Follow us

Συναγερμός για τη γρίπη στα παιδιά - Αυξάνονται τα περιστατικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Τα περιστατικά γρίπης στα παιδιά, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες ανιχνεύονται σε παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ
ΠΑΙΔΩΝ

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς τα πρώτα κρούσματα γρίπης σε παιδιά έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, σε αντίθεση με πέρσι, όπου τέτοια περίοδο- όπως σημειώνουν παιδίατροι- τα περιστατικά ήταν ελάχιστα.

Με δεδομένη την κατάσταση, χτυπούν καμπανάκι περιμένοντας φέτος πως ο χειμώνας θα είναι διαφορετικός και πως η εποχική γρίπη θα είναι σε έξαρση. Στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν τρία παιδιά με γρίπη, χωρίς όμως επί του παρόντος να έχει προκύψει περιστατικό που να χρήζει εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Με γρίπη παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα

Τα περιστατικά γρίπης στα παιδιά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες ανιχνεύονται σε παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα, μέσω των τεστ γρήγορης ανίχνευσης του ιού που διενεργούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Τα τεστ, με δείγμα επιχρίσματος από τον λαιμό ή εκκρίσεων από τη μύτη, γίνονται προκειμένου να ανιχνευτεί εάν το παιδί έχε προσβληθεί από τύπους Α και Β που ευθύνονται για επιδημίες αναπνευστικής νόσου και συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νοσηλειών.

Πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας, κεφαλαλγία και γαστρεντερικές διαταραχές είναι τα πιο συχνά συμπτώματα γρίπης στα παιδιά.

Διαβάστε Επίσης

Χαμηλά η δραστηριότητα της γρίπης λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό

Κατά την περίοδο γρίπης 2021-2022, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Πέντε συνολικά περιστατικά με ιό γρίπης τύπου Α χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανάμεσά τους και ένα παιδί 4 ετών. Δεν καταγράφηκε σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, η εποχική γρίπη ήταν σε ύφεση, καθώς η χρήση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών κλπ), απέτρεψε τη μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των επισκέψεων του κοινού στις υγειονομικές δομές για αναζήτηση περίθαλψης.

Σημειώνεται πως πέρσι επικράτησε ο υπότυπος γρίπης Α(Η3Ν2).

Την περίοδο 2019-2020, είχαν καταγραφεί λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με προηγούμενους χειμώνες, με 233 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ έναντι 374 την χρονιά που προηγήθηκε.

Διαβάστε Επίσης

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός των παιδιών

Υπενθυμίζεται πως τα βρέφη άνω των έξι μηνών είναι στις ομάδες που σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να κάνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Επίσης στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη νόσηση με γρίπη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΙΣΤΩΝ Η ΔΙΚΗ 16 Μαϊ 2024 | 09:17

Βόλος: Αθωώθηκαν μοναχοί για διασπορά fake news την περίοδο της πανδημίας

Συγκεκριμένα, αθωώθηκαν ο ηγούμενος, τρεις αρχιμανδρίτες και ένας ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Πηλίου.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΔΡΑ 16 Μαϊ 2024 | 07:46

Ίλιον: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που η μητέρα αρπάζει τα παιδιά της από τη δομή - "Άνοιξε μια τρύπα στον φράχτη και τα πήρε"

Η μητέρα των τεσσάρων παιδιών μαζί με μια άλλη γυναίκα, ντυμένες με τα ίδια ρούχα για να μπερδέψουν τον φύλακα της δομής, κάθονταν αρχικά σε μία καφετέρια η οποία είναι πολύ κοντά.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 15 Μαϊ 2024 | 11:06

Ίλιον: Με μαφιόζικο τρόπο η αρπαγή των 4 παιδιών από τη μητέρα τους - "Έχω συνεργάτες γύρω γύρω θα σας πυροβολήσουν"

Με μαφιόζικο τρόπο έγινε η αρπαγή των τεσσάρων παιδιών από τη μητέρα τους στο Ίλιον.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ 15 Μαϊ 2024 | 09:04

Νέο επεισόδιο Πολάκη - Γεροτζιάφα: "Ο πιο τραμπικός πολιτικός" - "Είχα μάθει πόσο γελοίος είσαι, αλλά τελικά εσύ σπας ταμεία"

Δίχως τέλος συνεχίζεται η κόντρα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που ξεκίνησε με αφορμή την απόσυρση του σκευάσματος της AstraZeneca.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 14:17

Η Κεχαγιά "αδειάζει" τον Πολάκη: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια εξακολουθεί να ισχύει

H Βούλα Κεχαγιά "άδειασε" τον Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

ΣΤΟ KONTRA24 10 Μαϊ 2024 | 10:43

Απίστευτος καυγάς Πολάκη - Γεροτζιάφα για τα εμβόλια του κορονοϊού: "Μου θυμίζει φασίστες" - "Είσαι ενεργούμενο της Pfizer"

Σκληρή κόντρα Πολάκη - Γεροτζιάφα στον αέρα εκπομπής με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

"ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΓΗ" 10 Μαϊ 2024 | 10:31

AstraZeneca: 38χρονος που έκανε το εμβόλιο το 2021 έπαθε θρόμβωση 15 ημέρες μετά - "Όλοι λέγανε τότε ότι είμαστε ασφαλείς"

Ενας 38χρονος ο οποίος έπαθε θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:17

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αμελητέο - 100 περιστατικά επιπλοκών

"Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα". Τι λέει η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

COVID-19 09 Μαϊ 2024 | 07:28

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό: Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω "πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων" μετά την πανδημία.

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 17:21

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού - Γιατί το απέσυρε η εταιρεία

Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Μεταξάκη που υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

"ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ" 08 Μαϊ 2024 | 08:35

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - Οι λόγοι που επικαλείται

H AstraZeneca δήλωσε πως πλέον υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 02 Μαϊ 2024 | 16:59

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από κορονοϊό και 9 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας θάνατος από κορονοϊό, ενω ο 9 ήταν ο αριθμός των διασωληνωμένων

30 Απρ 2024 | 14:19

Η δράση Easter Bunny του Μαζί για το Παιδί φέρνει χαρά σε 2.600 παιδιά σε όλη την Ελλάδα

Η πρωτοβουλία "Easter Bunny" είναι μέρος τους προγράμματος "Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι" που δημιούργησε το Μαζί για το Παιδί το 2012.