Καρφωμένη ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο η Σίκινος δεν είναι γνωστή για τον κοσμοπολίτικο αέρα της όπως άλλα κυκλαδίτικα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Έχει μείνει γνωστή όπως και αποτελεί πόλο έλξης κάθε καλοκαίρι όχι μόνο για τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και για τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα καθώς και τον παραδοσιακό χαρακτήρα που διατηρούν αναλλοίωτο οι ούτε 300 μόνιμοι κάτοικοί της.
Η Σίκινος κρύβει μοναδικούς θησαυρούς και ίσως ο πιο εντυπωσιακός είναι ένας μοναδικής ομορφιάς αμπελώνας που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της χώρας και 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού. Το κτήμα, όπως και ολόκληρο το Οινοποιείο, της οικογένειας Μάναλη, φαντάζει να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής. Το Αιγαίο, οι σχηματισμοί που κάνουν τα αμπέλια και η άγρια ομορφιά του νησιού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.
Είναι σκαρφαλωμένο στα 400 μέτρα υψόμετρο από τη θάλασσα και είναι καλλιεργημένο σε πεζούλες (αναβαθμίδες). Το τοπίο είναι σμιλεμένο από πέτρα και θάλασσα και το κτήμα βρίσκεται σε μια άγρια, δύσβατη, αλλά εύφορη γη, γη αμπελοέσσα, που από την αρχαιότητα παράγει κρασί, γι’ αυτό και στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Οινόη. Η οικογένεια των οινοπαραγωγών έχει αναβιώσει αυτόν τον αμπελώνα με άνυδρες κυκλαδίτικες ποικιλίες, τις οποίες καλλιεργεί με μεράκι στο τραχύ μικροκλίμα του Αιγαίου και δίνει εκλεκτά κρασιά.
Καλό κρασί, σε μπαλκόνι με θέα του Αιγαίο
Ανάμεσα στον αμπελώνα ξεχωρίζουν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ονειρικού οινοποιείου Μάναλη οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό.
Στην είσοδο, βρίσκεται το self-service μπαρ μας οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν μια γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγονται εκεί. Στη συνέχεια οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν το κρασί που τους ταιριάζει και να το απολαύσουν σε μια από τις βεράντες των εγκαταστάσεων που όλες τους έχουν θέα που κόβει στην κυριολεξία την ανάσα.
Στη μεγαλύτερη από αυτές, βρίσκεται το εστιατόριο της επιχείρησης, η περίφημη "Στροφυλιά". Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα παραδοσιακό μενού βασισμένο στην αιγαιοπελαγίτικη οινο-γαστρονομία με προσεγμένα πιάτα, με θέα τον αμπελώνα και άλλα νησιά των Κυκλάδων που διακρίνονται από εκεί όπως η Φολέγανδρος και να γίνει "μάρτυρας" ενός εκπληκτικού ηλιοβασιλέματος.
Οι 4 ετικέτες κρασιών που παράγει το οινοποιείο Μάναλη είναι:
Το SIKOINOS Λευκό: Από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και Μονεμβασιά.
Το SIKOINOS Ροζέ: Από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο και Αηδάνι.
Το SIKOINOS Ερυθρό: Από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο και Λημνιό.
Το ΛΙΟΣΑΤΟ: Από ντόπιες ποικιλίες.
Μετά τη δύση του ηλίου πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, ξενάγηση στην κάβα του οινοποιείου με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από όλη τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία και τα κρασιά που παράγονται εκεί. Το οινοποιείο Μάναλη λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2018 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι ο ομορφότερος αμπελώνας του Αιγαίου είναι και 100% φιλικός προς το περιβάλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr