Follow us

«Θαυματουργή» ανοσοθεραπεία εξαφάνισε για πρώτη φορά τελείως καρκίνο μαστού

Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι' αυτό χαιρετίσθηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Θαυματουργή» ανοσοθεραπεία εξαφάνισε για πρώτη φορά τελείως καρκίνο μαστού

Μια νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της, καθώς της είχαν δοθεί μόνο τρεις μήνες ζωής. Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι' αυτό χαιρετίσθηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν και προς το παρόν η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο ασθενή.

Πρόκειται για μια πειραματική θεραπεία, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η θεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή εκατομμυρίων ανοσοκυττάρων στο σώμα του ασθενούς, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους όγκους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης.

Η 49χρονη ασθενής Τζούντι Πέρκινς που ζει στη Φλόριντα, είχε μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί με τις συνήθειες θεραπείες. Είχε φθάσει στο σημείο να έχει στο ήπαρ της όγκους σε μέγεθος μπάλας τένις, καθώς και άλλους όγκους σε άλλα σημεία του σώματός της. Δύο περίπου εβδομάδες μετά την πειραματική θεραπεία, οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως και δεν έχουν έκτοτε εμφανισθεί ξανά.

Η θεραπεία βασίζεται σε ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Όπως είπε ο Ρόζενμπεργκ, «μιλάμε για την πιο προχωρημένη εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει».

Μετά τη γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 90 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Όμως χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, προτού χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην κλινική πρακτική.

πηγή ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 03 Μαϊ 2024 | 09:27

Ελπίδες από εξατομικευμένο εμβόλιο για θανατηφόρο καρκίνο εγκεφάλου - Υποσχόμενα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, η οποία υπενθυμίζεται χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 02 Μαϊ 2024 | 16:28

Σοκ με κορυφαία βολεϊμπολίστρια: H Πέννυ Ρόγκα του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο - "Η μάχη μόλις ξεκίνησε"

Η Πέννυ Ρόγκα, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

«ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 30 Απρ 2024 | 15:39

Η επιστροφή του βασιλιά Καρόλου: Σε ασθενείς με καρκίνο η πρώτη δημόσια επίσκεψη, ενώ ο ίδιος συνεχίζει τις θεραπείες

Έβαλε τέλος στα σενάρια ότι δεν είναι καλά ο βασιλιάς Κάρολος: Η επιστροφή στα δημόσια καθήκοντα και η παρηγοριά σε ασθενείς με καρκίνο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 28 Απρ 2024 | 08:08

Η βιταμίνη D "κλειδί" για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη δείχνει πιθανή σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και της βελτίωσης του ανοσοποιητικού που βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Απρ 2024 | 20:38

Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "Προλαμβάνω"

26 Απρ 2024 | 18:43

Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "Προλαμβάνω"

Η εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "Προλαμβάνω" πραγματοποιείται στο "Ίδρυμα Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή".

ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2024 | 07:44

Μπορεί η ασπιρίνη να μπλοκάρει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 24 Απρ 2024 | 07:45

Γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Οι επιστήμονες βρήκαν τον "κρίκο" που λείπει

Η κακή διατροφή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και με την εμφάνιση καρκίνου.

ΕΡΕΥΝΕΣ 20 Απρ 2024 | 15:15

"Θερίζει" ο καρκίνος στις ηλικίες κάτω των 50 ετών: Ποιος είναι ο πιο συχνός - Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Θορυβημένη η επιστημονική κοινότητα από τα περιστατικά καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ 19 Απρ 2024 | 18:49

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 17:21

Καταβεβλημένος και χωρίς χαμόγελα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ: Επέστρεψε στη δουλειά μετά τη διάγνωση της Κέιτ με καρκίνο

Αυτή τη φορά ο Γουίλιαμ δεν χρειάστηκε να προσποιηθεί ότι όλα πάνε καλά στην οικογένειά του, ενώ φάνηκε αρκετά καταβεβλημένος.

95 ΕΚΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΤΟΥΣ 12 Απρ 2024 | 00:22

Ο.Τζ.Σίμπσον: Η καταδίωξη και η δίκη "του αιώνα" - Ο θάνατός του "δεν είναι και μεγάλη απώλεια για τον κόσμο", λέει πατέρας θύματος

Ο Όρενταλ Τζέιμς Σίμπσον, κοινώς αναφερόμενος ως OJ Simpson, ήταν ένας Αμερικανός ποδοσφαιριστής, ηθοποιός και τηλεσχολιαστής

11 Απρ 2024 | 14:34

Τέσσερα χρόνια δράσεις "Δίπλα στη Γυναίκα"

Μαζική στήριξη στο Σύλλογο Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου.