Μπορεί τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική να θεωρούνται πλέον σχεδόν δεδομένα, ωστόσο οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους και στη Θεσσαλονίκη. Το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της συμπρωτεύουσας αυξάνεται, όπως και τα κρούσματα με τις μεταλλάξεις του ιού.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η περίπτωση της Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το lockdown τύπου Μαρτίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το λιανεμπόριο θα ξανακλείσει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα του click away, το λουκέτο θα ξαναμπεί στα σχολεία που έχουν ανοίξει, ενώ μένει να φανεί ανα θα υπάρξουν τροποποιήσεις με τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 174 κρούσματα κορονοϊού, ενώ βρέθηκαν και άλλα εννέα μολύνσεις με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης στην πόλη.
Βέβαια, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι καλύτερη στη συμπρωτεύουσα απ'ότι στην Αττική, καθώς παρατηρείται μικρή αύξηση στις εισαγωγές των ασθενών covid. Χαρακτηριστικά, κατά τη χθεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο έγιναν 22 εισαγωγές ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι κατειλημμένες το 1/3 των κλινών ΜΕΘ.
Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχει θέσει τις Αρχές σε κατάσταση συναγερμού καθώς αυτό θα σημάνει και περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης τις επόμενες ημέρες.
Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο
Συγκεκριμένα, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.