Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για Γρηγορόπουλο -Φόβοι για «ρεβάνς»

Οι φόβοι της Αστυνομίας ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την Παρασκευή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η 6η Δεκεμβρίου πλησιάζει (Παρασκευή) και στην ΕΛΑΣ έχει σημάνει συναγερμός, για την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι άνθρωποι της Αστυνομίας εκφράζουν φόβους για «ρεβάνς» των αντιεξουσιαστών, μετά τα όσα έγιναν στις 17 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας και δη στα Εξάρχεια.

Μάλιστα, από την ΕΛΑΣ θεωρούν ότι θα γίνει προσπάθεια από τους αντιεξουσιαστές για έγκαιρη εγκατάσταση στα Εξάρχεια πριν από την Αστυνομία, «θωράκιση» των ενεργών και δυναμικών καταλήψεων της περιοχής και αποκεντρωμένες δυναμικές καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, περιπολίες, πολιτικά γραφεία και οικίες μελών της κυβέρνησης, φοβούνται επικεφαλής αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει της θλιβερής επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προβαίνοντας σε έναν απολογισμό των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αντιεξουσιαστικό… καζάνι που βράζει χωρίς εκτόνωση!

Αναμμένο φυτίλι που ακόμη δεν έχει καταλήξει σε… εκρηκτική ύλη! Εκκενώσεις καταλήψεων, αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αντίστοιχες επιχειρήσεις σε ταράτσες και κτίρια των Εξαρχείων στην επέτειο του Πολυτεχνείου και αλόγιστη αστυνομική βία στους δρόμους της περιοχής, ούτε μία… μολότοφ και τελεσίγραφο εκκένωσης Χρυσοχοίδη. Μια αλληλουχία γεγονότων που καταγράφονται ως απανωτές «ήττες» του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν μείνει αναπάντητες ή τουλάχιστον με ισχνές αντιδράσεις σποραδικών εμπρησμών ΑΤΜ, οχημάτων και μία απομακρυσμένη «θερμή» επίσκεψη σε Τμήμα Τροχαίας! Εκτιμούν πως υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης επιθέσεων σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ αποκλείουν προπηλακισμούς ακόμη και επιθέσεις σε καθηγητές-εκπαιδευτικό προσωπικό Πανεπιστημίων.

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για Γρηγορόπουλο -Φόβοι για «ρεβάνς»
 

«Λεπτότητα» για τον… Γρηγορόπουλο

Παρά τον επιτυχημένο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας της επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου, ήδη οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αναθεωρούν την αστυνομική δράση, με μία επιπρόσθετη ανησυχία ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πιο «λεπτός», όπως επισημαίνουν επικεφαλής αξιωματικοί, καθώς συμμετέχουν άτομα νεαρής ηλικίας, ωστόσο ο όγκος αυτών των διαδηλώσεων είναι αριθμητικά μικρότερος. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν θα ήθελαν με τίποτα να υπάρξει εικόνα «αιματοβαμμένου παιδιού» και δίνουν διαρκώς εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΜΑΤ, Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, νέα ομάδα «Δράση».

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για «ζαλισμένους» αντιεξουσιαστές, με πληγωμένο εγωϊσμό, αμήχανους και νευρικούς, γι αυτό φοβούνται δυναμική εκτόνωση με πιθανές καταδρομικές επιθέσεις, ίσως και αποκεντρωμένες σε αστυνομικά τμήματα, πολιτικά γραφεία, επιχειρήσεις και καταστήματα. Μία από αυτές εκδηλώθηκε άμεσα λίγες ώρες μετά τα όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν μία ομάδα ατόμων εκτόξευσε τρεις βόμβες μολότοφ εναντίον του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί ή φθορές. Ακολούθησαν εμπρησμοί αυτοκινήτων και ΑΤΜ σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας οδηγούν στην πρόβλεψή, ότι όσοι θελήσουν να αντιδράσουν, θα επιχειρήσουν να βρεθούν νωρίτερα σε κτίρια και σημεία, προκειμένου να τα εφοδιάσουν και να τα θωρακίσουν σε αστυνομικές επεμβάσεις προκειμένου να προβούν σε αυτό που δεν κατάφεραν στις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή σε επίγειες και εναέριες επιθέσεις.   

Οι καταλήψεις… ενισχύονται

Οι «σκληρές» καταλήψεις αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια, προβληματίζουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έχουν πληροφοριακά «δείγματα» πως μπορεί να αποτελέσουν τα ορμητήρια επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με τεχνητή μεταφορά των συγκρούσεων σε σημεία επιλογής τους!

Εντοπίζουν προαπαρασκευαστικές ενέργειες τροφοδοσίας πολεμοφοδίων, και καθημερινές προσελεύσεις τουλάχιστον 300 ατόμων, ενώ τις νυχτερινές ώρες υπάρχουν βάρδιες περιφρούρησης των 10-15 ατόμων ακόμη και «τσιλιαδόροι» εντοπισμού αστυνομικών δυνάμεων, μακριά από αυτές.

Η πολιτική βούληση εκκένωσής τους έχει μεγεθύνει την παραπάνω κατάσταση, με τους αρμόδιους αξιωματικούς, να σχεδιάζουν «αντίμετρα» για την αντιμετώπιση πιθανόν έκνομων ενεργειών που εκπορεύονται μέσα από αυτές.

Για τους παραπάνω λόγους, οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, φαίνεται να έχουν ρίξει βάρος στην επιτήρηση, κτιρίων υπό κατάληψη, όπως στο στο Κ-ΒΟΞ, Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, που «εδρεύει» η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, αλλά και σε αυτά στη συμβολή των οδών Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3, Μπουμπουλίνας, Δερβενίων 52. Μπενάκη 41, Στουρνάρη και Κάνιγγος. Υπάρχουν βέβαια ακόμη 10 που είναι κατειλημμένα, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις δυναμικής ενεργοποίησής τους.

 

Το… Casus belli (Αιτία πολέμου)…

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αναφορά πρωταγωνιστικού μέλους της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, στο τελεσίγραφο 15 ημερών του υπουργείου Προστασία του Πολίτη για την εκκένωση των καταλήψεων, με τον εξής τρόπο: Casus belli (Αιτία πολέμου)…

Η κατάληψη του Κ-ΒΟΞ, είναι μία από αυτές που έχουν «προτεραιότητα» στην εκκένωσή της μετά την λήξη του σχετικού χρονικού περιθωρίου και εκκρεμεί και εισαγγελική εντολή εκκένωσης. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως οι καταληψίες του συγκεκριμένου κτιρίου δεν θα είναι από αυτούς  που θα εκφράσουν πρόθεση… εθελούσιας εκκένωσης, εκτιμούν ότι δεν θα αφήσουν τίποτα αμαχητί, ενώ επιφυλάσσονται για τον τρόπο αντίδρασης τους στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σημειώνεται πως σε 17 ώρες ο Ρουβίκωνας προέβη σε 5 ενέργειες την ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου, δεν είναι όμως αυτές που ανησυχούν τους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά τον ρόλο που θα έχει στην θλιβερή επέτειο.

Αντίστοιχες είναι οι αστυνομικές επιφυλάξεις για τον ρόλο καταληψιών πέντε ακόμη κτιρίων υπό κατάληψη, για τα οποία υπάρχουν ήδη εισαγγελικές εντολές εκκένωσης και βρίσκονται και αυτά στις «προτεραιότητες» εκκένωσης.

 

Το τελεσίγραφο λήγει 5η Δεκέμβρη…

Αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών, υποστηρίζουν σύμφωνα με πληροφοριακές ενδείξεις και όχι στοιχεία, πως οι έξι συλληφθέντες της ταράτσας στην Σπυρίδωνος Τρικούπη, προέρχονται από τις εκκενωμένες καταλήψεις GARE και Μπουμπουλίνας, τις οποίες διαχειριζόταν ο 46χρονος καταζητούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Επαναστατική Αυτοάμυνα, ο οποίος «εμφανίστηκε» την Παρασκευή με μακροσκελές κείμενό του, αναφερόμενος και στην συγκεκριμένη κατάληψη.

«Στοχεύουν» και… πατίνια

Διακρίνοντας τις κινήσεις αντιεξουσιαστών που θα επιχειρούσαν να καταλάβουν κτίρια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να προβούν σε επιθέσεις, παρατηρήθηκε η κίνησή τους με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, πεζή που έβγαζαν βόλτες τους σκύλους τους. Χαρτογραφούσαν ως παρατηρητές τα σημεία που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και ενημέρωναν για την ασφαλή κίνηση ατόμων προκειμένου να ανέβουν στις ταράτσες πολυκατοικιών, για την εκδήλωση επιθέσεων. Οι έλεγχοι τέτοιων ατόμων φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό των μέτρων κατά την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  

 

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ 25 Φεβ 2020 | 13:48

Φονικό σε fast food Θεσσαλονίκης: Παραδόθηκε και ο τέταρτος δράστης

Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του ο 37χρονος μετέβη το μεσημέρι στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

ΜΑΧΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 25 Φεβ 2020 | 12:48

Νέα επεισόδια στη Λέσβο για τις κλειστές δομές - Επεσαν χημικά και κρότου λάμψης

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών και εκτόξευση κρότου λάμψης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 25 Φεβ 2020 | 11:11

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Δέχτηκα απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ στη Χίο

"Δέχτηκα προπηλακισμό από τους άνδρες των ΜΑΤ. Μου σπάσανε τα γυαλιά και με απώθησαν", κατήγγειλε ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης.

ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΤ 25 Φεβ 2020 | 10:23

Ένταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ: Επεισόδια με το ΠΑΜΕ, απαγόρευση εισόδου στα ΜΜΕ [εικόνες]

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ γίνεται με προσκλήσεις και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων.

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 25 Φεβ 2020 | 09:04

Κινηματογραφική καταδίωξη 230χλμ από Κομοτηνή έως Θεσσαλονίκη: Είχε 4 βρέφη μέσα

Για 230 ολόκληρα χιλιόμετρα τα περιπολικά καταδίωκαν το όχημα με τους παράνομους μετανάστες και τον διακινητή τους.

ΠΩΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΔΑ 25 Φεβ 2020 | 07:28

Με "φωνή ρομπότ" κατέθεσε ο "Μάξιμος Σαράφης" - Πότε είχε ξαναγίνει

Ήρθε σε επαφή μόνο με τον διοικητή του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων και τους "χειριστές" του.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ 25 Φεβ 2020 | 07:01

Πεδίο μάχης Λέσβος και Χίος: Σύγκρουση με τα ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης

Ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομία με αφορμή την κατασκευή νέων δομών σε Λέσβο και Χίο.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ 24 Φεβ 2020 | 06:48

Λήγει το τελεσίγραφο για τους νησιώτες - Ξεκινά η διαδικασία για τις κλειστές δομές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση την υλοποίηση των μέτρων.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 23 Φεβ 2020 | 14:01

Θεσσαλονίκη: 54χρονη είχε κρύψει 3.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα σε οικοδομή

Τρεις χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα βρέθηκαν στην κατοχή 54χρονης στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης

23 Φεβ 2020 | 11:19

Nέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το παρεμπόριο στο Σχιστό

Από την αστυνομία, τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τον δήμο Περάματος.

ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ 22 Φεβ 2020 | 17:17

Χειροβομβίδες-καπνογόνα, σπαθί, ναρκωτικά και 4 συλλήψεις σε κτίριο στα Εξάρχεια (φωτο)

Επιχείρηση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια. Βρήκαν κοκαΐνη, ηρωίνη, σπαθί, μαχαίρι και χειροβομβίδες – καπνογόνα και κρότου λάμψης. Το κτίριο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.