Follow us

Οι ηρωίδες του Αφγανιστάν: Στην Αθήνα οι γυναίκες επιστήμονες που γλίτωσαν από τους Ταλιμπάν [εικόνες]

Περίπου εκατόν πενήντα γυναίκες, βουλευτές, δικαστικοί και ακτιβίστριες, πήραν την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφερθούν νόμιμα ως πρόσφυγες μετά την πτώση της Καμπούλ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Περίπου εκατόν πενήντα γυναίκες, όλες σε θέσεις ευθύνης και επιρροής, όπως βουλευτές, δικαστικοί και ακτιβίστριες, πήραν την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης σε μια αθόρυβη, πολύπλοκη και επικίνδυνη επιχείρηση να μεταφερθούν νόμιμα στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ακριβώς μετά την πτώση της Καμπούλ.

Η Άλλια Πόπαλ (Allia Popal) και η Φέροζαν Ίζαρ Κασίμι (Ferozan Easar Qasimi) ήταν δικαστικοί για περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, αμφότερες με εξειδίκευση στο αστικό δίκαιο και συχνά έφταναν σε αυτές υποθέσεις οικογενειακού ή εμπορικού δικαίου. "Σε πολλές κοινωνίες έχουμε το φαινόμενο όλα να συνδέονται με τους άνδρες και να έχουν περισσότερη δύναμη στις αποφάσεις. Στο Αφγανιστάν αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο. Αλλά, αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμένα ήταν ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν άλλαζαν και τα τελευταία χρόνια που εργαζόμουν, οι γυναίκες είχαν ξεκινήσει να αντιδρούν, όταν για παράδειγμα ένας σύζυγος ήταν κακοποιητικός, βίαιος ή ακόμα και εξαρτημένος σε ουσίες. Η γυναίκα θα ερχόταν στο δικαστήριο, να εκφράσει το παράπονό της, να χωρίσει. Ενδεχομένως να μην μπορούσε νομικά να πάρει διαζύγιο αλλά θα επεδίωκε να απομακρυνθεί, να πάρει τα παιδιά της, να ζητήσει τα χρήματα της προίκας" λέει η Αλλία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ηρωίδες του Αφγανιστάν: Στην Αθήνα οι γυναίκες επιστήμονες που γλίτωσαν από τους Ταλιμπάν [εικόνες]

Σε αρκετές κουλτούρες, η προίκα, δηλαδή ένα χρηματικό ποσό ή δώρο αξίας, εξακολουθεί να είναι προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ένας γάμος και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πλέον διεκδικούσαν αυτή την αποζημίωση σε περίπτωση που ο άνδρας αποτύγχανε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στην οικογένεια. Για την Αλλία αυτό σημαίνει ότι "οι γυναίκες είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τα δικαιώματα τους και να μιλάνε. Ένιωθαν πιο ελεύθερες. Αυτό ήταν κάτι τεράστιο και πάρα πολύ σημαντικό, ένα πρώτο βήμα. Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους. Και όμως αυτές οι γυναίκες όχι μόνο έβγαιναν αλλά έκαναν και το δεύτερο βήμα, να έρθουν στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους".

Πριν ακόμα πέσει η Καμπούλ, όταν διαφαινόταν η επάνοδος των Ταλιμπάν, η Φεροζάν Ίζαρ Κασίμι ξεκίνησε να δέχεται απειλές επειδή ήταν γυναίκα δικαστής. "Δεχόμουν απειλές στο τηλέφωνό μου. Από την οικογένεια μου, οι δύο μου αδερφές, που ήταν ακτιβίστριες, και ο αδερφός μου ήταν επίσης σε άμεσα κίνδυνο. Μόνο η μία κατάφερε να φύγει για την Αμερική στις 31 Αυγούστου. Οι άλλοι δύο κρύβονται και οι γονείς μου έχουν μείνει πίσω, στο σπίτι μας. Επειδή οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να βρουν εμένα και τα αδέρφια μου, πιέζουν τους γονείς μου που, επίσης, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φεροζάν. Ακόμα και το ταξίδι προς την Ελλάδα ήταν ένα τεράστιο ρίσκο. Οι Τάλιμπαν σταμάτησαν για έλεγχο την Άλλια καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι την συνόδευε κάποιος άνδρας και, όπως αναφέρει, "κατά τύχη ήταν μαζί μου ένας ξάδερφός μου και έτσι πέρασα".

Γυναίκες αφγανιστάν

Η Χόμα Αχμάντι (Homa Ahmadi) ήταν βουλευτής του Αφγανικού κοινοβουλίου και δικηγόρος. "Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν τα τελευταία είκοσι χρόνια για να φέρουν την ασφάλεια στη χώρα και να φτάσουν σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Στο οικονομικό πεδίο, στο πολιτικό πεδίο, στο κοινωνικό πεδίο, δουλεύαμε πάρα πολύ σκληρά, ακριβώς όπως οι άνδρες της οικογένειας, κάναμε τα ίδια βήματα για να πετύχουμε στο επίπεδο που θέλαμε. Ακόμα και στις επιχειρήσεις. Στο Αφγανιστάν πολλές γυναίκες έχουν χάσει τους συζύγους τους και πλέον οι ίδιες αναλάμβαναν να υποστηρίξουν την οικογένεια, είχαν σημαντικές ευθύνες. Και εγώ ήμουν μία από αυτές, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να υπερασπιστώ τους αδύναμους πολίτες και την χώρα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χόμα Αχμάντι. Πριν δραπετεύσει για να έρθει στην Ελλάδα, οι Ταλιμπάν πήραν το σπίτι της και τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητό της, ενώ, τελικά, δολοφόνησαν τους ανθρώπους που εργάζονταν στην προστασία της ως βουλευτή. "Πήραν οτιδήποτε είχα στη ζωή μου. Για πολλά χρόνια οι Ταλιμπάν στόχευαν τους πολιτικούς του Αφγανιστάν. Είναι εναντίον οποιουδήποτε ασχολείται με την πολιτική διαδικασία γιατί οι Ταλιμπάν είναι κατά της δικαιοσύνης, κατά της ελευθερίας, κατά της δημοκρατίας, κατά των δικαιωμάτων των γυναικών" τονίζει η Χόμα.

Οι τρεις γυναίκες καταθέτουν ότι, ακόμα και πριν τους Ταλιμπάν, για να καταφέρουν να αναδειχθούν στις θέσεις τους, πήραν πολύ μεγάλα ρίσκα, κατέβαλλαν πάρα πολλή προσπάθεια, ενώ, οι οικογένειες τους έκαναν μεγάλες θυσίες προκειμένου να τις υποστηρίξουν και τώρα, όσοι έχουν μείνει πίσω, πληρώνουν το τίμημα. Μέχρι την πτώση της Καμπούλ, έκαναν σχέδια για το πώς θα καταφέρουν να αναδειχθεί μια γυναίκα στη μια από τις εννέα θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αφγανιστάν και είχαν μόλις κερδίσει τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Οργάνωση Γυναικών Δικαστών. Όμως, τώρα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. "Οι γυναίκες πλέον πρέπει να έχουν άδεια ή έναν άνδρα συγγενή να τις συνοδεύει ακόμα και αν πρόκειται να κάνουν καθημερινά καθήκοντα, όπως να πάνε στην αγορά. Εάν είσαι γυναίκα, οι Ταλιμπάν θα σε σταματήσουν, θα σε ρωτήσουν ποιος είναι μαζί σου και εάν είσαι μόνη σου, θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα" λέει η Άλλια και προσθέτει "Ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Όλες οι προσπάθειες μας σταμάτησαν. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καμία ελπίδα για το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Έγινε μέσα σε μια μέρα, νομίζω ότι ονειρεύομαι, ότι θα ξυπνήσω και θα είναι ένα κακό όνειρο. Είμαι σοκαρισμένη". "Προσεύχομαι στον θεό μου να διώξει τους Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε οτιδήποτε, έτσι. Δεν έμεινε τίποτα. Προς όποιον διαβάσει αυτό το άρθρο, σας παρακαλούμε βοηθήστε τις οικογένειες μας. Μην τις ξεχάσετε και μην ξεχάσετε τους άνδρες συναδέλφους μας" λέει η Φεροζάν.

Γυναίκες αφγανιστάν

Ωστόσο, καμία από τις τρεις δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλή την επόμενη μέρα και ήδη προσπαθούν να δικτυωθούν και να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να υποστηρίξουν τον Αφγανικό λαό. "Θέλω να γίνω η φωνή των Αφγανών, η φωνή των συμπατριωτών μου. Ήμουν η φωνή τους ως βουλευτής και θέλω να κάνω το ίδιο. Να παλέψω ξανά για τις γυναίκες που δεν έχουν δικαιώματα και θα έπρεπε να έχουν, να ξέρουν ποια είναι τα δικαιώματα τους, να έχουν τη δύναμη και την υποστήριξη να τα διεκδικήσουν. Θέλω ξανά να τις υπερασπιστώ" δηλώνει η Χόμα. "Αυτή τη στιγμή, το πιο δύσκολο είναι η οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για γιγαντιαίο, αβάσταχτο πρόβλημα. Δεν έχει σημασία εάν είσαι γυναίκα, άνδρας ή παιδί, υποφέρουν όλοι πάρα πολύ και οι άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν τα παιδιά τους γιατί βρίσκονται σε αδιέξοδο" σημειώνει η ίδια, επισημαίνοντας ότι "η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση και πρέπει να στείλει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Θα μπορούσε να τη διανείμει χωρίς να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας ανθρώπους σαν εμάς, που ξέρουν πώς να φτάσει σε αυτούς που την χρειάζονται χωρίς να περάσει μέσα από το καθεστώς".

Η Φεροζάν και οι πέντε συνάδελφοι της που γλίτωσαν από τους Ταλιμπάν ταξιδεύοντας στην Ελλάδα έχουν ήδη σχεδιάσει τους στόχους τους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, "μέχρι κάποια μέρα να βρεθεί μια λύση, να μπορέσουμε να γυρίσουμε και τα πάντα να είναι τόσο φυσιολογικά, όσο πριν". Κατ’ αρχάς, όταν φτάσουν στην τελευταία χώρα προορισμό όπου θα εγκατασταθούν, σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους, μια κοινότητα διασποράς με στόχο να οργανώσουν τις δράσεις τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα μαθήματα μέσω διαδικτύου προς κορίτσια και γυναίκες στο Αφγανιστάν, που πλέον αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση, η συγκέντρωση ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας και η αποστολή της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, η ενημέρωση και η βοήθεια σε άνδρες δικαστές και πολιτικούς, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια και νόμιμα σε άλλα κράτη, η πίεση προς το καθεστώς των Ταλιμπάν μέσω της ενεργοποίησης της διεθνούς κοινότητας για όσους έχουν μείνει πίσω ώστε να ξαναεργαστούν, να ξαναποκτήσουν τα δικαιώματά τους. "Είναι περίεργο που όλες οι χώρες που ήταν δίπλα στο Αφγανιστάν, τώρα κάθονται πίσω και δεν κάνουν τίποτα. Απλά μιλάνε και λένε "θα υποστηρίξουμε, θα βοηθήσουμε, θα κάνουμε αυτό και εκείνο” αλλά απλά κοιτάνε. Αυτές οι χώρες έφεραν τους Ταλιμπάν και τους αναγνωρίζουν ως Αφγανούς ενώ, εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι Αφγανοί, αυτοί που βρίσκονται τώρα στη χώρα μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουν έρθει από γειτονικά κράτη. Λένε ότι οι Ταλιμπάν είναι ένοχοι. Το ξέρουμε αυτό. Αλλά κανείς δε μας βοηθάει" υποστηρίζει η Φεροζάν. "Τώρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει την συμπαράστασή της, γιατί από όταν ήρθαν οι Ταλιμπάν, τα πάντα καταστράφηκαν. Βοηθήστε μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να πετάξουμε έξω τους Ταλιμπάν και να τους κρατήσουμε έξω. Διώξτε τους Ταλιμπάν" καταλήγει.

Γυναίκες αφγανιστάν

Η Άλλια, η Φεροζάν και η Χόμα διαχωρίζουν την στάση της Ελλάδας απέναντι τους. "Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κοινοβούλιο γιατί μας σεβάστηκαν. Μας προσκάλεσαν. Μας συνάντησαν και κατάλαβαν απολύτως ότι έπρεπε να φύγουμε από τη χώρα μας, δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Και με αυτό που κάνουν, που δημοσιοποιούν τις συναντήσεις μας, αλλάζουν την εικόνα της κοινωνίας απέναντι στους Αφγανούς, απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η δημοσιοποίηση είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες και η νοοτροπία" σημειώνει η Άλλια. "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Έλληνες. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, με όποιον τρόπο και εάν μπορεί, δεν έχει σημασία εάν είναι πολιτικός ή πολίτης, σας παρακαλώ μην διστάσετε και κάντε το. Και θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσοι ήδη μας έχουν συμπαρασταθεί, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και κάθε οργάνωση που μας υποστήριξε. Πάντα να παλεύετε για τα δικαίωματά σας, να υπερασπίζεστε τους εαυτούς σας, και εάν είστε μητέρες, τις κόρες σας και τα παιδιά σας, και τις αδερφές σας και κάθε γυναίκα γύρω σας. Μην τα παρατάτε ποτέ, μην υποκύπτετε σε ανθρώπους σαν τους Ταλιμπάν. Γιατί παντού υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτούς, που θέλουν τις γυναίκες αδύναμες. Να είστε γενναίες" καταλήγει η Χόμα.

Από τις λίστες θανάτου στις λίστες της ζωής στην Ελλάδα

Κινητήριος δύναμη πίσω από την προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιφανών γυναικών του Αφγανιστάν είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση φτιαγμένη από γυναίκες για τις γυναίκες, το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα - Μέλισσα. Η δομή της Μέλισσας ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησης. "Εμείς δουλεύουμε με κοινότητες και δουλεύουμε με γυναίκες. Όλη μας την προσέγγιση την στήνουμε με βάση τη δική τους εμπειρία. Η Μέλισσα έχει φτιαχτεί με τη συνεισφορά και τη συμμετοχή γυναικών που προέρχονται από οργανώσεις κοινοτήτων, δηλαδή από τις πρώτες μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες της Αθήνας, οπότε όλο το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε αυτό που οι ίδιες έχουν προσδιορίσει ως ανάγκες και ως επιθυμίες" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ναντίν Χριστοδούλου, πρωτεργάτης της προσπάθειας.

Αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό έκανε τη διαφορά ώστε να στηθούν σε ελάχιστο χρόνο, μόλις προέκυψε η ανάγκη, τα ασφαλή δίκτυα επικοινωνίας με το Αφγανιστάν, οι τρόποι και κυρίως να βρεθούν οι άνθρωποι που θα οδηγούσαν τις εκατόν πενήντα γυναίκες, από τις λίστες θανάτου των Ταλιμπάν, στη σωτηρία. "Έγινε εντελώς αθόρυβα. Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και όταν προέκυψε η πτώση της Καμπούλ απρόσμενα γρήγορα, ήμασταν ήδη σε επαφή με κόσμο στο εξωτερικό, με διεθνή δίκτυα με τα οποία συνδεόμαστε, σε σχέση με το πώς μπορούμε να στηρίξουμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε πισωγύρισμα, μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με απεγκλωβισμούς, μαζί με τις οργανώσεις Human Rights 360 και Open Society Foundation" εξηγεί η κ. Χριστοπούλου και προσθέτει "ξεκινήσαμε με την ιδέα να πάρουμε την άδεια της κυβέρνησης για εκατόν πενήντα γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και επιρροής. Γυναίκες που είναι πολιτικοί, αθλήτριες, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και όλο αυτό το ιεραρχήσαμε στη λογική ότι αυτές ήταν οι γυναίκες που τα ονόματά τους βρίσκονταν σε λίστες θανάτου. Δηλαδή, αντιμετώπιζαν άμεσο, πραγματικό κίνδυνο και αυτές και οι οικογένειες τους, εξαιτίας της εμπλοκής τους μέσα στην Αφγανική κοινωνία". Έτσι, έφτασαν στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγονται τα ζητήματα ισότητας των φύλων. "Ζητήσαμε την βοήθειά της και αμέσως ανταποκρίθηκε. Από την πρώτη στιγμή στήριξε την πρωτοβουλία για τις εκατόν πενήντα γυναίκες με συναίσθηση της αλληλεγγύης από γυναίκα σε γυναίκα και συμπαραστάθηκε σε κάθε βήμα με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της, και ειδικά στις γυναίκες με εγκυμοσύνες. Από την αρχή, όταν φτάσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών με το αίτημά μας έως το τέλος, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά" σημειώνει η Ναντίν Χριστοπούλου. Τελικά, λόγω των συνθηκών στην Καμπούλ, χρειάστηκαν τέσσερις απόπειρες και η εμπλοκή πολλών κρατικών και ιδιωτικών φορέων, ώστε με την Πέμπτη προσπάθεια να μεταφερθούν με ασφάλεια γυναίκες από το Αφγανιστάν προς την Ελλάδα.

Με βάση την πολυετή ακαδημαϊκή εμπειρία της αλλά και τη δουλειά της στο πεδίο, η κ. Χριστοπούλου κρίνει ότι "οι γυναίκες λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στις κοινότητές τους, το παραμικρό το βελτιώνουν, και έχουν πάντα ενταξιακό πρόσημο, είναι πάντα φορείς αλλαγής με κατεύθυνση την ένταξη, όχι προς την οχύρωση" ενώ για τις γυναίκες που έφτασαν από το Αφγανιστάν λέει ότι "έχουν πάρει τεράστια ρίσκα για να βρεθούν στους ρόλους αυτούς" και η πείρα αυτή είναι πολύτιμο υλικό. "Η δική μας άποψη είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί από τη στιγμή που μπαίνουν στον ελληνικό χώρο πρέπει να δρομολογούνται μέσω του συστήματος ασύλου ώστε να η διαδικασία να εξελίσσεται στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας, να εξασφαλίζεται η ευπρεπής διαμονή τους, δηλαδή να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, κατοικία, εκπαίδευση για τα παιδιά και στη συνέχεια μέσω του συστήματος ασύλου να υποβάλλεται το αίτημα μετεγκατάστασης στις χώρες της επιθυμίας τους που έχουν και προγράμματα εν ενεργεία ώστε να τους δεχθούν" καταλήγει η κ. Χριστοπούλου επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πλαίσιο δεν είναι πάντα σαφές.

"Δεν τέθηκε καν ποτέ το δίλημμα για όλους μας στο υπουργείο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, αν θα βοηθήσουμε να έρθουν αυτές οι γυναίκες από το Αφγανιστάν για προσωρινή φιλοξενία στη χώρα μας. Θαυμάζουμε την ανθεκτικότητά και τη δύναμη αυτών των γυναικών που χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν το Αφγανιστάν και τον κόσμο συνολικά να έχει ένα καλύτερο αύριο" υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός κ. Μαρία Συρεγγέλα. "Με ιδιαίτερη χαρά τις συναντήσαμε και ακούσαμε τις τραγικές στιγμές που έζησαν μετά την πολιτική ανατροπή. Τις διαβεβαιώνουμε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα είμαστε παρούσες και παρόντες όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο. Πάντα με σεβασμό και πάντα με πρωταρχικό κριτήριο την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε εβδομάδα αποκαλύπτεται πίσω στη χώρα τους μια νέα ιστορία τρομακτικής βίας κατά των γυναικών. Εργάζονται για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα ίσα δικαιώματα σε μια χώρα όπου οι γυναίκες φυλακίζονται γιατί απλά υπάρχουν, μαστιγώνονται από παράνομα δικαστήρια και υφίστανται κάθε μορφής εξευτελιστική βία. Αυτή είναι μια ανεπίτρεπτη, αδιανόητη πραγματικότητα για οποιαδήποτε κοινωνία. Παρ' όλα αυτά, οι γυναίκες του Αφγανιστάν διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πάνε τη χώρα τους ένα βήμα μπροστά" αναφέρει η κ. Συρεγγέλα προσθέτοντας "Απευθυνόμαστε σε αυτές τις δυνατές γυναίκες και τις παροτρύνουμε να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά και να συνεχίσουν να μάχονται για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Θα είμαστε δίπλα τους".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φαγητό μιας άλλης εποχής στο Κουκάκι: Η νεο-ταβέρνα που αξίζει της προσοχής σου

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

25 Νοε 2025 | 12:59

Αυτές οι 7 γυναίκες είχαν έναν ιερό σκοπό. Και έγινε το επάγγελμά τους

Επτά γυναίκες από όλο τον κόσμο, εξηγούν πώς μετέτρεψαν τα πάθη και τις ανησυχίες τους σε πράξη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 24 Νοε 2025 | 18:32

Άλιμος: "Με άρπαξε, με φίλησε στο στόμα και με χούφτωσε" - Καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ανδρας φέρεται να έχει επιτεθεί σε ακόμα δύο γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 21 Νοε 2025 | 10:34

Ο νέος "Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων" τέθηκε σε δημόσια ηλεκρονική διαβούλευση

Το Σχέδιο Νόμου, συμπληρώνει τη δέσμη πολιτικών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2030" και σχετίζονται με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

19 Νοε 2025 | 06:18

Φωτεινή Τσαλίκογλου: Τέσσερις εικόνες και ένα υστερόγραφο

Η γυναίκα όταν ξεφεύγει από τους παραδοσιακούς ρόλους της δημιουργεί μια αναστάτωση.

18 Νοε 2025 | 16:10

Γυναίκες εγκαταλείπουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους

Πολλές γυναίκες με σπουδαίες καριέρες εγκαταλείπουν πλέον τη δουλειά τους για να αφοσιωθούν στην οικογένειά τους

FCEM WORLD CONGRESS 2025 06 Νοε 2025 | 11:06

Η Αθήνα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γυναικείας επιχειρηματικότητας

Εντυπωσιακή έναρξη του FCEM World Congress 2025 – Η Ελλάδα σε ρόλο διεθνούς κόμβου ηγεσίας και καινοτομίας

03 Νοε 2025 | 08:43

Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον σεισμό 6,3 βαθμών στο Αφγανιστάν [εικόνες]

Στις επαρχίες Μπαλχ και Σαμανγκάν "τραυματίστηκαν περίπου 320 συμπολίτες (μας) και σκοτώθηκαν πάνω από 20", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

FCEM 2025 03 Νοε 2025 | 08:07

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γυναικείας επιχειρηματικότητας - "Αυτή η γενιά μπορεί να κάνει την αλλαγή"

Σε μια περίοδο που η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύεται σε κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, η πρόεδρος του ΣΕΓΕ μιλά για τη μεγάλη διοργάνωση του FCEM 2025 στην Ελλάδα.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 24 Οκτ 2025 | 10:54

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες

Η νοσογόνος παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης. Πρόκειται για μια χρόνια μεταβολική και ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την υγεία συνολικά και ιδιαίτερα τη γυναικεία γονιμότητα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ 23 Οκτ 2025 | 19:09

Ο σεξομανής πρίγκιπας Άντριου είχε φτιάξει δικό του "δίκτυο" για να βρίσκει γυναίκες - Προτιμούσε ξανθές μπαλαρίνες

Ο πρίγκιπας Άντριου ζητούσε από όλους στον κύκλο του να του βρουν γυναίκες με τις οποίες θα μπορούσε να βγει ραντεβού

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 17 Οκτ 2025 | 23:37
ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙΟΥ 08 Οκτ 2025 | 23:16

Λαύριο: "Προσπάθησα με όλη μου τη δύναμη να κάνω ένα βήμα για να μην πεθάνω" - Συγκλονίζουν οι γυναίκες που σώθηκαν

Οι δύο γυναίκες σώθηκαν στην κυριολεξία για ένα δευτερόλεπτο - Mίλησαν για την εφιαλτική τους εμπειρία

21 Σεπ 2025 | 16:56

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε πως είναι αδύνατο να επιστρέψουν στις ΗΠΑ τη βάση της Μπαγκράμ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Αφγανιστάν με κυρώσεις σε περίπτωση που αρνηθεί.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ 19 Σεπ 2025 | 17:53

Συγκινητικές στιγμές στην Ντόχα: Ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών αφέθηκε ελεύθερο από τους Ταλιμπάν και επανενώθηκε με την οικογένειά του

Ο 80χρονος Πίτερ Ρέινολντς και η 76χρονη Μπάρμπι Ρέινολντς συνελήφθησαν από το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν την 1η Φεβρουαρίου

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 06 Σεπ 2025 | 17:37

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Γυναίκες πέθαναν στα συντρίμμια γιατί απαγορεύονταν να τις αγγίξουν οι διασώστες

"Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τις γυναίκες ούτε να τις πλησιάσουμε, είναι απαγορευμένο. Ακόμη και η επαφή με το σώμα νεκρής γυναίκας μπορεί να έχει συνέπειες", είπε διασώστης

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 02 Σεπ 2025 | 13:22

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί - Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση εξαιτίας των Ταλιμπάν

Σκληρό χτύπημα του Εγκέλαδου σε μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με τον μισό πληθυσμό σε επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

3-5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 12:29

Γυναίκες ηγέτιδες από 70+ χώρες συναντιούνται στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) έχει την τιμή να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το FCEM World Congress 2025.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 02 Σεπ 2025 | 07:34

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 800 οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες - Προειδοποιήσεις για νέο χτύπημα

Χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να περάσουν την πρώτη τους νύχτα έξω, χωρίς στέγες πάνω από τα κεφάλια τους, σε τομείς του Αφγανιστάν, μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 01 Σεπ 2025 | 22:03

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια πάνω από 800 άνθρωποι - Τρόμος για τη ζώνη Ινδίας-Ευρασίας

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην τελευταία ενημέρωση επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 812, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 01 Σεπ 2025 | 12:30

Εκατόμβη νεκρών στο Αφγανιστάν μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ: Ξεπέρασαν τους 800 - Ολόκληρα χωριά έγιναν συντρίμμια

Για τέλεια καταιγίδα που έχει χτυπήσει τη χώρα κάνει λόγο ο ΟΗΕ - Στους 800 οι νεκροί ενώ συνεχίζεται με όλα τα μέσα η αναζήτηση επιζώντων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ 01 Σεπ 2025 | 09:59

Λέκκας για σεισμό στο Αφγανιστάν: Θα είναι περισσότεροι οι νεκροί, τα κτίρια δεν είναι σε καλή κατάσταση

Την εκτίμησή του για τον φονικό σεισμό στο Αφγανιστάν, έκανε ο Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 500.

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑΝΓΚΑΡΧΑΡ 01 Σεπ 2025 | 07:48

Φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Πάνω από 600 νεκροί και 1.500 τραυματίες [βίντεο]

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε πως οι νεκροί ανέρχονται στους 500 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

28 Αυγ 2025 | 09:42

The Birth Center: Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα

Με επίκεντρο τη γυναίκα, φιλοδοξεί να εξελίξει τον τρόπο που προσεγγίζεται η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν χώρο ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ 22 Ιουλ 2025 | 22:47

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί μετά από κατάρρευση ορυχείου

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Μπαγκλάν στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον δέκα ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους τον Φεβρουάριο του 2022 σε μια άλλη κατάρρευση ανθρακωρυχείου.

ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΑΝ 15 Ιουλ 2025 | 18:10

Βρετανία: Το Λονδίνο δέχθηκε μυστικά χιλιάδες Αφγανούς έπειτα από μαζική διαρροή δεδομένων

Η διαρροή οδήγησε το 2024 στην εφαρμογή ενός μυστικού προγράμματος υποδοχής των Αφγανών η ασφάλεια των οποίων είχε τεθεί σε κίνδυνο

ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΜΠΙΝΑ 09 Ιουλ 2025 | 15:18

Βίντεο ντοκουμέντα: Πώς δρούσε η σπείρα με τις Βουλγάρες - Έκλεβαν τις κάρτες από ηλικιωμένες και άδειαζαν τους λογαριασμούς

Αρπάζοντας τις κάρτες και υποκλέπτοντας τους αριθμούς PIN, στη συνέχεια η σπείρα με Βουλγάρες άδειαζε τους λογαριασμούς με αναλήψεις και αγορές

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ 08 Ιουλ 2025 | 18:54

Κύκλωμα γυναικών παρακολουθούσε ηλικιωμένες σε ΑΤΜ, τους έκλεβαν τις κάρτες και άδειαζαν λογαριασμούς: Είχαν συλληφθεί ξανά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 3.975 ευρώ και πλήθος πορτοφολιών.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΟΣΧΑ 03 Ιουλ 2025 | 23:59

Αφγανιστάν: Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

"Πιστεύουμε ότι η πράξη της επίσημης αναγνώρισης της κυβέρνησης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της παραγωγικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε διάφορους τομείς"

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 01 Ιουλ 2025 | 19:49

Και οι γυναίκες στον στρατό: Η Δανία επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία και για τα δύο φύλα

Η Δανία επέκτεινε σήμερα τη στρατιωτική θητεία συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΒΑ 21 Ιουν 2025 | 13:51

Χαλκιδική: Σταμάτησαν οι έρευνες του Λιμενικού στη Βουρβουρού - Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αγνοούμενοι

Ερευνες για δύο γυναίκες που έκαναν SUP στη θαλάσσια περιοχή της Βουρβουρούς στη Χαλκιδική.

18 Ιουν 2025 | 09:45

Στο ΣΕΦ οι προβολείς στο τζάμπολ του πρώτου Ευρωμπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα

Στον 1ο όμιλο, μετέχει και η εθνική γυναικών, που θ' αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Ελβετία (18/6, 20:30), Γαλλία (19/6, 20:30) και Τουρκία (21/6, 20:30).

ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 16 Ιουν 2025 | 06:15

Οι 5+1 τροφές που πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά τα 60, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η είσοδος στην έκτη δεκαετία της ζωής μας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και η διατήρηση της ενέργειας, της διάθεσης και της συνολικής υγείας καθίσταται πιο απαιτητική.

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ 10 Ιουν 2025 | 20:03

"Σκληρά" μέτρα στη Συρία: Με μπουρκίνι στην παραλία και "φαρδιά και σεμνά" ρούχα οι γυναίκες

Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τα ιδιωτικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου "επιτρέπονται τα δυτικού τύπου μαγιό"

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ 30 Μαϊ 2025 | 16:17

Εικόνες - σοκ από ξύλο και βασανιστήρια σε αναμορφωτήρια γυναικών στη Σαουδική Αραβία - Για να μάθουν να είναι υπάκουες

Τα σπίτια φροντίδας όπως αποκαλούνται είναι στην πραγματικότητα φυλακές για νεαρές γυναίκες και κορίτσια που "έγιναν παραβατικές ή κατηγορήθηκαν για ανυπακοή"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 12 Μαϊ 2025 | 18:35

"Είμαστε ζωντανές": Συγκλονιστική φωτογράφιση του Playboy με πανέμορφες Ουκρανές που τραυματίστηκαν στον πόλεμο

Γυναίκες τραυματίες πολέμου, είτε στρατιωτικοί είτε πολίτες - Καμιά τους δεν λύγισε και όλες παραμένουν πανέμορφες και συνεχίζουν τον αγώνα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΔ 12 Μαϊ 2025 | 06:42

Πυρά Σδούκου κατά ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Τσουκαλά για τη Γιορτή της Μητέρας - "Αρνητής της προόδου"

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε τον κ. Τσουκαλά ως αρνητή της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ 01 Μαϊ 2025 | 18:17

Αφγανιστάν: Ο αποκλεισμός των γυναικών θα κοστίσει στη χώρα το 6% του ΑΕΠ της σε μια διετία

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το "έμφυλο απαρτχάιντ" που επιβάλλεται στις Αφγανές γυναίκες από το 2021 και οι οποίες έχουν σταδιακά εξαλειφθεί από τη δημόσια σφαίρα

ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ 11 Απρ 2025 | 16:42

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν δημόσια τέσσερις άνδρες σε γήπεδα γεμάτα κόσμο

Οι τέσσερις άνδρες που εκτελέστηκαν δημοσίως στο Αφγανιστάν είχαν καταδικαστεί για δολοφονίες

ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ 29 Μαρ 2025 | 23:06

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν την Αμερικανίδα Φέι Χολ

Η Κινεζοαμερικανίδα Χολ συνελήφθη από τους Ταλιμπάν την 1η Φεβρουαρίου μαζί με ένα ζευγάρι Βρετανών φίλων της

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 14 Μαρ 2025 | 15:44

Οι 12 γυναίκες του ανασχηματισμού: Οι πρωτάρες, οι σταθερές και οι μετακινήσεις - 5 υπουργοί, 6 υφυπουργοί, μία αναπληρώτρια

Κάποιες υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, άλλες μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο και άλλες παρέμειναν στο πόστο τους.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Μαρ 2025 | 18:18

Κόκκινα γαρύφαλλα και μία κάρτα του ΚΚΕ από τον Δ. Κουτσούμπα στις γυναίκες δημοσιογράφους, με αφορμή την 8η Μάρτη

Αφορμή για τη χειρονομία του κ. Κουτσούμπα απετέλεσε η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη).

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 16 Φεβ 2025 | 16:33

Κύπελλο Γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον 6ο του τίτλο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (51-59) της Σελέν Ερντέμ

Η Ρεμπέκα Τόμπιν αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια στο Κύπελλο Γυναικών.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 15 Φεβ 2025 | 17:14

Κύπελλο Γυναικών: Απίθανη ανατροπή από το -10 ο Ολυμπιακός επί του Παναθηναϊκού- Ένα κουβάρι με την ομάδα του Μπαρτζώκα

Η Κίρα Λάμπερτ, η Αμερικανίδα γκαρντ του Ολυμπιακού, τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους, ωστόσο όλοι ήταν καθοριστικοί, καθώς πέτυχε τα δύο τελευταία καλάθια της ομάδας της.

04 Φεβ 2025 | 20:10

10 προβλήματα υγείας και πώς κάθε γυναίκα μπορεί να τα προλάβει

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) αναδεικνύει τα σημαντικότερα θέματα υγείας που αφορούν όχι μόνο την καρδιά, αλλά και ευρύτερα την υγεία της γυναίκας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΛΩΡΙΔΗ 07 Ιαν 2025 | 17:01

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για προστασία γυναικών και παιδιών - Αυστηρές ποινές για stalking, revenge porn και "ψάρεμα" ανηλίκων

"Είμαστε η πρώτη χώρα που συμπληρώνουμε με εθνικές διατάξεις το υπάρχον πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία" επισήμανε ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ 20 Δεκ 2024 | 13:45

Με δύο όψεις ο Αλ Τζολάνι: Απαίτησε από γυναίκα να κρύψει τα μαλλιά της για να φωτογραφηθεί μαζί του [βίντεο]

Ένα βίντεο αποκαλύπτει ότι ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, αυτή τη στιγμή, δεν έχει διαφοροποιηθεί όσο θέλει να λέει από τις ισλαμιστικές του ρίζες

ΕΛΛΗΝΙΚΟ FBI 04 Δεκ 2024 | 07:47

Κύκλωμα trafficking: Ο "Nicolas Duran" από την Κολομβία και τα δύο γνωστά club σε Περιστέρι και Καλλιθέα

Συνολικά 29 θύματα απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του κυκλώματος με εξειδικευμένες Μ.Κ.Ο. να τους παρέχουν αρωγή και προστασία.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 03 Δεκ 2024 | 17:43

Η λίστα του BBC με τις 100 γυναίκες της χρονιάς: Ζιζέλ Πελικό, η φωτογράφος Ασί που έχασε το πόδι της και η Σάρον Στόουν

Η Πελικό έχει μετατραπεί σε έμβλημα των θυμάτων βιασμού - Η Ασί ακρωτηριάστηκε μετά από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο - Η Στόουν τιμήθηκε για το σύνολο της σταδιοδρομίας της.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 28 Νοε 2025 | 19:49

Στυλίδα: Έδειχνε σε ταβέρνα γυμνή φωτογραφία γυναίκας - Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ο αδελφός της

Ο 65χρονος που κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία, φέρεται να έδειξε στην παρέα του τη γυμνή φωτογραφία που είχε στο κινητό του

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 28 Νοε 2025 | 19:49

Κύκλωμα απάτης στα καζίνο: "Ολοι θα αποζημιωθούν, εκτός από τον Μαρτίκα" λέει ο δικηγόρος του αρχηγού

Ο δικηγόρος του προφυλακισμένου αρχηγού ξεκαθάρισε ότι όλα τα θύματα του κυκλώματος θα αποζημιωθούν, εκτός από τον Σπύρο Μαρτίκα

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 28 Νοε 2025 | 19:30

Μενίδι: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος της μητέρας της 14χρονης που απέβαλε από τα χτυπήματά της

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της μητέρας που φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια την ανήλικη έγκυο κόρης της

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Νοε 2025 | 19:30

Ρόδος: Τι βρέθηκε στο πεδίο βολής όπου σκοτώθηκε ο 19χρονος - "Κλειδί" οι καταθέσεις των μαρτύρων

Δύο περόνες και ένας μοχλός απελευθέρωσης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας, στο πεδίο βολής

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 28 Νοε 2025 | 18:54

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς έμπλεξε γνωστός ηθοποιός - Νοίκιαζε χωράφια με 30 ευρώ τον μήνα και έπαιρνε επιδότηση

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον ηθοποιό γιατί επέστρεψε το ποσό της επιδότησης που ανερχόταν στις 5.500 ευρώ

28 Νοε 2025 | 18:38

Δίκη για το Predator: Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πρώην δικηγόρος στο βήμα του μάρτυρα

Ο απόστρατος κατέθεσε για τη συνεργασία που είχε η ΕΛΑΣ με εταιρεία, της οποίας οι υπεύθυνοι δεν είχαν ελεγχθεί ως φυσικά πρόσωπα

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 28 Νοε 2025 | 18:38

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Περιστέρι: Καρέ-καρέ ο απεγκλωβισμός ηλικιωμένων [βίντεο]

Πυροσβέστες ανέβηκαν με την επεκτεινόμενη κλίμακα στους ορόφους της πολυκατοικίας και απεγκλώβισαν δύο ηλικιωμένα άτομα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 28 Νοε 2025 | 18:20

Ανατροπή στο Μενίδι: Δεν υπάρχουν ίχνη κακοποίησης στη 14χρονη - "Καυγάς δεν έγινε ποτέ, λέει ψέματα"

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη 14χρονη δεν διαπίστωσε εμφανή τραύματα - Τι λένε ο αδερφός και ο πατέρας της ανήλικης

ΡΥΘΜΙΣΗ 28 Νοε 2025 | 18:17

Hellenic Train: Τροποποίηση στο δρομολόγιο Πειραιάς - Κιάτο

Η ενημέρωση της Hellenic Train, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 28 Νοε 2025 | 18:08

Κακοκαιρία Adel: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν τη βόρεια Εύβοια – Έντονη χαλαζόπτωση στο χωριό Γαλατσάδες

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, με τοπικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως τη βόρεια και κεντρική Εύβοια

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ADEL 28 Νοε 2025 | 18:00

Αστεροσκοπείο: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε τρεις ημέρες τα Τζουμέρκα - Πολύ μεγάλα ύψη και στην υπόλοιπη χώρα

Η περιοχή των Τζουμέρκων δέχτηκε το μεγαλύτερο "χτύπημα" από την κακοκαιρία Adel

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 28 Νοε 2025 | 17:39
ΣΤΟ MEGA 28 Νοε 2025 | 17:17

Σαλαμίνα: Το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας - "Αμαρτία είναι, σε παρακαλώ", εκλιπαρεί η 75χρονη [βίντεο]

Στο φως απόσπασμα από το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας της 75χρονης - Σε ποιο σημείο ακούγεται η 46χρονη να μιλά με την κανονική φωνή της

ΣΕ 7 ΩΡΕΣ ΕΠΕΣΑΝ 110 ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ 28 Νοε 2025 | 17:12

Η Adel "χτύπησε" την Ερμιονίδα: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί ο δήμαρχος

Ο δήμος της Ερμιονίδας, έχει στείλει αίτημα, για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ 28 Νοε 2025 | 16:53

Ανοίγει σήμερα το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πεδίον του Άρεως με ελεύθερη είσοδο

Το δέντρο θα ανάψει ο Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Θοδωρή Φέρρη.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 28 Νοε 2025 | 16:14

Τραγωδία σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Βίντεο ντοκουμέντο - Οι τελευταίες στιγμές του 19χρονου

Στο βίντεο που προβλήθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών αποτυπώνεται η ταχύτητα που αναπτύσσει το μηχάνημα του λούνα παρκ στη Χαλκιδική

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 28 Νοε 2025 | 16:08
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 28 Νοε 2025 | 16:03

Black Friday: Γεμίζει κόσμο η Ερμού μετά τη νεροποντή - Είναι όλες οι προσφορές πραγματικές;  [βίντεο]

Αρκετοί πολίτες είναι ήδη με σακούλες ψώνια στα χέρια και άλλοι σπεύδουν για να ελέγξουν τιμές και να "κυνηγήσουν" τις προσφορές της Black Friday

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 28 Νοε 2025 | 15:47

Λέσβος: Καταρρακτώδης βροχή και χαλαζόπτωση στο νησί - Ποτάμια οι δρόμοι στη Μυτιλήνη από την Adel

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια από την κακοκαιρία Adel που πλήττει και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΡΟ 28 Νοε 2025 | 15:45

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Ελεύθερη και η επόπτρια του ΑΤ Αγίων Αναργύρων - "Δεν αντιλήφθηκα να υπάρχει κίνδυνος"

"Την είδα να φεύγει και άκουσα να λέει ότι θα πάρω περιπολικό", είπε για την Κυριακή Γρίβα η επόπτρια του ΑΤ Αγίων Αναργύρων στην απολογία της

ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ 28 Νοε 2025 | 15:24

Κηδεία 19χρονου Ραφαήλ: Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδερφή του - Ο σπαρακτικός επικήδειος του πατέρα του [εικόνες - βίντεο]

"Αθάνατος" φώναξε το πλήθος στην κηδεία του 19χρονου Ραφαήλ - Απαρηγόρητη η μητέρα του, κρατούσε φωτογραφία του γιου της

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ 28 Νοε 2025 | 15:06

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μυζήθρα - Προσοχή, να μην καταναλωθεί

Στη μυζήθρα που ανακαλείται διαπιστώθηκε από τον ΕΦΕΤ η παρουσία Σταφυλοκοκκικών Εντεροτοξινών

ΣΟΚ 28 Νοε 2025 | 15:04

Μενίδι: "Η μητέρα μου με χτυπούσε στην κοιλιά για να αποβάλω" - Σοκάρει η κατάθεση της 14χρονης για το νεκρό έμβρυο

Η 14χρονη κατέθεσε ότι η μητέρα της τη χτυπούσε συνεχώς με σκοπό να την κάνει να χάσει το έμβρυο και να μην προχωρήσει σε γάμο με τον σύντροφό της

NO NAME 28 Νοε 2025 | 14:55

Γιατί δεν γράφουν τα Μέσα το όνομα του γιου του γνωστού πολιτικού, που συνελήφθη μετά από καταδίωξη

Για να ανακοινωθεί το όνομα ενός προσώπου που συνελήφθη, χρειάζεται εισαγγελική εντολή

ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2025 | 13:58

Αλλάζει ώρα η στάση εργασίας σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ το Σάββατο

Η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να αναστείλει την προκηρυχθείσα μεταμεσονύκτια αυριανή τετράωρη στάση εργασίας από τη 01:00 π.μ. έως τις 05:00 π.μ.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 28 Νοε 2025 | 13:42

Μεσολόγγι: Έπεσε κεραυνός σε στρατόπεδο - Τέσσερα άτομα προληπτικά στο νοσοκομείο

Οι τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο χθες Πέμπτη, ωστόσο νοσηλεύονται μέχρι και σήμερα.

ΔΡΑΣΗ «ΝΙΩΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ» 28 Νοε 2025 | 13:38

Θεσσαλονίκη: Πολίτες και μαθητές θα χρησιμοποιήσουν αναπηρικό αμαξίδιο και θα περπατούν χωρίς να βλέπουν

Με τη βοήθεια εθελοντών θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν στον ελάχιστο βαθμό όσα βιώνουν καθημερινά άτομα με αναπηρία.

ΕΛΑΣ 28 Νοε 2025 | 13:28

Καστοριά: Διακινούσαν παράνομα ψυκτικό υγρό από την Αλβανία - 7 συλλήψεις [εικόνες - βίντεο]

Η συνολική αξία των παράνομων φιαλών που κατασχέθηκαν, εκτιμάται σε τουλάχιστον 494.500 ευρώ και θα παραδοθούν στο Τελωνείο Καστοριάς.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Νοε 2025 | 12:53

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,5% για τα τροχαία δυστυχήματα τον Σεπτέμβριο, αλλά λιγότεροι οι νεκροί

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά καταγράφηκαν 45 νεκροί.

«ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» 28 Νοε 2025 | 12:53

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ξεκινάει εκπομπή στην ΕΡΤ: Ολες οι πληροφορίες για το πρωτοποριακό project

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη νέα, πρωτοποριακή εκπομπή της ΕΡΤ, την οποία θα παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ 28 Νοε 2025 | 12:18

Τυμπάκι: Με στρατιωτικές τιμές από άγημα το τελευταίο αντίο στον 19χρονο Ραφαήλ – Ελληνική σημαία στο φέρετρο

Η κηδεία του άτυχου 19χρονου στρατιωτικού που πέθανε από χειροβομβίδα τελείται στον τόπο καταγωγής του, το Τυμπάκι Κρήτης.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 28 Νοε 2025 | 12:18

Ο Ρούτσι απαντάει για την έξοδο στα μπουζούκια: "Δεν έχει δικαίωμα ο χαροκαμένος πατέρας να πιει ένα ποτό;"

"Είχα την ανάγκη να βγω έξω. Τίποτα άλλο. Η Άντζελα Δημητρίου είναι πολύ ευθύς άνθρωπος", είπε ο κ. Ρούτσι.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ 28 Νοε 2025 | 12:15

Περιστέρι: Αγριογούρουνο βγαίνει από πιλοτή πολυκατοικίας και περπατά στο δρόμο

Ο οδηγός που το εντόπισε στο Περιστέρι κατάφερε να το καταγράψει σε βίντεο

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ADEL 28 Νοε 2025 | 11:55

Κακοκαιρία Adel: Κλειστά τα σχολεία σε 11 δήμους της χώρας

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας αποφασίστηκε τα σχολεία σε 11 Δήμους να κλείσουν σήμερα Παρασκευή (28/11).

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ 28 Νοε 2025 | 11:44
ΕΠΙΒΑΤΕΣ 28 Νοε 2025 | 11:42

Αλλαγή ώρας σε δρομολόγιο του Προαστιακού το Σάββατο

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, η αμαξοστοιχία 1301 θα αναχωρεί πλέον στις 05:28, αντί της προηγούμενης ώρας 04:39, και με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ 28 Νοε 2025 | 11:35

Δολοφονία στη Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκε η 46χρονη - Αρνείται ότι σκότωσε την 75χρονη πεθερά της

Απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή η 46χρονη που κατηγορείται για τη δολοφονία της 75χρονης πεθεράς της στη Σαλαμίνα, στις 31 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 28 Νοε 2025 | 11:33
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ 28 Νοε 2025 | 11:24

Φλωρίδης για αλλαγές στα κληρονομικά: "Αποτρέπονται οι μεταθανάτιες συγκρούσεις - Τέλος οι διαθήκες από το πουθενά"

"Λύνονται οριστικά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε χιλιάδες οικογένειες από λανθασμένες εκτιμήσεις ή καθυστερημένες αποποιήσεις", δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 28 Νοε 2025 | 11:21

Βγάζουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό οι αγρότες της Λάρισας - Την Κυριακή το πρώτο μπλόκο

Η Ομοσπονδία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης προς τον θεσσαλικό και τον ευρύτερο πληθυσμό

ΤΑΙΛΕΡ ΜΑΚΜΠΕΘ 28 Νοε 2025 | 11:21

Τάιλερ ΜακΜπέθ: Λείπει αυτοσεβασμός στον Μητσοτάκη - Με τον Στέφανο θέλουμε περισσότερα από δύο παιδιά [βίντεο]

Αφοπλιστικά ειλικρινής εμφανίστηκε ο Τάιλερ ΜακΜπεθ στη συνέντευξη που παραχώρησε - Όσα δήλωσε για την πολιτική σκηνή της χώρας και για την προσωπική του ζωή.

ΒΙΑ 28 Νοε 2025 | 11:10

Λάρισα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες για ξυλοδαρμό 16χρονης συμμαθήτριας τους

Στις δυο μαθήτριες από την Λάρισα σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για σωματική βλάβη, ενώ αφέθηκαν ελεύθερες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 28 Νοε 2025 | 11:08

Μενίδι: Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μέσα στο σπίτι του

Αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα μέσα στο σπίτι του.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 28 Νοε 2025 | 11:07

Ξάνθη: Τοποθέτησαν γιγαντιαίο σταυρό στο όρος Αυγό και κλήθηκαν σε απολογία από τη Δασική Υπηρεσία

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στο σημείο όπου τοποθετήθηκε ο σταυρός, ενώ αναμένεται να σχηματιστεί φάκελος που θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ 28 Νοε 2025 | 10:51

Ξέσπασε ο Λιάγκας για τον Ρούτσι στα μπουζούκια - "Βάζεις στο μυαλό ότι όλα τα έκανες για πολιτική εκμετάλλευση"

"Εχετε μαζευτεί ένα μάτσο Αριστερούληδες που θέλετε να κεφαλαιοποιήσετε τα Τέμπη, και έτσι όπως τα έχετε καταφέρει, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να σας στέλνει ανθοδέσμη", είπε.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28 Νοε 2025 | 10:25

Δακρυσμένη η Τούνη έξω από τα δικαστήρια: "Έχει βιαστεί ο ψυχισμός μου, περιμένω 8 χρόνια δικαίωση" [βίντεο]

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η Ιωάννα Τούνη έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση revenge porn.

ΑΤΤΙΚΗ 28 Νοε 2025 | 09:51

Κακοκαιρία Adel: Γιατί η Αθήνα πλημμύρισε με 40 χιλιοστά βροχής - Η εξήγηση του Θοδωρή Κολυδά

Οι δρόμοι της Αττικής μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε ρέματα από την κακοκαιρία Adel.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 28 Νοε 2025 | 09:49

Μοσχάτο: Ο δήμος μεταφέρει σε... καρότσες κόσμο στον ΗΣΑΠ

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στον δήμο Μοσχάτου η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 28 Νοε 2025 | 09:33

Θήβα: Ανατροπή αυτοκινήτου στα Βάγια λόγω κακοκαιρίας- Εγκλωβισμένοι οι επιβαίνοντες

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστική, αστυνομία , ΕΚΑΒ και προχώρησαν στον απεγκλωβισμό των επιβατών στη Θήβα.