Παραμένει αυξημένη η διασπορά του κορονοϊού σε όλη την χώρα, με την Αττική να βρίσκεται για άλλη μία μέρα στην πρώτη θέση των μολύνσεων. Από τα συνολικά 2.925 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 907 καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο, τα 371 στην Κρήτη και τα 271 στη Θεσσαλονίκη.
Η διασπορά στην Αττική:
98 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
145 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
31 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
146 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
258 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
95 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
123 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων.
Η διασπορά στην Περιφέρεια:
- 271 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
- 63 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 157 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 37 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 135 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 177 κρούσματα υπό διερεύνηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα περιστατικά στην Περιφέρεια Αττικής ήταν 885 και ακριβώς πριν μία εβδομάδα, στις 30 Ιουλίου, ήταν 948.
Μαγιορκίνης: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα
Σταθερός παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων για λοίμωξη covid-19 στην επικράτεια, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης, ενώ ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 93%, σε περίπου 12 ανά ημέρα, ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150, αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1, αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.
"Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών, ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση. Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει", ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Υπογράμμισε ότι "τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου, στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν".
Ωστόσο, όπως είπε, είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους, σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. "Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελεί την πηγή, περισσότερο από 90%, των ατόμων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και της συντριπτικής πλειοψηφίας που καταλήγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία".
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι "το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε. Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια. Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος, είτε είναι 70άρης, είτε 50άρης;".
Ξεκαθάρισε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια και πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, καθώς όπως είπε, "όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό - και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr