Στους 93 οι νεκροί - Στη δημοσιότητα η λίστα των θυμάτων

Στους 93 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας.

sti-dimosiotita-i-lista-me-onomata-twn-thumatwn-93-oi-nekroi
SHARE THIS
0
SHARES

Κατέληξε γυναίκα εγκαυματίας 78 ετών (με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό), που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Ακόμη, 34 εγκαυματίες-θύματα της πυρκαγιάς στην Αν. Αττική νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του νομού, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πυροσβεστική: «Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 93. Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα. Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής δέκα άτομα».

Η λίστα των θυμάτων 

Νωρίτερα, δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τα ονόματα των 92 νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. 

Τη λίστα παραχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 44 γυναίκες, 35 άνδρες, 10 παιδιά και ένα βρέφος έξι μηνών. Δύο εκ των θυμάτων δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η λίστα με τους 92 νεκρούς στάλθηκε χθες από την ιατροδικαστική υπηρεσία και στην Εισαγγελία Αθηνών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι πέθαναν στα νοσοκομεία, αλλά και δύο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί – έχει απομονωθεί από αυτές τις σορούς DNA, αλλά δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η 78χρονη που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, καθώς κατέληξε μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας. 

Σημειώνεται επίσης ότι η σχετική λίστα δίνεται από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος. Το TheTOC έκανε το σχετικό αίτημα και μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα εδώ

Η δημοσιοποίηση

Αναφορικά με το θέμα της δημοσιοποίησης της σχετικής λίστας έκανε αναφορά στο Facebook ο δικηγόρος Β. Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

«Επειδή έχει δημιουργηθεί ένα ερώτημα για το αν είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση ονομάτων των θυμάτων των πυρκαγιών, η απάντηση βρίσκεται στον αρ. 27 του Προοιμίου του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (#GDPR), όπου αναφέρεται το εξής: "Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θανόντων. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν κανόνες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θανόντων". Οπότε ο #GDPR δεν ισχύει για τους θανόντες, αλλά η εθνική νομοθεσία μπορεί να προβλέψει διατάξεις. Η εθνική νομοθεσία είναι ο Ν.2472/1997, ο οποίος αναφέρει ότι "δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα" είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα φυσικό πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή ή μπορεί να προσδιοριστεί. Η έννοια του φυσικού προσώπου προσδιορίζεται από το άρθρο 35 του Αστικού Κώδικα: "Το πρόσωπο αρχίζει να υπάρχει μόλις γεννηθεί ζωντανό και παύει να υπάρχει μετά το θάνατό του." Αυτό σημαίνει ότι μετά τον θάνατο δεν υπάρχει (νομικά) πρόσωπο κι επομένως, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό (π.χ. αποβίωσε τότε, υπ' αυτές τις συνθήκες κ.τ.λ.) δεν είναι "πληροφορία που αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο", άρα δεν είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα».

Η ανάρτησή του στο Facebook: 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI αρχείου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook