Η αναγκαιότητα στενής επιτήρησης, προκειμένου να γίνει άμεσα και έγκυρα διάγνωση της ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά, υπογραμμίζεται σε έγγραφο που έχει σταλεί από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα στις υγειονομικές περιφέρειες.
Στο έγγραφο, που έχει στη διάθεσή του το TheTOC, με οδηγίες για την ηπατίτιδα, γίνεται αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα, τον ορισμό, την κλινική εμφάνιση, στοιχεία του ιστορικού, της αναφοράς περιστατικού σύμφωνα με το δελτίο δήλωσης του ΕΟΔΥ, την αιτιολογία, την εργαστηριακή διερεύνηση, τον αλγόριθμο αντιμετώπισης κρούσματος με πιθανή οξεία ηπατίτιδα, τον ορισμό τριτοβάθμιων παιδιατρικών κέντρων αναφοράς, τη θεραπεία, καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία.
Πως ορίζεται το πιθανό κρούσμα
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, πιθανό κρούσμα θεωρείται άτομο ηλικίας <16 ετών με κλινική οξεία ηπατίτιδα, τρανσαμινάσες ορού >500IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας (Ηπατίτιδες A,B,C,D,E,), και με κλινική εκδήλωση από 1/1/2022.
Επιδημιολογικά συνδεδεμένο περιστατικό- Επαφή με πιθανό κρούσμα: Άτομο κάθε ηλικίας με κλινική οξεία ηπατίτιδα, που έχει έρθει σε κοντινή επαφή με άτομο με κλινικά πιθανό/ επιβεβαιωμένο περιστατικό από 1/1/2022.
Επιβεβαιωμένης αιτιολογίας κρούσμα: δεν ορίζεται προς το παρόν.
Τα κλινικά συμπτώματα
- Κλινικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό: ανορεξία, έμετοι, κοιλιακό άλγος, διάρροια
- Μυαλγίες, άλγος αρθρώσεων
- Πυρετός
- Κόπωση
- Κνησμός
- Σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμένα κόπρανα, ικτερική χροιά δέρματος, επιπεφυκότων
- Επαφή με κρούσμα ηπατίτιδας ή άλλο νόσημα
Στο έγγραφο αναφέρεται πως επί κλινικής υποψίας και αν υπάρχουν τα κλινικά κριτήρια διάγνωσης, και μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα εργαστηριακά αποτελέσματα, τα περιστατικά θα δηλώνονται στον ΕΟΔΥ.
Αιτιολογία
Οι αδενοϊοί περιγράφηκαν για πρώτη φορά σαν πιθανή αιτία ηπατίτιδας στις 12 Απριλίου 2022 από την UK Health Security Agency και ανιχνεύθηκαν σε όλα τα κρούσματα της Αλαμπάμα και ειδικά ο ορότυπος 41 σε 9 παιδιά από την Αλαμπάμα. Σε 77 από τα 108 παιδιά από την Αγγλία βρέθηκε αδενοϊός. Ο Adenovirus type 41 συχνά προκαλεί γαστρεντερίτιδα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρού βαθμού ηπατική βλάβη σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά αλλά όχι σε υγιή παιδιά. Πιθανολογείται είτε ένας καινούργιος τύπος ή wildvariant αδενοϊού σε παιδιά με διαταραγμένο ανοσολογικό σύστημα.
Εναλλακτικά, μπορεί να ενοχοποιείται συλλοίμωξη από νέο ιό ή προηγούμενη έκθεση σε όλους ιούς όπως SARS-CoV-2 OmicronBA.2 variant ή κάποιο άλλο variant ή άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας. Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά σε ενηλίκους.
Όσον αφορά στην εργαστηριακή διεύρυνση, σημειώνεται πως θα πρέπει να γίνει λήψη ιστορικού, διαγνωστικός αλγόρυθμος για οξεία ηπατίτιδα, εξειδικευμένος ιολογικός έλεγχος και σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματα να φυλάσσονται δείγματα.
Τα νοσοκομεία αναφοράς
Επί κλινικής υποψίας νέου κρούσματος και κατόπιν των απαραίτητων αρχικών εργαστηριακών εξετάσεων, γίνεται εκτίμηση του περιστατικού από τον θεράποντα ιατρό και αναλόγων παραπέμπει σε ένα από τα καθορισμένα Τριτοβάθμιας Παιδιατρικά Νοσοκομεία για διερεύνηση οξείας ηπατίτιδας.
Για την κεντρική και νότια Ελλάδα και τα νησιά, τριτοβάθμια παιδιατρικά κέντρα αναφοράς ορίζονται τα:
- Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", Α’ Παιδιατρική κλινική ΕΚΠΑ
- Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", Β’ Παιδιατρική κλινική ΕΚΠΑ
- Νοσοκομείο "Αττικόν", Γ΄ Παιδιατρική κλινική ΕΚΠΑ
Για τη Βόρεια Ελλάδα
- Θεσσαλονίκη: Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική σε συνεργασία με την Δ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ
Κριτήρια μεταφοράς σε μεταμοσχευτικό κέντρο εξωτερικού από το κέντρο αναφοράς:
- Μη αναστρέψιμη ηπατική ανεπάρκεια, παρά την υποστήριξη στην Μονάδα Εντατικής και μετά από εισήγηση από ειδικό ηπατολόγο/ εντατικολόγο
- Η άμεση μεταφορά σε Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΜ/ ΕΚΑΒ και σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα διακομιδής για μεταφορά ασθενούς στο εξωτερικό.
Ακόμη δύο πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο νέα πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας. Πρόκειται για δύο παιδιά, ηλικίας πέντε και δύο ετών τα οποία νοσηλεύτηκαν, κατά τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", με τα περιστατικά να εντοπίζονται την τελευταία εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά το πεντάχρονο παιδί, το οποίο παρουσίασε πόνους στην κοιλιά χωρίς άλλα συμπτώματα, το "καμπανάκι" χτύπησε όταν από τον εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες, χωρίς αυτές να προέρχονται από κάποια λοίμωξη ή από κάποια άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Τελικά το παιδί χρειάστηκε να νοσηλευτεί και έχει πάρει ήδη εξιτήριο.
Το άλλο παιδί, ηλικίας 2 ετών, εμφανίζει εδώ και δύο μήνες βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία βρέθηκε μετά από ανάλογες εξετάσεις, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία. Έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος βγήκε αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr