Θύελλα για την δίωξη κατά του συνδικαλιστή-αστυνομικού

Καθηγητές, διανοοούμενοι ακόμα και στελέχη της Αριστεράς αναμένεται να καταθέσουν εγγράφως ως μάρτυρες υπεράσπισης του προέδρου του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών.

thuella-gia-tin-diwksi-kata-tou-sundikalisti-astunomikou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Διανοούμενοι, καθηγητές, στελέχη της Αριστεράς και ιστορικοί συνδικαλιστές αναμένεται να καταθέσουν εγγράφως ως μάρτυρες υπεράσπισης του προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ., Βασίλη Ντούμα, στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του. Αναμένεται να προβάλλουν με ισχυρά επιχειρήματα την ανάγκη της ελευθερίας του λόγου, που αναδεικνύει τις δημοκρατικές αξίες του τόπου. Παράλληλα η 5η Ιουλίου, ενδέχεται να μετατραπεί σε αποφράδα «ημέρα μνήμης», από το συνδικαλιστικό σωματείο, με την πραγματοποίηση ημερίδων που θα έχουν κεντρικά θέματα των διεργασιών, την ελευθερία του λόγου, την συνδικαλιστική ανεξαρτησία και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής και ελέγχου των ηγεσιών. Σε αυτές θα καλούνται να συμμετάσχουν γνωστά πρόσωπα του ακαδημαϊκού, πολιτικού και συνδικαλιστικού χώρου.0

Στο μεταξύ ο πειθαρχικά ελεγχόμενος συνδικαλιστής αναμένεται να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των πέντε ημερών για να υποβάλλει τις έγγραφες εξηγήσεις και αντιρρήσεις του στο ενδεχόμενο της διαθεσιμότητας, καθώς η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου θα είναι μακρά και επίπονη. Την ίδια ώρα οι ένστολοι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως παρότι η εντολή πειθαρχικού ελέγχου του κ. Βασίλη Ντούμα προήλθε από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο προβληματισμός βαρύνει πλέον την φυσική ηγεσία για τον τρόπο συμπεριφοράς της στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, καθώς «εκείνη» θα κληθεί να βάλει τις… υπογραφές, κάτι που μετακυλύει το βάρος των αποφάσεων στη δική της πλευρά.

«Από εδώ και πέρα η ηγεσία θα μεταφέρει τον ‘χαρακτήρα’ της στην διαδικασία. Εγώ θα προσφύγω κατά της όποιας απόφασης και σε όποιο βαθμό χρειαστεί, ακόμη και σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, εκτός αν η υπόθεση πάει στο αρχείο» δηλώνει εμφατικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, διώκει ένστολο συνδικαλιστή, και μάλιστα πρόεδρο σωματείου, για την έκφραση γνώμης και την άσκηση κριτικής, διατάσσοντας ένορκη διοικητική εξέταση με το ερώτημα της αργίας με απόλυση. Στο έγγραφο της «κλήσης σε ακρόαση» ζητείται από τον πρόεδρο των ειδικών φρουρών η παροχή έγγραφων εξηγήσεων σχετικά με τη λήψη ή ότι του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος του. Στο ίδιο έγγραφο περιγράφονται οι διατάξεις του Συντάγματος και του πειθαρχικού δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η διαταγή του Προϊσταμένου Επιτελείου ΕΛ.ΑΣ. για άσκηση πειθαρχικής δίωξης, με τη διενέργεια ΕΔΕ, προς διερεύνηση τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων, που επισύρουν την ποινή της αργίας με απόλυση, για τη δημόσια διατύπωση του Προέδρου των Ειδικών Φρουρών μη επιτρεπτών σχολίων-κρίσεων-αξιολογήσεων σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στο μεταξύ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στον πρόεδρο του ΣΕΦΕΕΑ, αναφέροντας πως διακρίνεται για την «μαχητικότητά του και για την εύστοχη ρητορική που χρησιμοποιεί για τη διατύπωση των θέσεών του, οι οποίες κινούνται πάντα στο πλαίσιο της ευπρέπειας του δημόσιου λόγου». Η ΠΟΑΞΙΑ θεωρεί ότι η ηγεσία αναζητά «επί ματαίω,  δηλώσεις που θα της επέτρεπαν να διατείνεται ότι ο συνδικαλισμός έχει εκτραπεί της πορείας του και άρα δικαιολογημένα να διατάσσει πειθαρχικές διώξεις, με προφανή όμως σκοπό την υποστολή της σημαίας του αγώνα μας. Είναι απορίας άξιον η σπουδή της πειθαρχικής δίωξης αυτής και από την άλλη η εκκωφαντική σιωπή για τις δημόσιες τοποθετήσεις Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας που αυθαίρετα, και μάλιστα αυτοπροσδιοριζόμενος, ως εκπρόσωπος των ΛΟΑΤ αστυνομικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέφερε ότι 9.000 Έλληνες αστυνομικοί που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτόν, κρύβονται διότι δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους».

Οι συνδικαλιστές αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καλούν τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα να δώσει εντολή για την παύση της πειθαρχικής έρευνας του προέδρου του ΣΕΦΕΑΑ, "όχι ως δείγμα μεγαλοψυχίας, αλλά ως αυτονόητη εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών που πρεσβεύει ως υπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ήταν υπέρ των συνδικαλιστικών ελευθεριών στα Σώματα Ασφαλείας και γενικότερα υπέρ του ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου συνδικαλισμού των εργαζομένων. Η ενδεχόμενη υπερβολή στις όποιες συμπεριφορές, δεν αποτελεί ουσιαστικό επιχείρημα για αντιδημοκρατικές αποφάσεις, αλλά σημείο αδυναμίας της εξουσίας, η οποία θα κριθεί στο τέλος της θητείας της για την αποτελεσματικότητά της στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το σώμα και τους συναδέλφους και όχι από τις διώξεις των συνδικαλιστών. Τέλος, δηλώνουμε ότι καμία πειθαρχική δίωξη δεν μας πτοεί και δεν πρόκειται να φιμώσει το δημόσιο λόγο μας, πολύ δε περισσότερο τη συνδικαλιστική μας δράση".

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook