Σπάνιες φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μετρό 20 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες των εγκαινίων με την πολιτική ηγεσία και σελέμπριτις του 2000.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σήμερα, 29 Ιανουαρίου, το μετρό γίνεται είκοσι ετών. Η ενηλικίωση ενός έργου που μεταμόρφωσε την εικόνα της Αθήνας και διευκολύνει εκατομμύρια επιβάτες που κινούνται στις 3 γραμμές του, με 61 συνολικά σταθμούς. Σε καθημερινή βάση, με το μετρό μετακινούνται κατά μέσον όρο 614.000 επιβάτες στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το μετρό Αθήνας βρίσκεται στην 17η θέση και σε βαλκανικό επίπεδο στην 2η θέση μετά την Κωνσταντινούπολη.

Σπάνιες φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μετρό 20 χρόνια πριν
Κώστας και Δάφνη Σημίτη με εργαζόμενους.

Εγκαίνια με Σημίτη, Χριστόδουλο, Ψινάκη και Ρουβά

Στις 28 Ιανουαρίου του 2000, η τότε κυβέρνηση Σημίτη με τον πρωθυπουργό να κρατά το εισιτήριό του – και μάλλον ήταν και η πρώτη και τελευταία φορά που χρησιμοποίησε ΜΜΜ-,  τον Κώστα Λαλιώτη, πανίσχυρο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, εγκαινίασαν τα δυο πρώτα τμήματα των γραμμών του Μετρό, το τμήμα των επτά σταθμών Σεπόλια – Σύνταγμα, και τη διαδρομή Σύνταγμα – Εθνική Άμυνα, επίσης επτά σταθμών.

Κ. Στεφανόπουλος και Κ. Λαλιώτης στα εγκαίνια
Κ. Στεφανόπουλος και Κ. Λαλιώτης στα εγκαίνια

Μια μέρα αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 2000 επετράπη η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών προκειμένου να γνωρίσουν το νέο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Τη συμβολική μέρα των εγκαινίων την κορδέλα έκοψε μαζί με τον πρωθυπουργό ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. «Ήρθαμε να γιορτάσουμε πράγματα που μας κάνουν εθνικά υπερήφανους τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα ο τόπος προοδεύει και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τόσο μεγάλα έργα» είπε τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κ. Σημίτη να προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, καλαίσθητο και επιβλητικό τεχνικό επίτευγμα που προσδίδει μια άλλη διάσταση σε ένα έργο, γιατί έχει αναδείξει χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, μια κρυμμένη πόλη με διαδρομή 25 αιώνων περίπου». 

Λαλιώτης με το εισιτήριο ανά χείρας
Λαλιώτης με το εισιτήριο ανά χείρας

Το μετρό άνοιξε τις πύλες του για το επιβατικό κοινό στις 9 το πρωί του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου. Η μετακίνηση τόσο με το Μετρό όσο και με όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν όλο το Σαββατοκύριακο. Η τιμή του εισιτηρίου είχε οριστεί στις 250 δραχμές.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και Μαρίνα Λαλιώτη
Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και Μαρίνα Λαλιώτη
 

 

 

 

 

 

 
Το απλό κοινό την επόμενη μέρα
Το απλό κοινό την επόμενη μέρα
29 Ιανουαρίου 2000
29 Ιανουαρίου 2000

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση