
Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού και προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματική θεραπεία.
Ο Χρήστος Κυρατσούς, Αντιπρόεδρος Ερευνών επί των μολυσματικών ασθενειών και των τεχνολογικών ιικών φορέων στην φαρμακευτική εταιρία Regeneron, που εδρεύει στις ΗΠΑ, είναι ένας από αυτούς.
Πριν από έναν μήνα, η Regeneron, ανακοίνωνε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε ένα κοκτέιλ αντισωμάτων κορονοϊού σε ζώα. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίστηκαν και πλέον τα αντισώματα δοκιμάζονται σε ανθρώπους, εξηγεί στην ΕΡΤ ο Χρήστος Κυρατσούς.
Κορονοϊός: Τι λέει ο Έλληνας ερευνητής για το κοκτέιλ αντισωμάτων
"Δοκιμάζουμε την θεραπεία σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Σε αυτούς που μόλις έχουν μολυνθεί και δεν έχουν ακόμη νόσο, δεν έχουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα της νόσου και σε αυτούς που έχουν ήδη σοβαρά συμπτώματα, αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να αποφύγουν είτε το θάνατο είτε να βγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο", τόνισε ο κ. Κυρατσούς.
Tο πειραματικό κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών, όπως λέγονται αντισωμάτων, μείωσε το ιικό φορτίο και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα με καταγωγή από την Κοζάνη "όταν τα αντισώματα δίνονται πριν κάποιος νοσήσει, τότε όντως είναι πρόληψη. Είναι αντίστοιχο με ένα εμβόλιο, αλλά το εμβόλιο είναι παθητική ανοσία. Κάποιος πρέπει να εμβολιαστεί και μετά να αναπτύξει μόνος του τα αντισώματα. Εδώ πέρα δίνουμε τα αντισώματα ως παθητική ανοσία γιατί τα δίνουμε έτοιμα σε κάποιον για να τον προστατεύσουμε από την μόλυνση".
Όπως αναφέρει, τα αντισώματα που παράγει η εταιρεία, με δύο Έλληνες στην κορυφή της ιεραρχίας, ενδέχεται να λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του "κοκτέιλ".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr