
Λίγο έλειψε να υπάρξει νέα τραγωδία στον προαστιακό σιδηρόδρομο το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τη σοβαρή βλάβη που σημειώθηκε σε συρμό.
Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε μηχανοδηγός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το περιστατικό συνέβη όταν συρμός του προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης στον σταθμό του Κορινού, στις περίπου 5 το απόγευμα.
Την ίδια ώρα, η αμαξοστοιχία Intercity 57, που κατευθυνόταν προς Αθήνα, πλησίαζε στη γραμμή καθόδου με "πράσινους" σηματοδότες, αγνοώντας την παρουσία του σταματημένου συρμού.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του μηχανοδηγού του προαστιακού, ο οποίος ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου τους συναδέλφους του στην Intercity.
Οι μηχανοδηγοί της Intercity επιβεβαίωσαν την κατάσταση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το τρένο εγκαίρως, σύμφωνα με το GRtimes.gr.
Οικονόμου: Ο ΟΣΕ ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό
Ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, σχολίασε το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι ο ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δρομολογίων. Όπως ανέφερε, από το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση έχουν επανέλθει σε λειτουργία.
"Έχουμε την αναφορά του μηχανοδηγού που ερχόταν από πίσω, ότι δεν λειτούργησε η φωτοσήμανση: δεν ήταν κόκκινο, ήταν πράσινο. Από την ημέρα που έγινε το περιστατικό, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά δοκιμαστικά στο συγκεκριμένο φανάρι, το οποίο ανταποκρίνεται. Λειτουργεί και η τηλεδιοίκηση και η φωτοσήμανση. Είναι κατά δήλωση του μηχανοδηγού. Ερευνάται το γεγονός. Λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας πλήρως και έχουν γίνει οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν τεχνικά".
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως θα εξεταστούν όλοι οι διάλογοι που καταγράφηκαν και υπογράμμισε τη δέσμευση των αρμόδιων αρχών για την πλήρη διαλεύκανση του θέματος.
Το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.
ΟΣΕ: Πλήρης διερεύνηση του περιστατικού για δημοσίευμα σχετικά με "παρ’ ολίγον σύγκρουση τρένων στην Πιερία"
Στην πλήρη διερεύνηση περιστατικού "για παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων στην Πιερία" που αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, προχωρούν πολύ προσεκτικά τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΕΡΓΟΣΕ με την κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος σηματοδότησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΣΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο τμήμα αυτό του σιδηροδρομικού δικτύου λειτουργεί σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση από τον Αύγουστο του 2023. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει λάβει όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά ασφαλείας, που απαιτούνται από την σχετική νομοθεσία, ενώ διαθέτει και το ανάλογο πιστοποιητικό ασφαλούς λειτουργίας που εκδόθηκε από την ΡΑΣ.
"Με δεδομένη την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων που εγγυάται διεθνώς η λειτουργία συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η κατασκευάστρια εταιρεία άμεσα κάνουν όλους τους απαιτούμενους τεχνικούς ελέγχους όπως επιβάλλουν τα τεχνικά εγχειρίδια των συστημάτων αυτών με σκοπό την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων που αναφέρονται στο ανωτέρω περιστατικό", καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΣΕ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr