Με το βλέμμα στραμμένο στις μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι οι ειδικοί, την ώρα που η διασπορά στην Αττική έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα με τετραψήφια νούμερα λοιμώξεων του ιού τις περισσότερες ημέρες.
Σύμφωνα με το χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τα 892 από τα συνολικά 2065 νέα κρούσματα στη χώρα. Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι για ακόμα μια φορά στο "κόκκινο" (221) ενώ ακολουθούν ο Νότιος και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 177 και 126 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν 126 ενώ σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας αυτές τις ημέρες εντοπίστηκαν 114 και 84.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική καταγράφηκαν την Κυριακή 639 νέα κρούσματα και την περασμένη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 408.
Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
Εξαδάκτυλος: 'Ολοι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50, θα αρρωστήσουν μέχρι το Φθινόπωρο με την μετάλλαξη Δέλτα
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ δήλωσε πως "έχουν ταυτοποιηθεί 121 κρούσματα μετάλλαξης Δ και είναι θέμα χρόνου αυτή να κυριαρχήσει, αν δεν συμβαίνει ήδη".
"Για να είναι αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να είναι μαζικά, αυστηρά και θα χρειαστούν χρόνο να αποδώσουν, δεδομένου ότι βλέπουμε αριθμούς πάνω από 2.000 κρούσματα" εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: "Την αύξηση αυτή την περιμέναμε αργότερα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα αναμετρηθούν με την ασθένεια, την ώρα που η κοινωνία είναι ανοιχτή.
Υπάρχουν 600.000 άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτοί θα αρρωστήσουν όλοι. Ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός, να προλάβουν να αποκτήσουν ανοσία, γιατί θα προκύψουν θάνατοι", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις αρνητών εμβολιασμού μοναχών και ιερέων, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπενθύμισε ότι "ο Πατριάρχης, ο Πάπας, ο Αρχιεπίσκοπος, εμβολιάστηκαν. Να συμπεριφέρονται και οι ιερείς, όπως οι ηγεσίες τους και να μη βλέπουν οράματα και δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους που τους ακούν και ακολουθούν" υπογράμμισε.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διατύπωσε το ερώτημα, πώς θα πει κανείς στους 1.800.000 πολίτες άνω των 50 που εμβολιάστηκαν", σταματήστε τη ζωή σας γιατί το ένα τέταρτο της ίδιας ηλικιακής ομάδας, δεν αποφασίζει για τους δικούς του λόγους, να κάνει αυτό που κάνατε εσείς;"
Εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξανασταματήσει η κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Τέλος, κάλεσε και τους εργαζομένους στον τουρισμό και στην εστίαση να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι έτσι θα προφυλάξουν τις δουλειές τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr