Σημαντική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» διοργανώνουν μια σημαντική συνέντευξη Τύπου.

simantiki-imerida-gia-tin-pagkosmia-imera-kata-tou-aids
SHARE THIS
0
SHARES

HIV/AIDS μία λέξη τόσο μικρή αλλά με τόσο επίπονο περιεχόμενο. Μία λέξη που ηχεί στα αυτιά μας τόσο τρομακτικά και γεμίζει το μυαλό μας με εικόνες σκληρής πραγματικότητας. Το 1983 ήταν η χρονιά που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Έχουν ανακαλυφθεί σύγχρονες θεραπείες και νέα φάρμακα λιγότερα τοξικά για τον οργανισμό. Παρά όμως τα τεράστια άλματα της ιατρικής επιστήμης, που έχει μετατρέψει το HIV από καταληκτική σε μία χρόνια νόσο, υπάρχει κάτι που παραμένει ακόμα το ίδιο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το τέρας του κοινωνικού αποκλεισμού και τα φαντάσματα του παρελθόντος, τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα ξορκίσει.

Με αφορμή λοιπόν την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS και επ’ ευκαιρία του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου του AIDS, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με το AHF Europe διοργανώνουν συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 13:00, στο Ξενοδοχείο «Divani Caravel» (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2), στην Αθήνα.

Μέσα από τη συζήτηση θα αναδειχθούν πολύ σοβαρά ζητήματα όπως τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου 90-90-90 του UNAIDS μέχρι το 2020, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η διασφάλιση της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στην ιατρική φροντίδα, στις εξετάσεις και στα φάρμακά τους, οι συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων, η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης, η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) και η εξάλειψη του στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Συγχρόνως θα παρατεθούν τα νεώτερα δεδομένα για την HIV λοίμωξη (επιδημιολογικά και θεραπευτικά) καθώς και οι δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α. και της «Θετικής Φωνής».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η δημοσιογράφος και πρόεδρος του ειδησεογραφικού site TheTOC Έλλη Στάη. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Λοιμωξιολόγος κ. Μάριος Λαζανάς, η Πρόεδρος του Συνεδρίου κα Δήμητρα Παρασκευά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.  Εδώ και μία δεκαετία περίπου, η Θετική Φωνή αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας όλων αυτών που έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο. 

Η «Θετική Φωνή» πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την ίδια την πολιτεία που οφείλει να σταθεί στο πλευρό των οροθετικών με δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι υποχρέωσή της να προστατεύει και να στηρίζει τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης και να προασπίζει τα δικαιώματά τους.

Περισσότεροι από 13.000 συμπολίτες μας βιώνουν καθημερινά το στίγμα της νόσου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται συνήθως είτε σε απλή άγνοια, είτε σε ξεκάθαρη προκατάληψη και φοβικά ένστικτα. Η κοινωνία οφείλει να ανοίξει τα μάτια της για να δει ξεκάθαρα τα προβλήματα και να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Χρειάζεται ουσιαστική γνώση, θάρρος και αυτοπεποίθηση για να αποτινάξουμε από πάνω μας κάθε στάση που στιγματίζει και περιθωριοποιεί τους ανθρώπους. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook