Στερεύουν από φάρμακα τα νοσοκομεία

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία καθώς στερεύουν από φάρμακα. Ειδικά για τους οροθετικούς ασθενείς, η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή

stereuoun-apo-farmaka-ta-nosokomeia
SHARE THIS
0
SHARES

Η συγκλονιστική καταγγελία του οροθετικού δημοσιογράφου Τάσου Θεοδωρόπουλου έπεσε πριν δυο μέρες σαν γροθιά στο στομάχι: «φίλοι μου μπορεί να πεθάνουν από επιπλοκές του HIV επειδή εδώ και έναν μήνα τα μισά νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα» έγραφε το facebook.

Την δραματική κατάσταση παραδέχονται ακόμη και διοικητές νοσοκομείων που εκπέμπουν SOS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο Λαϊκό Νοσοκομείο οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Οπως λέει στην εφημερίδα ο διοικητής Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε χθες μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο. 


«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς. Στην περίπτωση του HIV οι γιατροί λένε ότι εάν διακοπεί η αγωγή, το φάρμακο καίγεται και είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή. Υπάρχει η λύση να πάρω φάρμακα με δελτίο αποστολής, χωρίς να δώσω χρήματα, αλλά είναι κάτι παράνομο. Ζήτησα από το υπουργείο γραπτή εντολή ώστε να μου δώσουν το ελεύθερο να το κάνω», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Πατσόγιαννης, ο οποίος τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα των ελλείψεων.

Σε οριακό σημείο είναι και ο Ευαγγελισμός που ζει το «μαρτύριο της σταγόνας». Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου καθώς το νοσοκομείο κινδύνευε να στερέψει από φάρμακα μέσα στον Δεκέμβριο. Με εσωτερική κατανομή κονδυλίων κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία βέβαια αρκούν για ύψιστες ανάγκες. Ειδικά για τα αντιρετροϊκά φάρμακα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όπως λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, «οι ανάγκες αφορούν σε 150 κομμάτια και αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαθέσουμε μόλις δέκα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook