιητικά μηνύματα

Η Πολιτική Προστασία εξετάζει την πιθανότητα για έκδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η ΕΛΑΣ πρόκειται να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα.

"Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους" σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους. Παράλληλα, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

κακοκαιρια

Ταυτόχρονα επί ποδός είναι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, καθώς έπειτα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών συναποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Σε ετοιμότητα η Αττική

Ειδικότερα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

χιονια

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των περιφερειών και παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος , όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, και, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. "Είναι συνεχής η επαφή με όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία", σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε ότι νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για την λήψη νέων αποφάσεων.

Διαβάστε Επίσης

"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση ακόμη και αν τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση . Η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ" υπογράμμισε. "Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ, και της ΕΛΑΣ. Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει", κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Χιόνια

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα "ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ" (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
  • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Live οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται σε όλο το ελληνικό οδικό δίκτυο

χαρτης

Δείτε τον χάρτη ΕΔΩ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 27 Μαρ 2023 | 11:38

Ερχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες ώρες: "Μην παρκάρετε κάτω από δέντρα", προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

Το κύμα αυτό της κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα, θα φέρει βροχές και καταιγίδες, ισχυρούς βοριάδες και χιόνια ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 27 Μαρ 2023 | 06:11

Με "ανοιξιάτικο χιονιά" μας αποχαιρετά ο Μάρτιος - Πέφτει ο υδράργυρος, έρχονται καταιγίδες και χιόνια

Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού, καθώς ο Μάρτιος προβλέπεται να μας αποχαιρετήσει με κρύο και ακόμα και... χιόνια σε ορισμένες περιοχές.

ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Μαρ 2023 | 12:33

Μαρουσάκης: Έρχονται πολικές μάζες με χιόνια και βροχές - Πότε θα χτυπήσει ο ανοιξιάτικος χιονιάς

Για πολικές μάζες που φέρνουν χιόνια και βροχές κάνει λόγο σε πρόγνωσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 23 Μαρ 2023 | 10:35

Έρχεται νέα κακοκαιρία από Δευτέρα: Μαρουσάκης και Αρναούτογλου προβλέπουν ακόμη και χιόνια

Κλέαρχος Μαρουσάκης και Σάκης Αρναούτογλου προβλέπουν νέα κακοκαιρία και με χιόνια, πιθανά τα τελευταία της χρονιάς.

ΕΜΥ 17 Μαρ 2023 | 13:12

Και άλλο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Μέχρι το πρωί του Σαββάτου οι βροχές και οι καταιγίδες - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η ΕΜΥ προχώρησε σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που είχε εκδώσει πριν από τρεις ημέρες.

ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ 17 Μαρ 2023 | 10:04

Μάρτης ...γδάρτης και με χιόνια: Στα λευκά τα ορεινά σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσσαλία και Μακεδονία [εικόνες]

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 17 Μαρ 2023 | 09:03

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ισχυρές βροχές στην Αττική, πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Βροχερός είναι ο καιρός, σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αστατος ο καιρός

ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 17 Μαρ 2023 | 08:30

Θεσσαλονίκη: Στα λευκά ξύπνησε ο Χορτιάτης - Πυκνή χιονόπτωση [βίντεο - φωτογραφίες]

Στα λευκά ντύθηκε ο Χορτιάτης στη Θεσσαλονίκη με το χιόνι να έχει πέσει πυκνό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 17 Μαρ 2023 | 06:59

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας - Ποιες περιοχές θα "χτυπηθούν"

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 15 Μαρ 2023 | 04:10

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες από σήμερα - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός από σήμερα - Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Μαρ 2023 | 18:08

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται επικίνδυνη και με διάρκεια κακοκαιρία - Θα χτυπήσει σε τρία στάδια

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για μια "επικίνδυνη και με διάρκεια κακοκαιρία", η οποία θα χτυπήσει τη χώρα σε τρία στάδια.

ΚΑΙΡΟΣ 14 Μαρ 2023 | 09:01

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Έρχεται ισχυρή επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη με βροχές και καταιγίδες

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, με αρκετές βροχές και καταιγίδες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 14 Μαρ 2023 | 06:12

Αίθριος ο καιρός σήμερα - Πότε θα "χτυπήσει" το νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες

Στην Αττική η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Πρόβλεψη Κλέαρχου Μαρουσάκη για το νέο κύμα κακοκαιρίας.