Follow us

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα υπολογίσετε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Παραδείγματα για 8 σχολές [εγκύκλιος]

Δείτε αναλυτικά τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Παραδείγματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τις τρεις παραμέτρους που καθορίζουν την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021, με το νέο δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το υπουργείο Παιδείας, σε εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία.

Για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

  • η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,
  • η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και
  • το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση.

Πώς προσδιορίζονται τα μόρια εισαγωγής

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας.

Η εγκύκλιος σημειώνει ότι εάν o υποψήφιος με το σύνολο των μορίων που επιτυγχάνει, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

Ελάχιστη Βάση εισαγωγής: Ο υπολογισμός

Υπολογισμός της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:

Η Ε.Β.Ε. της σχολής τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, σύμφωνα με την παρ. 3.

Υπολογισμός της Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:

Η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες.

Υπολογισμός μέσου όρου των μ.ο. των βαθμολογικών επιδόσεων

  • Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες ΔΕΝ προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:
  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες από ένα (1) επιστημονικό πεδίο η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., από τον Μ.Ο. των M.O. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (M1, M2, M3, M4) του επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:

Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα M1, M2, M3, M4 = M.O.M1 + M.O.M2 + M.O.M3 + M.O.M4

Ε.Β.Ε. Τμήματος = (Μ.Ο. των Μ.Ο. στα M1, M2, M3, M4) x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 1ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 2ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 3ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου,

"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στο 4ο μάθημα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι προσβάσιμες από περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. ενός Τμήματος το οποίο είναι προσβάσιμο από το 2ο Ε.Π. και το 3ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του 2ου Ε.Π. ή του 3ου Ε.Π., ως εξής:

1ο βήμα

Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το 2ο Ε.Π.:
Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4

όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά.

2ο βήμα

Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το 3ο Ε.Π.:

Β = M.O. M1’ + M.O. M2’ + M.O. M3’ + M.O. M4’ 4
όπου "Μ.Ο.Μ1’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
"Μ.Ο.Μ3’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
"Μ.Ο.Μ4’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 3ου Ε.Π. στο μάθημα Βιολογία.

3ο βήμα

Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α και Β, η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το συγκεκριμένο Τμήμα. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους των ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

  • Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων για την εξαγωγή των Ε.Β.Ε. στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:
  • Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:
  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή η Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οικείο ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Πανελλαδικές

Παράδειγμα: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π., εφόσον το συγκεκριμένο Τμήμα είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο Ε.Π.. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα Αγγλικά θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος του εν λόγω τμήματος.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, η Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή η Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

Παράδειγμα: Ναυτιλιακών Σπουδών Παν. Πειραιά

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Παν. Πειραιά θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. των τομέων, από τους οποίους είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα Αγγλικά θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος του εν λόγω τμήματος.

Παράδειγμα: Γραμμικό Σχέδιο του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτικής Αττικής

Άλλο παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος Γραμμικό Σχέδιο του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτικής Αττικής θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στο μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου και του 4ου Ε.Π., καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. των τομέων, από τους οποίους είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Στη συνέχεια ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στο Γραμμικό Σχέδιο θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτικής Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος Γραμμικό Σχέδιο του εν λόγω τμήματος. Με αντίστοιχο τρόπο προκύπτει η ΕΒΕ ειδικού μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο του εν λόγω τμήματος.

  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στα ειδικά μαθήματα επιλογής.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράδειγμα: Διοίκησης Τουρισμού Παν. Πατρών

Για παράδειγμα, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας (Αγγλικών ή Γαλλικών ή Γερμανικών ή Ιταλικών) του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Παν. Πατρών, θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π., καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του τομέα, από τον οποίο είναι προσβάσιμο το εν λόγω τμήμα. Ακολούθως, για κάθε ένα από τα παραπάνω ειδικά μαθήματα, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων. Στη συνέχεια ο μικρότερος από τους Μ.Ο. του προηγούμενου εδαφίου θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας που έχει οριστεί για το τμήμα Διοίκησης Τουρισμού Παν. Πατρών. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας του εν λόγω τμήματος.

  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, εφαρμόζεται μία (1) Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος επιλογής, η οποία διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στα ειδικά μαθήματα επιλογής.

Παράδειγμα: Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου

Για παράδειγμα, για την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος της ξένης γλώσσας (Αγγλικών ή Γαλλικών ή Γερμανικών) του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π., εφόσον το συγκεκριμένο τμήμα είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο Ε.Π.. Ακολούθως, για κάθε ένα από τα παραπάνω ειδικά μαθήματα, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων. Ο μικρότερος από τους Μ.Ο. του προηγούμενου εδαφίου θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος που έχει οριστεί για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής του εν λόγω τμήματος.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία ή τομείς, εφαρμόζεται μία (1) Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος επιλογής, η οποία διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων που μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει, να διεκδικήσουν εισαγωγή στην οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και έχουν εξεταστεί στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.), από το οποίο προέρχονται.

  • Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:
  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, καθώς και σε κάθε ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Υπολογισμός μ.ο. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογικής επίδοσης του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες.

Για παράδειγμα, η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.., το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από το 1ο ΕΠ., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (ΜΙ, Μ2, Μ3, Μ4) του 1ου Ε.Π., καθώς και του ειδικού μαθήματος (Ε1) των Αγγλικών, ως εξής:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος
όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
"Μ.Ο.Ε1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Αγγλικά.

πανελλαδικες

Περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογικής επίδοσης του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, οι οποίοι εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες).

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Παν. Δυτ. Αττικής, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 2ο Ε.Π. και το 4ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο του 2ου Ε.Π. ή του 4ου Ε.Π., ως εξής:

1ο βήμα

Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα για το 2ο Ε.Π..

Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4 + Μ.Ο. Ε1+ Μ.Ο. Ε2
όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Φυσική,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Χημεία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
"Μ.Ο.Ε1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο,
"Μ.Ο.Ε2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 2ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Γραμμικό Σχέδιο.

2ο βήμα

Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο ειδικά μαθήματα για το 4ο Ε.Π..

Β = M.O. M1’+M.O. M2’+M.O. M3’+M.O. M4’+ Μ.Ο. Ε1’+ Μ.Ο. Ε2’ 6

όπου "Μ.Ο.Μ1’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,

"Μ.Ο.Μ2’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
"Μ.Ο.Μ3’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Πληροφορική,
"Μ.Ο.Μ4’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Οικονομία.
"Μ.Ο.Ε1’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο,
"Μ.Ο.Ε2’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο ειδικό μάθημα Γραμμικό Σχέδιο.

3ο βήμα

Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α (2ο Ε.Π.) και Β (4Ο Ε.Π.), η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι διαφορετικοί οι Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων που λαμβάνονται υπόψη για την εξαγωγή α) της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή της Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και β) της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στο οικείο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες).

  • Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στο ειδικό μάθημα επιλογής.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής, των υποψηφίων του Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Παράδειγμα: Εισαγωγή στο τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 1ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και στο ειδικό μάθημα επιλογής (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) του 1ου Ε.Π., ως εξής:

1ο βήμα

Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1).

2ο βήμα

Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ., εφαρμόζεται ο παρακάτω τύπος:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος 5

όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
"Μ.Ο.Ε1" είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα επιλογής των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε εκείνο το ειδικό μάθημα επιλογής, ο μέσος όρος των οποίων είναι ο μικρότερος ανά επιστημονικό πεδίο.

Για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και ένα ειδικό μάθημα επιλογής).

Παράδειγμα: Εισαγωγή στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιά

Για παράδειγμα, για τους υποψηφίους ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιά, το οποίο είναι προσβάσιμο από το 1ο Ε.Π. και το 4ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα επιλογής (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά ή Ιταλικά) του 1ου Ε.Π. και του 4ου Ε.Π., ως εξής:

1ο βήμα:

Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1).

2ο βήμα:

Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά) για το 1ο Ε.Π..
Α = M.O. M1 + M.O. M2 + M.O. M3 + M.O. M4 + Μ.Ο. Ε1
όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
"Μ.Ο.Ε1" είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

3ο βήμα:

Κατόπιν υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και στη συνέχεια επιλέγεται εξ αυτών η μικρότερη τιμή (Μ.Ο.Ε1’).

4ο βήμα:

Στη συνέχεια υπολογίζεται ο μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στο ειδικό μάθημα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ιταλικά) για το 4ο Ε.Π..
Β = M.O. M1’ + M.O. M2’ + M.O. M3’ + M.O. M4’ + Μ.Ο. Ε1’
όπου "Μ.Ο.Μ1’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Μαθηματικά,
"Μ.Ο.Μ3’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Πληροφορική,
"Μ.Ο.Μ4’" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και
εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στο μάθημα Οικονομία,.
"Μ.Ο.Ε1’" είναι ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων
ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 4ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

5ο βήμα:

Τέλος, επιλέγεται η μικρότερη τιμή εκ των Α (1ο Ε.Π.) και Β (4Ο Ε.Π.), η οποία και θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. που έχει οριστεί για το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιά. Το γινόμενο συνιστά την Ε.Β.Ε. του εν λόγω τμήματος για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ..

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς το ειδικό μάθημα επιλογής είναι πιθανόν να διαφοροποιείται το ειδικό μάθημα επιλογής (και συναφώς οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων), το οποίο διαμορφώνει την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, από το ειδικό μάθημα επιλογής, το οποίο συνδιαμορφώνει την Ε.Β.Ε. της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Όπως σημειώθηκε ήδη, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στα οικεία ειδικά μαθήματα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου σε ένα (1) από τα ειδικά μαθήματα επιλογής. Ενδέχεται, δε, αυτό να είναι διαφορετικό από το ειδικό μάθημα, το οποίο αξιοποιήθηκε για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Συγκεκριμένα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα επιλογής των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και ένα ειδικό μάθημα επιλογής).

ββγ) Σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων και οι οποίες είναι προσβάσιμες από:

i) ένα (1) επιστημονικό πεδίο, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι δύο (2) μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Παράδειγμα: Εισαγωγής στο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου

Για παράδειγμα, η Ε.Β.Ε. του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο ανήκει στο 1ο Ε.Π., θα διαμορφωθεί ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής από Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά του 1ου ΕΠ, ως εξής:

1ο βήμα:

Αρχικά υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. ξεχωριστά για κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και στη συνέχεια επιλέγονται εξ αυτών οι δύο μικρότερες τιμές (Μ.Ο.Ε1) και (Μ.Ο.Ε2).

2ο βήμα:

Για την εξαγωγή της ΕΒΕ του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ., εφαρμόζεται ο παρακάτω τύπος:
Ε.Β.Ε. Τμήματος = M.O.M1+M.O.M2+M.O.M3+M.O.M4+Μ.Ο.Ε1+Μ.Ο.Ε2 x Συντελεστή Ε.Β.Ε. Τμήματος
όπου "Μ.Ο.Μ1" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
"Μ.Ο.Μ2" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά,
"Μ.Ο.Μ3" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Ιστορία,
"Μ.Ο.Μ4" είναι ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στο μάθημα Κοινωνιολογία,
"Μ.Ο.Ε1" και "Μ.Ο.Ε2" είναι οι δύο μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΓΕ.Λ. του 1ου Ε.Π. στα ειδικά μαθήματα: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

ii) περισσότερα από ένα (1) επιστημονικά πεδία, η Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης διαμορφώνεται ενιαία για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. από τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσεται η οικεία σχολή, τμήμα ή εισαγωγή κατεύθυνση.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου των βαθμολογικών επιδόσεων σε κάθε ένα (1) από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι δύο (2) μικρότεροι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο με την επιφύλαξη της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και τα δύο ειδικά μαθήματα επιλογής).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ως προς τα ειδικά μαθήματα επιλογής είναι πιθανόν το ειδικό μάθημα επιλογής, το οποίο διαμορφώνει την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, να μην συνδιαμορφώνει την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης ή ακόμη και στην περίπτωση που την συνδιαμορφώνει να παρουσιάζει διαφορετικό μέσο όρο βαθμολογικής επίδοσης. Όπως σημειώθηκε ήδη, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα επιλογής του συνόλου των υποψηφίων, οι οποίοι μπορούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα που έχουν επιλέξει να διεκδικήσουν εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και εξετάστηκαν στα οικεία ειδικά μαθήματα επιλογής, χωρίς να διαχωρίζονται οι υποψήφιοι με βάση το επιστημονικό πεδίο, τον τομέα ή την κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή ΕΠΑ.Λ.) από το οποίο προέρχονται. Αντιθέτως, για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων σε δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου, ήτοι του επιστημονικού πεδίου, το οποίο παρουσιάζει τον μικρότερο μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων συνολικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και δύο ειδικά μαθήματα επιλογής).

Επίτευξη της ΕΒΕ

α) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης:

αα) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες: ααα) δεν προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες ή

ααβ) προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε., συγκρίνεται η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων του υποψηφίου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.

αβ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε., συγκρίνεται η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων του υποψηφίου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Εάν ο υποψήφιος έχει εξεταστεί σε διαφορετικό ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα επιλογής από εκείνο ή εκείνα που αξιοποιήθηκαν για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης συγκρίνονται η Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο της βαθμολογικής επίδοσης του υποψηφίου στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται για την εισαγωγή σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, για τη σύγκριση της βαθμολογικής του επίδοσης με την Ε.Β.Ε. της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης λαμβάνονται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογική του επίδοση ή οι υψηλότερες βαθμολογικές του επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε.

β) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση:

βα) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ορισμένο ειδικό μάθημα ή ορισμένα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. για κάθε ειδικό μάθημα ή της Ε.Β.Ε. των πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με την βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου ανά ειδικό μάθημα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών.

ββ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ειδικό μάθημα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με την βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα επιλογής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος. Εάν ο υποψήφιος εξεταστεί σε διαφορετικό ειδικό μάθημα επιλογής από εκείνο, του οποίου ο μέσος όρος βαθμολογικής επίδοσης αξιοποιήθηκε για την εξαγωγή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, η ανωτέρω Ε.Β.Ε. συγκρίνεται με τη βαθμολογική επίδοση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα επιλογής, στο οποίο εξετάστηκε. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται, για τη σύγκριση της βαθμολογικής του επίδοσης με την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής, λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογική του επίδοση στα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε.

βγ) Επίτευξη της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε δύο (2) ειδικά μαθήματα με δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων:

Για τη διαπίστωση της επίτευξης της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, συγκρίνεται η Ε.Β.Ε. με τις βαθμολογικές επιδόσεις του υποψηφίου στα δύο (2) ειδικά μαθήματα επιλογής, στα οποία εξετάστηκε. Εάν ο υποψήφιος έχει εξεταστεί κατ’ επιλογήν του σε περισσότερα ειδικά μαθήματα από όσα απαιτείται, για τη σύγκριση των βαθμολογικών του επιδόσεων με την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος επιλογής λαμβάνονται υπόψη οι υψηλότερες βαθμολογικές του επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκε.

γ) Προτεραιότητα κατά τον έλεγχο επίτευξης των Ε.Β.Ε. των περ. α ́ και β ́:

Για τη διαπίστωση της δυνατότητας εισαγωγής στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, εξετάζεται πρώτα η επίτευξη της Ε.Β.Ε. ανά ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και έπειτα η επίτευξη της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

Παραδείγματα

Για ευκολία χρησιμοποιούνται οι συντομογραφίες Ε.Β.Ε.=Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Μ.Ο.= Μέσος Όρος, Ε.Μ.= ειδικό μάθημα, Π.Δ.= πρακτικές δοκιμασίες (τα 3 αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ), Ε.Π.= επιστημονικό πεδίο.

1. Για τμήμα χωρίς ειδικό μάθημα:

Αρχικά υπολογίζεται ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στο οποίο ανήκει το τμήμα. Στη συνέχεια υπολογίζεται ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των τεσσάρων(4 ) μαθημάτων του συγκεκριμένου Ε.Π.. Συγκεκριμένα, έστω ότι ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των 4 μαθημάτων είναι ο βαθμός 10 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. το "0,8" άρα η Ε.Β.Ε. του τμήματος είναι 10Χ0,8=8.

Όποιος συγκεντρώσει στα 4 μαθήματα που έχει εξεταστεί Μ.Ο. από 8 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα.

Αν το τμήμα αυτό εντάσσεται σε περισσότερα επιστημονικά πεδία, τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος αυτού λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογιών των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσεται το συγκεκριμένο τμήμα, κάτι που είναι ευνοϊκό για τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, αν ένα τμήμα ανήκει σε 4 επιστημονικά πεδία και ο Μ.Ο. των Μ.Ο. των βαθμολογιών για κάθε ένα είναι: Πρώτο (1ο) Ε.Π.: 8, Δεύτερο (2ο ) Ε.Π.: 9, Τρίτο (3ο) Ε.Π.: 9,5 και Τέταρτο (4ο) Ε.Π.: 10, στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του συγκεκριμένου τμήματος λαμβάνεται υπόψη ο Μ.Ο. των Μ.Ο. του 1ου Ε.Π. και αυτός στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή της Ε.Β.Ε. του τμήματος.

2. Για τμήμα, η εισαγωγή στο οποίο απαιτεί την εξέταση σε 1 Ειδικό Μάθημα:
θα υπολογιστεί πρώτα η Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. και μετά η Ε.Β.Ε. του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη 5 μαθήματα, δηλαδή τα 4 μαθήματα του Ε.Π. καθώς και το 1 Ε.Μ..

Έστω ότι ο Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ε.Μ. είναι ο βαθμός 12 και έχει οριστεί συντελεστής Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. το 1. Άρα η Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. είναι 12Χ1=12. Για να είναι κάποιος υποψήφιος για το συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να έχει βαθμό στο Ε.Μ. από 12 και πάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα υπολογιστούν 5 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα τέσσερα (4) μαθήματα του Ε.Π. και ο βαθμός στο συγκεκριμένο Ε.Μ. που απαιτείται για αυτό το τμήμα.

Αν για αυτό το τμήμα ο υποψήφιος μπορούσε να επιλέξει 1 Ε.Μ. από περισσότερα Ε.Μ., τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο. των βαθμών σε όλα τα εξετασθέντα για το τμήμα Ε.Μ., κάτι που είναι ευνοϊκό για τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, αν το τμήμα απαιτεί την επιλογή ενός ειδικού μαθήματος από τα 4 ειδικά μαθήματα (Αγγλικά , Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) τότε για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του Ε.Μ. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος Μ.Ο .των βαθμολογιών στα τέσσερα αυτά Ε.Μ..

3. Για τμήμα, η εισαγωγή στο οποίο απαιτεί την εξέταση σε 2 Ειδικά Μαθήματα (ΕΜα και ΕΜβ):

Αρχικά θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. για το κάθε Ε.Μ. χωριστά. Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. του τμήματος, συνυπολογίζοντας 6 μαθήματα δηλαδή τα 4 Μαθήματα του Ε.Π. καθώς και τα 2 Ε.Μ..

Α. Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στο ΕΜα είναι ο βαθμός 12 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. του ΕΜα το "1". Άρα η Ε.Β.Ε. του ΕΜα είναι 12Χ1=12. Όποιος έχει βαθμό στο ΕΜα από 12 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα.

Β. Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στο ΕΜβ είναι ο βαθμός 11 και έχει οριστεί συντελεστής Ε.Β.Ε. του ΕΜβ το "0,9" . Άρα η ΕΒΕ του ΕΜβ είναι 11Χ0,9=9,9.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος στο συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να έχει βαθμό στο ΕΜα από 12 και πάνω και επίσης στο ΕΜβ από 9,9 και πάνω.

Επομένως στην περίπτωση που απαιτούνται 2ΕΜ (ΕΜα και ΕΜβ) ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει επιτύχει την Ε.Β.Ε. και των δύο Ε.Μ..

ΠΡΟΣΟΧΗ εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. των Ε.Μ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα συνυπολογιστούν 6 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα 4 μαθήματα του Ε.Π. και οι βαθμοί στα 2 συγκεκριμένα Ε.Μ. που απαιτούνται για αυτό το τμήμα.

4. Για τα ΤΕΦΑΑ, η εισαγωγή στα οποία απαιτεί την εξέταση σε Πρακτικές Δοκιμασίες:

Αρχικά θα υπολογιστεί η Ε.Β.Ε. των Π.Δ. και μετά η Ε.Β.Ε. του τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τους βαθμούς των 4 μαθημάτων του Ε.Π. καθώς και τον βαθμό των Π.Δ..

Έστω ότι ο Μ.Ο. όλων των υποψηφίων στις Π.Δ. είναι ο βαθμός 9 και έχει οριστεί ως συντελεστής Ε.Β.Ε. των Π.Δ. το " 0,9", άρα η Ε.Β.Ε. των Π.Δ. είναι 9Χ0,9= 8,1. Όποιος έχει βαθμό στις Π.Δ. από 8,1 και πάνω, μπορεί να είναι υποψήφιος για αυτό το τμήμα. Διευκρινίζεται ότι ο βαθμός των Π.Δ. υπολογίζεται από τον Μ.Ο. των επιδόσεων στα 3 αγωνίσματα.

Προσοχή εκτός από την επίτευξη της Ε.Β.Ε. των Π.Δ. απαιτείται παράλληλα και η επίτευξη της Ε.Β.Ε. του τμήματος, όπως περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Όμως για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. του τμήματος θα υπολογιστούν 5 βαθμοί, δηλαδή οι βαθμοί στα 4 μαθήματα του Ε.Π. και ο βαθμός στις Π.Δ..

Πώς θα υπολογιστούν τα μόρια εισαγωγής

α) Υπολογισμός των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που εξετάζονται μόνο στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου:

Ο συνολικός αριθμός των μορίων των υποψηφίων προκύπτει από τη βαθμολογική τους επίδοση στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους οικείους συντελεστές βαρύτητας.

β) Υπολογισμός των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που εξετάζονται στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού τους πεδίου και σε ειδικό μάθημα ή ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με την επιφύλαξη του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142):

Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων των υποψηφίων προστίθεται στον αριθμό των μορίων που προκύπτουν από τη βαθμολογική επίδοση στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους οικείους συντελεστές βαρύτητας ο αριθμός μορίων που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021, οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο, έχουν καθοριστεί με την αριθμ. Φ.251/112720/Α5/2020 (Β’ 3821) Υ.Α. και οι συντελεστές βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών με το άρθρο 2 της αριθμ.Φ.251/25089/Α5/2020 (Β ́ 643) ΥΑ. Οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων αφορούν μόνο στον τρόπο υπολογισμού του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι στον καθορισμό των ΕΒΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η Κατερίνα Διδασκάλου και "Η πόρνη από πάνω": 14 χρόνια το ίδιο ρίγος

"Η πόρνη από πάνω" μετρά δεκατέσσερα χρόνια αλήθειας και συγκίνησης, μέσα στην άνθηση του ελληνικού θεάτρου. Ένα έργο-ορόσημο που εξακολουθεί να συγκλονίζει, με μια πρωταγωνίστρια που δίνει κάθε φορά την ψυχή της. Αν δεν έχετε δει ακόμη την Κατερίνα Διδασκάλου σε αυτόν τον ρόλο, μην τη χάσετε στον Νέο Ακάδημο.

ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 08 Νοε 2025 | 17:51

Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Ο δράστης επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα - Διεκόπη για τις 3 Δεκεμβρίου η εκδίκαση

Σε φορτισμένο κλίμα η δίκη για τον φόνο της Γαρυφαλλιάς - Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 4 Δεκεμβρίου

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 08 Νοε 2025 | 17:07

Θρίλερ στα Μετέωρα με άντρα που τον αναζητούσαν οι αρχές για υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο άντρας έξω από τη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων ζήτησε από ζευγάρι που βρίσκονταν εκεί το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τους δικούς του.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 08 Νοε 2025 | 16:53
ΘΛΙΨΗ 08 Νοε 2025 | 15:41

Κίλι Σφακιανάκη: Χωρίς τον Νότη το τελευταίο "αντίο" στη Ριτσώνα - Συγκίνησαν τα δύο παιδιά της - Ποιο τραγούδι ακούστηκε [εικόνες]

Απουσίαζε ο Νότης Σφακιανάκης από την τελετή της αποτέφρωσης της συζύγου του, Κίλι, στη Ριτσώνα - Τα δύο παιδιά τους συγκίνησαν με όσα είπαν - Η τελευταία επιθυμία της εκλιπούσης

ΟΠΑΔΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ 08 Νοε 2025 | 15:40

Χαλκίδα: Ξεκίνησε η απολογία των τεσσάρων συλληφθέντων για το φονικό του 20χρονου Μάριου

Οι τέσσερις συλληφθέντες έφτασαν στα δικαστήρια Χαλκίδας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ η απολογία τους αναμένεται να είναι μαραθώνια

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 08 Νοε 2025 | 15:11

Βορίζια: Αιφνιδιαστική μεταγωγή των προφυλακισμένων εκτός Κρήτης και σε διαφορετικές φυλακές - Δεν το γνώριζαν οι συγγενείς

Εκτός Κρήτης οι δύο προφυλακισμένοι για το μακελειό στα Βορίζια - Δεν το γνώριζαν ούτε οι συγγενείς ούτε οι συνήγοροί τους

ΒΟΡΙΖΙΑ 08 Νοε 2025 | 15:03

"Κρητικό FBI" φτιάχνει ο Χρυσοχοΐδης - Με 122 αστυνομικούς θέλει να σταματήσει τους "νταήδες" και τις βεντέτες

"Δεν θα κάνουν κουμάντο στο νησί οι τοπικές μαφίες και οι νταήδες" τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Το "τμήμα FBI" έγινε Υποδιεύθυνση και θα αριθμεί συνολικά 122 αστυνομικούς

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ 08 Νοε 2025 | 15:01

Κακοκαιρία: Προβλήματα στο Αγρίνιο - Πλημμύρισαν χωράφια, ρέματα υπερχείλισαν [εικόνες - βίντεο]

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, το μέτωπο της κακοκαιρίας πέρασε το πρωί του Σαββάτου από τα δυτικά με τις μεγαλύτερες τιμές βροχόπτωσης να συγκεντρώνονται στη δυτική Ελλάδα (Ήπειρος–Ιόνιο)

ΔΙΚΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ 08 Νοε 2025 | 14:31

Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Με την εξέταση ψυχιάτρων πραγματογνωμόνων ολοκληρώνεται η εξέταση μαρτύρων

Με την εξέταση των δύο ψυχιάτρων πραγματογνωμόνων ολοκληρώνεται το στάδιο εξέτασης των μαρτύρων

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Νοε 2025 | 14:06

"Ομάδα Αλήθειας": Γκαζάκι έξω από τα γραφεία του σάιτ στην Παλλήνη - "Δεν θα μας φιμώσουν"

"Δεν υπολόγισαν όχι μόνο τους εργαζόμενους, τη ζωή των οποίων έθεσαν σε κίνδυνο, αλλά ούτε καν ότι ακριβώς δίπλα, στα 2 μέτρα, υπάρχει παιδικός σταθμός", αναφέρουν Κώστας Δογάνης και Κίμων Μπένος

ΕΓΚΛΗΜΑ 08 Νοε 2025 | 13:45

Βοιωτία: Αυτό είναι το καμένο ΙΧ όπου βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός στα Σκούρτα - Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Το όχημα βρέθηκε σε εξαιρετικά απομονωμένο σημείο, προσβάσιμο μόνο από αγροτικό δρόμο σε κακή κατάσταση - Πολύ δύσκολη η ταυτοποίηση του νεκρού

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 08 Νοε 2025 | 13:40

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου αστυνόμευσης σε οικισμούς Ρομά: Σε 152 σημεία σε 25 περιοχές της επικράτειας

Σήμερα έπιασαν δουλειά οι αστυνομικοί στις περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί ως υψηλής εγκληματικότητας

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ 08 Νοε 2025 | 13:18

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου καιρού: Οι περιοχές που επηρεάζονται μέχρι τη Δευτέρα με έντονα φαινόμενα

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ - Προχώρησε στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Νοε 2025 | 12:58

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο με έντονους σπασμούς 13χρονος μαθητής - Έκανε χρήση κάνναβης μέσα στο σχολείο

Ο 13χρονος είχε αγοράσει τις ναρκωτικές ουσίες, από δύο 15χρονους μαθητές, έναντι του χρηματικού ποσού των 15 ευρώ - Συνελήφθησαν και οι τρεις, αλλά και 5 γονείς

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ 08 Νοε 2025 | 12:48

Βορίζια: Για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση ερευνώνται οι τρεις φυλακισμένοι Καργάκηδες

Ο μεγαλύτερος αδελφός του νεκρού Φανούρη Καργάκη, ο ανιψιός και ο γαμπρός του κρατούνται στις φυλακές Αλικαρνασσού από τον Σεπτέμβριο, προφυλακισμένοι για υπόθεση ζωοκλοπής

«ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ» 08 Νοε 2025 | 11:58

Βορίζια: "Αυτοί έβαλαν τον δυναμίτη - Σασμούς κάνουνε, χαλάνε, κάθε φορά ψάχνουν μία αιτία", ξεσπά η αδερφή της 56χρονης

Η αδερφή της 56χρονης δήλωσε βέβαιη πως η αδερφή και η μητέρα του Φανούρη Καργάκη θα συνεχίσουν την βεντέτα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 08 Νοε 2025 | 11:56

Πάτρα: Συνελήφθη 40χρονος καθηγητής ειδικού σχολείου για παιδική πορνογραφία

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία του πατέρα 15χρονης, ο οποίος ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός έδειξε στην κόρη του άσεμνες φωτογραφίες

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 08 Νοε 2025 | 11:50

Πανορμίτης Σύμη: Πλήθος πιστών για τον εορτασμό του Αρχάγγελου Μιχαήλ

Μεγάλη προσέλευση πιστών στον Πανορμίτη της Σύμης, για τον εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ 08 Νοε 2025 | 11:29

ΕΛΑΣ: Έλεγχοι σε οίκους ανοχής στην Αθήνα - Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Διαπιστώθηκε η λειτουργία 4 οίκων ανοχής, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί κατ’ επανάληψη με σχετικές αποφάσεις αρμόδιων δημοτικών Αρχών, και η λειτουργία ακόμη ενός "κρυφού"

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΒΟΜΒΙΣΤΗ 08 Νοε 2025 | 10:18

Βορίζια: Κοντά στην εξιχνίαση της πυροδότησης της βόμβας στο σπίτι των Φραγκιαδάκηδων οι Αρχές - Το ύποπτο εύρημα και η γκάφα των δραστών

Μία μεγάλη υπόθεση ζωοκλοπών, μία βόμβα και επτά πυροβολισμοί οδήγησαν στο μακελειό του περασμένου Σαββάτου - Ο ρόλος του "Κούνελου" Καργάκη και οι ζωοκλέφτες

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2025 | 10:03

Θρίλερ στα Σκούρτα Βοιωτίας: "Καλοσχεδιασμένη ενέργεια" βλέπει η ΕΛΑΣ στην απανθρακωμένο σορό - Τι εξετάζει [βίντεο]

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο και η σορός βρίσκονταν στο σημείο τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν εντοπιστούν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ 08 Νοε 2025 | 09:10

"Κόμβος" παράνομου οπλισμού η Κρήτη: Πάνω από 150.000 όπλα - Έως και 1.000 ευρώ ένα καλάσνικοφ

Η Κρήτη έχει μετατραπεί στον νούμερο 1 κόμβο παράνομου εμπορίου οπλισμού στη χώρα μα - Τα προμηθεύονται από το dark web, ακόμα και μέσω ταχυδρομικών αποστολών

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 08 Νοε 2025 | 08:39

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ενισχύονται τα δρομολόγια του Μετρό - Κλειστές τρεις στάσεις του Τραμ

Η ΣΤΑΣΥ δρομολογεί 3 επιπλέον συρμούς σε καθεμιά από τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό και 2 επιπλέον συρμούς στη Γραμμή 1

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 08 Νοε 2025 | 08:38

Αρκάς: Το ξεκαρδιστικό σκίτσο με το Σάββατο και την Κυριακή που θέλουν... νυχτερινή έξοδο

Ο διάλογος του Σαββάτου με την Κυριακή είναι το σημερινό σκίτσο του Αρκά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Νοε 2025 | 08:28

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί Σάββατο και Κυριακή

Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν λόγω της διεξαγωγής του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών και των αγώνων δρόμου 5, 10 και 1,2 χλμ. το Σαββατοκύριακο 8-9 Νοεμβρίου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Νοε 2025 | 08:26

Τραγωδία στη Ραφήνα: Μητέρα και γιος νεκροί για μέρες μέσα στο σπίτι τους

Οι γείτονες αναφέρουν ότι δεν τους είχαν δει για μέρες, αλλά μόνο όταν η έντονη δυσοσμία έγινε αντιληπτή, υποψιάστηκαν πως κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 08 Νοε 2025 | 06:12

Διπλό κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα έως την Τρίτη - Ισχυρές καταιγίδες και κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα

σήμερα Σάββατο αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

ΣΥΝΑΞΙΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΩΝ 08 Νοε 2025 | 06:01
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Νοε 2025 | 00:06

Ανησυχία στην Πάτρα μετά από φωτιά σε σπίτι στο κέντρο της πόλης - Απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη

Στο σημείο πήγαν αμέσως δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και άνδρες της ΔΙΑΣ, οι οποίοι απεγκλώβισαν από το σπίτι την ηλικιωμένη

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ 100 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 07 Νοε 2025 | 23:45

Πέθανε ο σπουδαίος σχεδιαστής Ντίμης Κρίτσας - Έντυσε τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες του θεάτρου και του κινηματογράφου

Ο Ντίμης Κρίτσας πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια - Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι

ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 07 Νοε 2025 | 23:12

"Μύρισε" Χριστούγεννα: Φωταγωγήθηκε το πρώτο δέντρο της Ελλάδας στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής [βίντεο]

Επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων από τη Χαλκιδική, με τη φωταγώγηση του επιβλητικού δέντρου των 13 μέτρων

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ 48 ΣΠΙΤΙΑ 07 Νοε 2025 | 22:29

Βορίζια: Ημέρα απολογιών η Δευτέρα για το μακελειό - "Χτενίζουν" τον Ψηλορείτη με drone για να βρουν την κρυψώνα του οπλισμού

Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για το μακελειό στα Βορίζια, βρίσκονται κρυμμένα ή ακόμη και θαμμένα κοντά στο χωριό

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 07 Νοε 2025 | 21:59

Κλήρωση Eurojackpot 7/11/2025: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 54 εκατ. ευρώ

Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση με αριθμό 175 της Παρασκευής Νοεμβρίου 2025 του Eurojackpot

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 07 Νοε 2025 | 21:31

Βορίζια: Σχεδόν φιλικές οι σχέσεις των δυο οικογενειών ως πριν λίγες ημέρες - Το "νέο αίμα" συντηρούσε την ένταση

Ενας από τους συλληφθέντες φαίνεται, ότι έχει γνώση από… εκρηκτικά και εξετάζεται η σχέση του με την έκρηξη στο σπίτι

ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΗ 07 Νοε 2025 | 20:56

Καταδικάστηκε ο τενόρος για τη χειροδικία σε βάρος του 15χρονου γιου του - Η ποινή που του επιβλήθηκε

Ο 15χρονος, που ήταν παρών στο δικαστήριο, περιέγραψε ότι ο πατέρας του τον έσπρωξε, τον έβρισε και τον χαστούκισε, ύστερα από διαφωνία σχετικά με απουσίες στο σχολείο

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ 07 Νοε 2025 | 20:35

Χαλκίδα: Προσωρινά κρατούμενοι οι τρεις φίλοι του Μάριου - Ελεύθερος αφέθηκε ο "καθαριστής" του σημείου της δολοφονίας

Το Σάββατο 8/11 απολογούνται οι τέσσερις οπαδοί της αντίπαλης ομάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα

07 Νοε 2025 | 20:32

Η ρομαντική βόλτα στον Αλιάκμονα έγινε θρίλερ: Αιματηρή απόπειρα ληστείας - Ένας τραυματίας από πυροβολισμό

Όλα έγιναν στο φράγμα του Αλιάκμονα, μέρος ερημικό και ειδυλλιακό, ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να απομονωθούν για λίγο, αλλά και για όσους στήνουν καρτέρι.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 07 Νοε 2025 | 19:41

Βέροια: Ο 21χρονος περιέθαλψε τον ληστή που τον πυροβόλησε - Η περιγραφή του πατέρα του θύματος [βίντεο]

Η ρομαντική βόλτα για ένα ζευγάρι στο φράγμα του Αλιάκμονα, έξω από τη Βέροια, εξελίχθηκε σε θρίλερ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 19:28

Έγκλημα σοκ στα Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και με χειροπέδες μέσα σε κλεμμένο ΙΧ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου, δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες - Καμένο εδώ και 2-3 μέρες το όχημα

ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 07 Νοε 2025 | 19:15

Δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς: Εχασε τις αισθήσεις της η μητέρα του κατηγορούμενου μετά την κατάθεσή της

Συνεχίζεται στο Εφετείο με καταθέσεις μαρτύρων η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου

ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ 07 Νοε 2025 | 18:42

Βορίζια: "Πήρα την αστυνομία για να έρθει, φοβόντουσαν" - Τι λέει ο μεγάλος αδερφός της 56χρονης

"Προκαλούν και τον γιο μου και εμάς" αποκαλύπτει ο πατέρας των τεσσάρων αδερφών και αδερφός της 56χρονης

ΕΛΑΣ 07 Νοε 2025 | 18:26

Συνελήφθη 28χρονος που στάθμευσε το ΙΧ του πάνω σε ράγες του τραμ στο κέντρο της Αθήνας [εικόνα]

Του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και του αφαιρέθηκε η άδεια ικανότητας οδήγησης για 2 μήνες.

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΦΟΒΟ 07 Νοε 2025 | 18:26

Δικηγόρος Καραϊβάζ: Κανείς δεν θέτει ερευνητικά το θέμα της δολοφονίας του - Όλοι σιγοψιθυρίζουν ότι "θα έχουμε το τέλος του"

"H Greek Mafia δεν φοβάται τις σφαίρες. Είναι μια κανονικότητα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Γιώργου Καραϊβάζ

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 07 Νοε 2025 | 18:26

Εντυπωσιακό: Η στιγμή που ένα "μετέωρο" σκίζει τον ουρανό της Αθήνας - Ο Κολυδάς εξηγεί τι είναι [βίντεο]

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς, η λάμψη της "βολίδας" έγινε ορατή σε όλη την κεντρική Ελλάδα

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 07 Νοε 2025 | 18:02

Βορίζια: Βοσκός και μάχιμος συνδικαλιστής ο 48χρονος που ταυτοποιήθηκε στο βίντεο - Οι απειλές για κρεμάλες

Βοσκός και μάχιμος συνδικαλιστής, μία εβδομάδα πριν το μακελειό στα Βορίζια μιλούσε στις κάμερες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 07 Νοε 2025 | 17:57

Φωτιά σε πολυκατοικία στον Άγιο Δημήτριο - Πυκνοί καπνοί και φλόγες σε διαμέρισμα [βίντεο]

Η πολυκατοικία, με τη βοήθεια και αστυνομικών, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, με ένα μεγαλόσωμο σκυλί να διασώζεται προτού απειληθεί η ζωή του

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 17:44

Ληστεία στη Βέροια: 45χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα ζευγάρι - Ο 21χρονος πάλεψε μαζί του και τον τραυμάτισε

Κρατώντας την καραμπίνα πυροβόλησε εναντίον του οχήματος των δύο νεαρών χωρίς να τους τραυματίσει και ακολούθως τους απέσπασε τα κινητά τηλέφωνα και 8 ευρώ.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Νοε 2025 | 17:32

Εγκληματική οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο νέα πρόσωπα στη δικογραφία - Πήραν 15.000 και 500 ευρώ ως μισθωτές εκτάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν άντρα και μία γυναίκα, που εισέπραξαν παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανιζόμενοι ως μισθωτές εκτάσεων.

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 07 Νοε 2025 | 17:31

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Οι κλειστοί δρόμοι Σάββατο και Κυριακή

Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί ο 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΘΡΗΝΟΣ 07 Νοε 2025 | 16:52

Χαλκίδα: Βαρύ πένθος στην κηδεία του 20χρονου Μάριου - Ντυμένοι στα λευκά οι φίλοι του [εικόνες - βίντεο]

Η οικογένεια του Μάριου είχε ζητήσει όσοι παρευρεθούν να φορούν λευκά ρούχα, ως σύμβολο αγνότητας, φωτός και αγάπης για τον 20χρονο

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 16:39

Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων - Μεγάλο μποτιλιάρισμα στο σημείο [βίντεο]

Το τροχαίο έγινε στο ρεύμα προς Γλυφάδα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μόνο υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 07 Νοε 2025 | 16:37

Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στη Σομαλία: Ελεύθεροι οι πέντε Ελληνες ναυτικοί και όλα τα μέλη του πληρώματος

Μετά από επιχείρηση των ισπανικών Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού (SOF) που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 7ης Νοεμβρίου στα ανοικτά της Σομαλίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 07 Νοε 2025 | 16:37

Χολαργός: Ανησυχία για τον άνδρα που προσπάθησε να αποπλανήσει ανήλικο αγόρι

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας συχνάζει στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 07 Νοε 2025 | 16:34

Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε τρίχρονο παιδί - Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα κατά το οποίο τραυματίστηκε το τρίχρονο παιδί

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Νοε 2025 | 16:30

Προειδοποίηση Τσατραφύλλια: Έρχονται δύο κακοκαιρίες από Ιταλία - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες

Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί για πλημμυρικά επεισόδια και κατολισθήσεις που ενδέχεται να σημειωθούν στις περιοχές οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των φαινομένων

"ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ" 07 Νοε 2025 | 16:17

Τέμπη: "Πήρα τη μάνα μου διαμελισμένη" - Ένταση στη δίκη των ελεγκτών της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717

Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνει δεκτή η παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας των συγγενών θυμάτων των Τεμπών.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ 07 Νοε 2025 | 16:06

Βορίζια: Ήμασταν 10 άνδρες και δεν τη σώσαμε - Ηξεραν ότι θα ήμασταν εκεί, λέει ο αδελφός της 56χρονης

Ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια της οικογένειας, ήταν μπροστά στο μακελειό και είδε την αδελφή του να πέφτει νεκρή στο έδαφος.

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 07 Νοε 2025 | 15:51

Αιγάλεω: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 75χρονο που μαχαίρωσε την κόρη του

Τραυμάτισε την 29χρονη κόρη του στο σπίτι τους στο Αιγάλεω

ΚΡΗΤΗ 07 Νοε 2025 | 15:50

Βορίζια: Στον εισαγγελέα και ο δεύτερος Καργάκης που είναι στο βίντεο - Ερευνες σε πολλά σπίτια και οχήματα

Για το μακελειό στα Βορίζια έχουν γίνει 27 έρευνες σε οικίες, 21 έρευνες σε ποιμνιοστάσια, 17 προσαγωγές ατόμων που εξετάστηκαν, καθώς και 352 έλεγχοι σε άτομα και οχήματα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 07 Νοε 2025 | 15:42

Στο μέγαρο Μαξίμου οι εργαστηριακοί γιατροί: "Φτάνει πια η αδικία, το clawback είναι υφαρπαγή"

Οι γιατροί ζητούν την άμεση κατάργηση του clawback, του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων στο κράτος

ΕΛΑΣ 07 Νοε 2025 | 15:27

Ανώνυμη καταγγελία οδήγησε στη σύλληψη αστυνομικού που διακινούσε κοκαΐνη- Βρέθηκαν καταθέσεις 600.000 ευρώ

Ο 38χρονος αστυνομικός διακινούσε επί χρόνια κοκαΐνη στην Αθήνα - Η ανώνυμη καταγγελία και οι αγορές ύψους 150.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 07 Νοε 2025 | 15:23

Αττική Οδός: Απίστευτο βίντεο με McLaren να τρέχει με 250 χλμ/ώρα και αστυνομικό να λέει στον οδηγό "πάτα το"

Ο "περίεργος" διάλογος ανάμεσα σε έναν οδηγό που έτρεχε υπερβολικά στην Αττική Οδό και έναν αστυνομικό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 07 Νοε 2025 | 14:31

Σε εφαρμογή από αύριο η διαρκής αστυνόμευση σε καταυλισμούς Ρομά: Με 473 ένστολους και 50 διαμεσολαβητές

Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά αύριο από την περιφέρεια και από τις 15 Νοεμβρίου στους οικισμούς Ρομά της Αττικής.

ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 07 Νοε 2025 | 13:37

Βίντεο drone με την έφοδο της ΕΛΑΣ σε σπίτια "καταστήματα" ναρκωτικών στα Άνω Λιόσια

Τα σπίτια στα οποία γινόταν η διακίνηση ναρκωτικών είχαν μετατραπεί σε "φρούρια".

ΔΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 07 Νοε 2025 | 13:36

Φοινικούντα: Με απόλυτη μυστικότητα οι έρευνες για το διπλό φονικό στο κάμπινγκ - Πάνω από 20 οι καταθέσεις

Έχουν περάσει 32 ημέρες από το διπλό φονικό στη Φοινικούντα, όμως οι έρευνες της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Καλαμάτας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ 07 Νοε 2025 | 13:02

Λέμβος με 25 μετανάστες στη Γαύδο – Γεμίζει πάλι ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην Αγυιά

Μία ακόμα λέμβος με μετανάστες εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μόλις ένα ναυτικό μίλι από τη Γαύδο.

07 Νοε 2025 | 13:00

Ανακοίνωση της Hellenic Train για τη μη πραγματοποίηση δρομολογίων το Σαββατοκύριακο

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τα δρομολόγια θα υποκατασταθούν με λεωφορεία της Hellenic Train και θα πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΝΤΕΤΑ 07 Νοε 2025 | 12:59

Βορίζια: Παππούς των Φραγκιαδάκηδων παντρεμένος με γυναίκα των Καργάκηδων -"Μόνο με παντρειά θα γίνει σασμός"

Ένας δρόμος στο χωριό Βορίζια χωρίζει τις δύο οικογένειες, αριστερά οι Φραγκιαδάκηδες, δεξιά οι Καργάκηδες.

ΣΑΡΩΣΑΝ 07 Νοε 2025 | 12:22

Θριαμβευτικά έκλεισε η 1η εβδομάδα των "Ράδιο Αρβύλα" στον ΑΝΤ1 - Πάνω από 10 μονάδες μπροστά από τον ανταγωνισμό

Απόλυτη κυριαρχία και εντυπωσιακή πρωτιά κατέγραψαν οι "Ράδιο Αρβύλα" την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής τους.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 07 Νοε 2025 | 12:18

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο τριήμερο

"Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται το επόμενο τριήμερο σε πολλές περιοχές της δυτικής κυρίως Ελλάδας", σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 07 Νοε 2025 | 12:13

Προσωπικός Αριθμός: Από τις 5 Νοεμβρίου θα τον αποκτούμε αυτόματα – 5 εκατ. πολίτες τον έχουν ήδη εκδώσει

Η απόδοση προσωπικού αριθμού υλοποιείται σταδιακά, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από τους πολίτες

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07 Νοε 2025 | 12:06

Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια - Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών

. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 07 Νοε 2025 | 11:42

Όταν ο νέος δήμαρχος Ν. Υόρκης Ζ. Μαμντάνι ευχόταν για την 25η Μαρτίου με βίντεο του Χαριστέα από το Euro 2004

"Χρόνια πολλά και στον Άγγελο Χαριστέα τον ίδιο", έγραφε σε ανάρτησή του το 2021 ο Μαμντάνι.

ΑΠΟ 22/11 07 Νοε 2025 | 11:26

Christmas Factory: Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπά και φέτος στην Τεχνόπολη - Παραστάσεις, δραστηριότητες, μελωδίες, φαγητά

Από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του ανοίγουν τις πύλες της αγαπημένης τους πόλης και προσκαλούν το κοινό σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εμπειριών.

07 Νοε 2025 | 11:14

Bίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή οπαδών στη Χαλκίδα: Σήμερα η κηδεία του 20χρονου Μάριου - Τι ζήτησε η οικογένειά του

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 20χρονο Μάριο Ρούμπη, με συγκινητική έκκληση της οικογένειας να φορούν όλοι λευκά ρούχα, ως ύστατο φόρο τιμής.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ 07 Νοε 2025 | 11:14

Οργή των συνδικαλιστών της αστυνομίας επειδή ο Γκλέτσος μίλησε για "μπάτσους": "Θα του ασκηθεί ποινική δίωξη"

Τη λέξη "μπάτσοι" ανέφερε ο Απόστολος Γκλέτσος στον αέρα της εκπομπής του "The Real View" στην προχθεσινή του εμφάνιση, όπου έγινε και το επεισόδιο με τη Σοφία Μουτσίδου.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 10:58

"Δεν μπήκε σε λάθος γραμμή το τρένο στη Σίνδο", λέει ο Κυρανάκης και παρουσιάζει και βίντεο- Αλλα έλεγε η Hellenic Train

Ο Κ. Κυρανάκης, έγραψε στην ανάρτησή του με το βίντεο, ότι είναι "η απόδειξη ότι το τρένο ουδέποτε εισήλθε στην αντίθετη γραμμή".

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 07 Νοε 2025 | 10:27

Βαρύ πένθος για τον Σταμάτη Κραουνάκη: Εφυγε από τη ζωή η μητέρα του - Η συγκινητική ανάρτηση

Πολύ δύσκολες στιγμές βιώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης, καθώς αποκάλυψε πως η μητέρα του έφυγε από τη ζωή.

79 ΕΤΩΝ 07 Νοε 2025 | 10:20

Αγρίνιο: Ηλικιωμένος στο νοσοκομείο με τραύμα από μαχαίρι στο στήθος - Προσήχθη η κόρη του

Ο 79χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

07 Νοε 2025 | 10:14

Η "ιπτάμενη πιανίστρια" στο... χείλος του γκρεμού - "Κρέμεται" από βράχο στον Ολυμπο και παίζει [εικόνες]

Το "ιπτάμενο" πιάνο της Έλενας Ξυδιά αυτή τη φορά "προσγειώθηκε" σε μια απόκρημνη πλαγιά του Ολύμπου, χαρίζοντας τις μελωδίες του στη φύση του βουνού των θεών.

ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΒΕΡΟΙΑΣ 07 Νοε 2025 | 10:04

Τραγωδία στη Βέροια: Μια νεκρή και δύο τραυματίες σε τροχαίο [εικόνες - βίντεο]

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Βέροιας.

ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 07 Νοε 2025 | 10:04

Θεσσαλονίκη: Εκαναν εξορύξεις άμμου σε περιοχή Natura 2000 - Δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων

Η παράνομη εξόρυξη άμμου έφτανε σε βάθος 3-4 μέτρων, με χρήση μηχανήματος έργου και Ι.Χ. Φορτηγού, ενώ έγινε κατά τους μήνες Μάρτιο και Μάιο του 2024.

ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΠΙΑ 07 Νοε 2025 | 09:26

Ρόδος: Δύο Ρουμάνοι οι δράστες της ληστείας με άγριο ξυλοδαρμό κοσμηματοπώλη - Αρπαξαν κοσμήματα 700.000€ [βίντεο]

Η υπόθεση της ένοπλης ληστείας σε χρυσοχοείο στα Κολύμπια Ρόδου το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2025 έφερε στην επιφάνεια μια βίαιη και ακριβοσχεδιασμένη επιχείρηση που σημάδεψε την τοπική κοινωνία.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 07 Νοε 2025 | 08:02

Αιγάλεω: Πατέρας τραυμάτισε με μαχαίρι στον λαιμό τη 19χρονη κόρη του

Ένας 75χρονος άνδρας συνελήφθη, την Πέμπτη, στο Αιγάλεω καθώς τραυμάτισε με μαχαίρι την κόρη του στον λαιμό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 07 Νοε 2025 | 07:20

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος σήμερα, αλλά με βροχές και καταιγίδες - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 07 Νοε 2025 | 07:09

Καρυστιανού: Η λέξη κόμμα και το όνομά μου δεν είναι συμβατά - Δεν γνώριζα τον Καραχάλιο

Για τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, μετά τις δηλώσεις του Νίκου Καραχάλιου, για ίδρυση κόμματος από την ίδια, μίλησε η Μαρία Καρυστιανού.

ΒΕΝΤΕΤΑ 07 Νοε 2025 | 06:40

Βορίζια: Το "οικογενειακό συμβούλιο" που οδήγησε στο μακελειό - Ποιοι εμπλέκονταν - Στην Κρήτη ο Χρυσοχοΐδης

Η έκρηξη στα Βορίζια ήταν η αφορμή της φονικής συμπλοκής - Δύο λεπτά πυροβολισμών και από τις δύο πλευρές, άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς.

ΔΕΙΤΕ 07 Νοε 2025 | 06:00
ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 06 Νοε 2025 | 23:59

Αναστάτωση στον Νέο Κόσμο: Ισχυρή έκρηξη σε διαμέρισμα -Τα τζάμια πετάχτηκαν μέχρι απέναντι κτίριο [βίντεο]

Στο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου που σημειώθηκε η έκρηξη στον Νέο Κόσμο, βρισκόταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είναι καλά στην υγεία της

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 23:11

Βορίζια: Και δεύτερο βίντεο από το μακελειό στα χέρια των Αρχών - Ο ρόλος του 43χρονου Καργάκη και του "ποντικού"

Το νέο βίντεο έχει τραβηχτεί λίγα λεπτά μετά τη φονική συμπλοκή και αποτυπώνει τη μεταφορά των όπλων μακριά από το χωριό από συγκεκριμένο πρόσωπο - Ποιοι είναι οι συλληφθέντες Καργάκηδες

ΕΝΑΣ 27ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ 21ΧΡΟΝΟΣ 06 Νοε 2025 | 22:59

Αττική Οδός: Οδηγοί μηχανών έτρεχαν με πάνω από 250 χλμ./ώρα και έκαναν σούζες - Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί

Κατηγορούνται ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών με τον τρόπο που οδηγούσαν στην Αττική Οδό

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 06 Νοε 2025 | 22:13

Κλήρωση Τζόκερ 6/11/2025: Οι τυχεροί αριθμοί για το 2,3 εκατ. ευρώ

Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση με αριθμό 2.985 της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου 2025 του Τζόκερ

ΕΝΟΧΗ 06 Νοε 2025 | 21:36

Βόλος: Στο εδώλιο 61χρονη "stalker" για ερωτική εμμονή με 68χρονη

Γυναίκα στον Βόλο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για απειλή, αφού επί μήνες έστελνε ερωτικά μηνύματα και παρακολουθούσε 68χρονη

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ 06 Νοε 2025 | 21:29

Τέμπη: 31 συγγενείς θυμάτων ζητούν την τιμωρία των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για καθυστέρηση της "717"

"Θα δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος", αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 20:27

Δολοφονία στη Χαλκίδα: Η ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του Μάριου - Κεράκια και λουλούδια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός [εικόνες, βίντεο]

Τη μνήμη του τελευταίου θύματος οπαδικής βίας στην Ελλάδα τίμησαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ πιν τον αγώνα με αντίπαλο τη Σάμροκ Ρόβερς

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 06 Νοε 2025 | 19:51

Αδειάζει τον ΟΣΕ η Hellenic Train: "Το τρένο μπήκε σε λάθος γραμμή στη Σίνδο - Το κατάλαβε έγκαιρα ο μηχανοδηγός"

Η Hellenic Train "αδειάζει" τον ΟΣΕ και επιβεβαιώνει ότι πράγματι το τρένο μπήκε σε λάθος γραμμή - "Υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος Ρυθμιστής Κυκλοφορίας είναι ο ΟΣΕ – Σιδηρόδρομοι Ελλάδας"

06 Νοε 2025 | 19:43

Βορίζια: Στη φυλακή οι δύο τραυματίες για τη φονική συμπλοκή - "Δεχθήκαμε επίθεση από τον 39χρονο και από πάνω"

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες για όσα τους αποδίδονται