Follow us

Τρομάζουν τα 12 πρώτα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας - Γιατί έσπευσαν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Ο οίκος ευγηρίας "Ευ Ζην" στη Νέα Μάκρη τέθηκε σε καραντίνα. Δέκα ηλικιωμένοι νοσηλεύονται στο "Σωτηρία".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γηροκομειο

Εικόνες σαν εκείνες στην Ισπανία όπου στα τέλη του περασμένου μήνα ηλικιωμένοι απεβίωσαν αβοήθητοι χτυπημένοι από τον κορονοιό σπεύδει να προλάβει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Χθες χτύπησε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές όταν εντοπίστηκε αρχικά το πρώτο κρούσμα κορονοιού μεταξύ ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκο ευγηρίας στην Νέα Μάκρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος και παρά τον βαρύ τους πρόγραμμα στον οίκο ευγηρίας μετέβησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το κλιμάκιο που τους συνόδευσε πήρε δείγματα από τους ηλικιωμένους, αλλά και από το προσωπικό.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τις υγειονομικές υπηρεσίες καθώς ο ιός "χτυπά" τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση ο μέσος όρος της ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι και όσοι έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους από την πανδημία. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 72 έτη.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν επίσης μήπως οι ηλικιωμένοι του οίκου ευγηρίας (στην περίπτωση μάλιστα που τα κρούσματα είναι περισσότερα) έχουν προσβάλει με τη σειρά τους το προσωπικό του οίκου ευγηρίας καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα που τους έχουν επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα. Αυτονόητο είναι ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να αποτραπεί διασπορά του ιού, την ώρα μάλιστα που ακόμα ένα μέτωπο με τους Ρομά έχει ανοίξει και προκαλεί φόβο.

Έλεγχοι σε 122 άτομα - 12 θετικά

Συνολικά υπάρχουν δέκα κρούσματα μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν στον οίκο "Ευ Ζην". Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, πάρθησαν δείγματα από 122 άτομα, εργαζόμενους και τροφίμους του οίκου ευγηρίας. Από τα 90 τεστ που ελέγχθηκαν τα 12 βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για 10 ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν στο "Σωτηρία" και δύο εργαζόμενους.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας το βράδυ της Κυριακής, ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα "λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου". Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο οίκος ευγηρίας τέθηκε από σήμερα το βράδυ σε καραντίνα από την Εληνική Αστυνομία και μέχρι ολοκλήρωσης των ελέγχων".

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλοι ηλικιωμένοι εμφανίζουν να έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Το κλιμάκιο που μετέβη στο κέντρο φροντίδας πήρε υλικό και από επιφάνειες που βρίσκονται εντός του κτιρίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν "ίχνη" του ιού σε κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα έγινε ενημέρωση των ηλικιωμένων και του προσωπικού για τους τρόπους προφύλαξης έναντι του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα όσα συνέβησαν στην Ισπανία τον περασμένο Μάρτιο είχαν προκαλέσει μεγάλη θλίψη, αλλά και αποτροπιασμό.

Στρατιώτες είχαν ανακαλύψει σε οίκους ευγηρίας εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, αρκετοί από τους οποίους είχαν πεθάνει από τον κορονοιό.

Η είδηση είχε προκαλέσει φρίκη με αποτέλεσμα να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την κεντρική κυβέρνηση και την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες η οποία είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία και είχε αποκαλύψει ότι είχαν εντοπιστεί πεθαμένοι πάνω στα κρεβάτια τους.

Επρόκειτο για δεκάδες θανάτους που είχαν καταγραφεί σε διάφορα γηροκομεία κυρίως στην Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη- Λα Μάντσα στην κεντρική Ισπανία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ 16 Μαϊ 2024 | 13:17

Μαζικοί θάνατοι λόγω covid σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης: Δύο αδέλφια στο εδώλιο

Στο εδώλιο του δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας, ενώ εξετάζονται μάρτυρες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΙΣΤΩΝ Η ΔΙΚΗ 16 Μαϊ 2024 | 09:17

Βόλος: Αθωώθηκαν μοναχοί για διασπορά fake news την περίοδο της πανδημίας

Συγκεκριμένα, αθωώθηκαν ο ηγούμενος, τρεις αρχιμανδρίτες και ένας ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Πηλίου.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ 15 Μαϊ 2024 | 09:04

Νέο επεισόδιο Πολάκη - Γεροτζιάφα: "Ο πιο τραμπικός πολιτικός" - "Είχα μάθει πόσο γελοίος είσαι, αλλά τελικά εσύ σπας ταμεία"

Δίχως τέλος συνεχίζεται η κόντρα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που ξεκίνησε με αφορμή την απόσυρση του σκευάσματος της AstraZeneca.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 14:17

Η Κεχαγιά "αδειάζει" τον Πολάκη: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια εξακολουθεί να ισχύει

H Βούλα Κεχαγιά "άδειασε" τον Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ 12 Μαϊ 2024 | 09:17

Η άλλη βασίλισσα Λετίσια: Αναγκάστηκε να ντυθεί υπερβολικά casual με sneakers σε επίσημη εκδήλωση του παλατιού

Θυσίασε το προσωπικό της στιλ λόγω ατυχήματος - Τι της συνέβη και φόρεσε αυτά τα ρούχα και παπούτσια.

ΘΕΟΜΗΝΙΑ 11 Μαϊ 2024 | 16:28
ΤΡΑΓΩΔΙΑ 11 Μαϊ 2024 | 11:36

Αγία Πετρούπολη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση του λεωφορείου σε ποτάμι - Επτά οι νεκροί

Οι ρωσικές αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου έχει ήδη συλληφθεί.

ΧΑΜΟΣ 10 Μαϊ 2024 | 23:15

Άνω-κάτω η Eurovision 2024: Εκτός και από την πρόβα τζενεράλε η Ολλανδία- Απαιτεί σεβασμό η Ισπανία

Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της Ολλανδίας στον αυριανό τελικό της Eurovision στο Μάλμε- Ανακοίνωση από την Ισπανία.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ 10 Μαϊ 2024 | 13:34

Αναγνώριση Κράτους της Παλαιστίνης: Ποιες χώρες στηρίζουν το νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ - Αντιδρά το Ισραήλ

Το Ισραήλ μιλά για "βραβείο στην τρομοκρατία" αλλά οι Παλαιστίνιοι φαίνεται να έχουν βρει τη φόρμουλα που θα παρακάμψει το αμερικανικό βέτο.

ΣΤΟ KONTRA24 10 Μαϊ 2024 | 10:43

Απίστευτος καυγάς Πολάκη - Γεροτζιάφα για τα εμβόλια του κορονοϊού: "Μου θυμίζει φασίστες" - "Είσαι ενεργούμενο της Pfizer"

Σκληρή κόντρα Πολάκη - Γεροτζιάφα στον αέρα εκπομπής με αφορμή την απόσυρση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca.

"ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΓΗ" 10 Μαϊ 2024 | 10:31

AstraZeneca: 38χρονος που έκανε το εμβόλιο το 2021 έπαθε θρόμβωση 15 ημέρες μετά - "Όλοι λέγανε τότε ότι είμαστε ασφαλείς"

Ενας 38χρονος ο οποίος έπαθε θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca περιγράφει τι ακριβώς συνέβη.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 09 Μαϊ 2024 | 12:37

Σακίρα: Οι Iσπανοί εισαγγελείς αποσύρουν τη δεύτερη έρευνα για φοροδιαφυγή - "Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία"

Τον Ιούλιο του 2023 οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν τη δεύτερη υπόθεση εναντίον της όμως τώρα υποστηρίζουν ότι "δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία" για πιθανό φορολογικό αδίκημα.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 09 Μαϊ 2024 | 10:17

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αμελητέο - 100 περιστατικά επιπλοκών

"Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα". Τι λέει η Αθηνά Λινού για το εμβόλιο της AstraZeneca.