Νίκος Ρωμανός: Από τον Δεκέμβρη του '08 στην απεργία πείνας

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο Βελβεντός, η εισαγωγή στα ΤΕΙ και η απεργία πείνας για «μια ανάσα ελευθερίας».

Ο Νίκος Ρωμανός, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2008, όταν μόλις στην ηλικία των 15 ετών είδε τον κολλητό του φίλο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, να ξεψυχά μέσα στα χέρια του από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Λίγα χρόνια αργότερα απασχόλησε ξανά τα ΜΜΕ όταν συνελήφθη, μαζί με άλλα νεαρά παιδιά, για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι φωτογραφίες του με τα πρησμένα -- μαυρισμένα μάτια από την "πρόσκρουσή" του με τις αστυνομικές αρχές, συνοδεύουν μέχρι και σήμερα κάθε είδηση που αφορά στο πρόσωπο του.

Σήμερα ο Νίκος Ρωμανός απασχολεί για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας ως απεργός πείνας, ο οποίος αν και σε οριακή κατάσταση, αρνήθηκε την υποχρεωτική σίτιση που διέταξε ο εισαγγελέας της φυλακής.

Για το Βελβεντό καταδικάστηκε, όχι όμως -όπως αρχικά είχε κατηγορηθεί για ληστείες στο πλαίσιο δράσης της Οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά με βάση τις διατάξεις του κοινού ποινικού κώδικα. Όχι δηλαδή ως "τρομοκράτης" αλλά σαν ένας οποιοσδήποτε ποινικός κατηγορούμενος για τη διάπραξη ληστείας.

Ο ίδιος αρνείται ότι είναι μέλος της ΣΠΦ και έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Χάραζα και συνεχίζω να χαράζω μια πορεία στα εδάφη που ο αναρχικός αγώνας υψώνει το ανάστημά του και εξαπλώνει την εξεγερσιακή του δυναμική» .

Σήμερα ο Νίκος Ρωμανός απασχολεί για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας ως απεργός πείνας, ο οποίος αν και σε οριακή κατάσταση, αρνήθηκε την υποχρεωτική σίτιση που διέταξε ο εισαγγελέας της φυλακής.

Φαίνεται αποφασισμένος, να φτάσει μέχρι το έσχατο σημείο, διατρανώνοντας την αποστροφή του σε ένα δίκαιο που δεν του χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες αν και το ίδιο δίκαιο του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το δικαίωμα στη φοίτηση και οι αντιφάσεις των νόμων

Όταν πριν από λίγο καιρό ο Νίκος Ρωμανός, πέρασε στα ΤΕΙ Αθήνας , στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων δέχτηκε και συγχαρητήρια, όπως κι άλλοι επιτυχόντες κρατούμενοι, από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος δεν δέχτηκε να παραστεί στην επίμαχη τελετή για ιδεολογικούς λόγους, όπως διεμήνυσε τότε μέσω του διευθυντή της φυλακής. Ο υπουργός, Χαρ. Αθανασίου, όμως από την πλευρά του αφού επεσήμανε ότι η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών δήλωσε και για τον εν λόγω κρατούμενος ότι «είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Η φυλακή πέραν του σωφρονιστικού χαρακτήρα της έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή περάσατε στην παραβατικότητα δε λέει τίποτα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κάποιο παράπτωμα», είχε τονίσει ο κος Αθανασίου.

Μόνο που λίγο καιρό αργότερα το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής «πατώντας» επίσης στον νόμο, κι εφαρμόζοντας μια διάταξη του που έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης υποστήριζε, απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών προκειμένου αυτή η επιτυχία του να έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μέχρι όμως αυτή να συζητηθεί ο νεαρός Ρωμανός που διανύει στην 21η ημέρα απεργίας πείνας κι έχει χάσει 17 κιλά κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του.

Σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να γνωμοδοτήσει σχετικά ο ειδικός ανακριτής ο οποίος είχε ζητήσει την προφυλάκιση του υπόδικου νεαρού. Κι ο ανακριτής έκρινε ότι λόγω της υποδικίας του υπάρχει κίνδυνος απόδρασης.

Κατά της απόρριψης του αιτήματος του κατ’ επίφασιν μέχρι στιγμής φοιτητή κατατέθηκε προσφυγή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Πειραιά.

Μέχρι όμως αυτή να συζητηθεί ο νεαρός Ρωμανός που διανύει στην 21η ημέρα απεργίας πείνας κι έχει χάσει 17 κιλά κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του.

Ο Νίκος Ρωμανός, που όπως μας έλεγε ο συνήγορος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δεν μπορεί να ξεπεράσει την τραγωδία της δολοφονίας του, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δίνει πλέον μάχη για τη ζωή του. Οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται «αναμενόμενη».

Κι όλα αυτά, για τους παραλογισμούς ενός νομικού πλαισίου που από τη μια παρέχει δικαιώματα, χάριν της σωφρονιστικής πολιτικής μιας ευνομούμενης Πολιτείας, κι απ’ την άλλη ακυρώνει τις ίδιες της τις διατάξεις.

Ανεξάρτητα από το γιατί κατηγορείται ο 21χρονος Νίκος Ρωμανός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του θέσεις, στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν υποσημειώσεις.

Γιατί όπως πολύ σωστά, έστω και καθυστερημένα, υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ: «Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ 28 Φεβ 2020 | 23:59

Στην Ελλάδα τα ξημερώματα ο Α' μηχανικός του "Πτολεμαίος"

Επιστρέφει από το Τζιμπουτί της Αφρικής - Πλήρης ικανοποίηση από τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη

ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ 40ΧΡΟΝΗΣ 28 Φεβ 2020 | 23:41

Κοροναϊός: Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι μαθητές - Πέντε παιδιά με πυρετό και έντονο βήχα

Έφτασε στην Αθήνα η πτήση τσάρτερ με την εκδρομή του Κολλεγίου Αθηνών - Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

28 Φεβ 2020 | 23:21

Επεισόδια σε Λέσβο - Χίο: 21 συλλήψεις και ταυτοποιήσεις για τις επιθέσεις στα ΜΑΤ

Κατά περίπτωση, οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, της απόπειρας παράνομης βίας και βίας κατά υπαλλήλων και τέλος της φθοράς ξένης περιουσίας

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΙΟ 28 Φεβ 2020 | 23:08

Κοροναϊός: Λήξη συναγερμού για οικογένεια με βρέφος - Ήρθαν από το Μιλάνο

Έλαβε τέλος η αγωνία για την οικογένεια που ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αθήνα

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 28 Φεβ 2020 | 22:45

Έβρος: "Έφοδος" μεταναστών για να σπάσουν το μπλόκο - Η ΕΛ.ΑΣ απάντησε με δακρυγόνα

Ολονύχτια "μάχη" για να μην περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα

ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ 28 Φεβ 2020 | 22:28

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ - Έκλεισε η Πατησίων [Βίντεο]

Ένταση επικρατεί στην ΑΣΟΕΕ - Κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε δυνάμεις της ΕΛΑΣ

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ 28 Φεβ 2020 | 20:07

Κίνηση τώρα: Στο κόκκινο η κυκλοφορία σε Εθνική και Αττική οδό

Με προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε μεγάλα οδικά δίκτυα λόγω της εξόδου του τριημέρου

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ 28 Φεβ 2020 | 19:40

Τροχαίο με δύο νεκρούς στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου [Βίντεο]

Ένας άνδρας και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους όταν βαν συγκρούστηκε επιβατικό ΙΧ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ 28 Φεβ 2020 | 19:16

Κοροναϊός: Αρνητικό το δείγμα στο δεύτερο παιδί της 40χρονης

Η αδερφή του παρέμεινε στο Λονδίνο μαζί με συμμαθητή της, αναμένοντας τα αποτελέσμα των εξετάσεών τους

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 28 Φεβ 2020 | 18:40

Κοροναϊός: Για ποιους ασθενείς καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Τι ορίζουν οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για επισκέπτες και συνοδούς

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ 28 Φεβ 2020 | 18:08

Κοροναϊός: Απολυμαίνουν το Λύκειο- Γυμνάσιο της Γλυφάδας [φωτό]

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, αυτό έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους