Follow us

Τριήμερο μπλόκο από τα διαγνωστικά κέντρα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ λόγω κινητοποιήσεων

Γιατί απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα επί τρεις ημέρες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έρευνα σε εξέλιξη: Διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος σε λίγα λεπτά!

Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δεν θα εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν θα δέχονται δηλαδή τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων για εξετάσεις.

Αυτό που ζητούν είναι η άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του clawback του 2022, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών για να καλυφθεί η τρύπα στο προϋπολογισμό ανάμεσα στο κλειστό κονδύλι αποζημίωσης και στις πραγματικές δαπάνες, ώστε- όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς- "να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια μας, διαφορετικά αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες και άμεσο επακόλουθο, το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας".

Τα προβλήματα που έφεραν απεργιακές κινητοποιήσεις

Στις 08 Ιουλίου είχε συνεδριάσει το διευρυμένο συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την επιστολή προς τον υπουργό Υγείας στις αρχές του μήνα με συγκεκριμένα αιτήματα.

Για φέτος, τα θέματα που είχαν τεθεί ήταν η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ η οποία θα προέλθει από ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών, η οφειλή των clawback του 2021 (το Α' 4μηνο και το 30% clawback από 5ο-12ο/2022) να ενταχθεί στις 120 δόσεις, η τεκμηρίωση λόγω COVID-19 ώστε να καλυφθούν ξεχωριστά αυτές οι δαπάνες και η θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας.

Τα διαγνωστικά κέντρα για το 2023 ζητούν επίσης: Καθορισμό του μέγιστου ποσοστού clawback έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, εξορθολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων και των συμμετοχών και τέλος επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ζητούν τη διαγραφή του χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback και την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά και το clawback του 2022 να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου και ψηφίζεται την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή.

Επιπλέον η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 29 Απρ 2024 | 09:51

Γεωργιάδης για Καλλιάνο: Με πήρε 50 φορές στο τηλέφωνο αλλά δεν μπήκε στη ΜΕΘ ο πατέρας του, γιατί δεν προβλεπόταν- Υπάρχει διαφάνεια

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε κατηγορηματικά ότι "κανείς δεν λαμβάνει διακριτική μεταχείριση στο ΕΣΥ".

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Απρ 2024 | 20:38

Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε, σώζει ζωές

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου "Προλαμβάνω"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Απρ 2024 | 10:11

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω αφρικανικής σκόνης από το υπουργείο Υγείας - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ 19 Απρ 2024 | 14:57

Οι συνδικαλιστές θέλουν να τορπιλίσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία- Πάνε στα δικαστήρια

Στο ΣτΕ προσφεύγουν συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών εναντίον των απογευματινών χειρουργείων

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Απρ 2024 | 13:39

Kόντρα Άδωνι - Ακρίτα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Σε τόσο σοβαρά θέματα δεν χωρά η συνηθισμένη της ελαφρότητα

"Ξυπνάω και βλέπω νέα ανάρτηση της κας Ακρίτα" - Η απάντηση του Άδωνι στo στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κόντρα τους για το Ισραήλ συνεχίζεται

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 12:02

Γεωργιάδης στο Φόρουμ Δελφών: "Είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει η ΕΕ"

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το Φόρουμ των Δελφών, "στόχος του υπουργείου είναι να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση κλινικών μελετών".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 11:59

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Ανοίγει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.

ΦΡΙΚΗ 08 Μαϊ 2024 | 22:09

Πρώην επιχειρηματίας της νύχτας κακοποιούσε τη σύζυγό του: Κινηματογραφική η σύλληψή του: Ξέρετε ποιός είμαι; Έχω κάνει φυλακή

Είναι η δεύτερη φορά, όπως λέει η σύζυγός του, που πέφτει θύμα. Τότε την είχε πείσει ότι θα αλλάξει και η γυναίκα είχε πάρει πίσω την καταγγελία.

ΕΛΑΣ 08 Μαϊ 2024 | 21:17

Αποκάλυψη: Αστυνομικοί δεν σήκωναν καν τα τηλέφωνα σε πολίτες που ήθελαν να καταγγείλουν περιστατικά βίας

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να στείλει έγγραφο με συστάσεις μετά τις πολλές καταγγελίες.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 20:36

"Καλό το makeup, καλύτερο το κεφάλι σου": Έξυπνο βίντεο της ΕΛΑΣ για το κράνος- Ποιοι είναι οι "αγκωνόμυαλοι"

Ανησυχητικά υψηλές οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους. Μόνο από την αρχή του έτους έχουν βεβαιωθεί 23.102 παραβάσεις.

ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΡΟΚ 08 Μαϊ 2024 | 20:24

Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Τουρκογιώργη των Socrates - Ποιοι έδωσαν το παρών στην κηδεία [εικόνες]

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης ιδρυτικό μέλος των "Socrates Drank the Conium" αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, από το 2010.

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 20:16

Μεσσηνία: Σοκαριστική μαρτυρία για την 6χρονη που δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο - "Έχει τραύματα στο προσωπάκι του" [Βίντεο]

"Δυστυχώς ήμασταν λίγο μακριά, δεν προλάβαμε να το διώξουμε ή να αντιδράσουμε εγκαίρως" λέει αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης σκύλου σε 6χρονη

ΕΥΒΟΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 20:05

Χαλκίδα: Ξυλοκόπησε τον πατέρα του, συνελήφθη αλλά όταν αφέθηκε ελεύθερος πήγε να τον μαχαιρώσει

Διπλό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με έναν ηλικιωμένο άντρα να βιώνει δύσκολες στιγμές από τον ίδιο του τον γιο.