
Όλο και περισσότερο πιέζεται το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, με φόντο τη συνεχή αύξηση των διασωληνωμένων στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και ειδικά στην Αττική όπου παραμένει εστία των κρουσμάτων κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα ήταν μόλις 38, ενώ πλέον έχουν φτάσει τους 100. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις 40 ημέρες υπερδιπλασιάστηκαν, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Εξάλλου, πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει "καμπανάκι" για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέα κρεβάτια στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
"Ειδικά σε ότι αφορά την Αττική, σύμφωνα με την υπεύθυνη, κυρία Κοτανίδου, οι αντοχές του συστήματος θα αρχίσουν να δοκιμάζονται όταν οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα πλησιάσουν τους 150" ανέφερε χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι ήδη έχει σημάνει συναγερμός στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι με φόντο και την επικείμενη νέα αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται στα τέλη του μήνα, όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη φαρέτρα των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται η χρήση της μάσκας παντού.
Το συγκεκριμένο μέτρο το χαρακτήρισε πιθανό και ο κ. Κικίλιας, λέγοντας ότι "βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών". Τον πρώτο λόγο για την επιβολή νέων μέτρων τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες, όπως είπε, με τους οποίους συνεργάζεται η κυβέρνηση και λαμβάνει τις αποφάσεις, μετά τις εισηγήσεις τους.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί "πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα" και επεσήμανε ότι τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρουν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown σημείωσε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση "καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας".

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100% - Προστίθενται ΜΕΘ
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην πίεση του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου "αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας". Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.
"Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί σοβαρό χειρουργείο" πρόσθεσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- "για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας".
Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους έξι μήνες και αυτό συνεχίζει να "χτίζεται", ώστε -όπως εξήγησε- αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr