Η μελέτη του ΕΦΕΤ για την αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, ειδικά όταν το ψωμί είναι μια από τις κύριες πηγές αλατιού στη διατροφή των Ελλήνων. Η αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού κατά 6,8% τα τελευταία 12 χρόνια είναι αρκετά σημαντική και προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλες σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις.
Η απόκλιση από τον στόχο που είχε τεθεί με το Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΦΕΤ με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, που πρόβλεπε όριο 1,2% αλατιού, εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον. Παρά τις θετικές εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι εθελοντικές δράσεις για τη μείωση αλατιού είχαν αποτέλεσμα, στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει αντίσταση από τους αρτοποιούς, κυρίως λόγω φόβων για αλλαγές στη γεύση του ψωμιού και τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Α. Ζαμπέλας, τονίζει την ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση και ρυθμίσεις που θα αναγκάσουν τη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Η πρόταση για τη μείωση του αλατιού είναι εφαρμόσιμη και χωρίς να επηρεάζεται η γεύση του ψωμιού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, και μάλιστα θα μπορούσε να προληφθούν σοβαρές ασθένειες.
Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για πιο αυστηρές και δεσμευτικές πολιτικές, που δεν θα στηρίζονται μόνο στην καλή θέληση, αλλά θα ενσωματώνουν την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
