Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ότι αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε 2265 νεκρούς.
"Είναι σημαντικό ότι η στρατηγική μας αποδίδει" τόνισε ο κ.Τσιόδρας αποκαλύπτοντας τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα καταπολέμησης της επιδημίας του ιού.
69 συνολικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 23 κρούσματα από την δομή φιλοξενίας στην Ριτσώνα.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως σήμερα, Πέμπτη 02.04.2020, δεν αρχικά δεν θα ανακοινώσει συνολικό αριθμό κρουσμάτων, καθώς εκκρεμεί η καταμέτρηση από το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι λίγη ώρα πριν την επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα ήταν 1.514.
Στην συνέχεια, πάντως, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα κρούσματα στο πλοίο είναι 119, συνεπώς μαζί με τα 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και τα 23 στην Ριτσώνα, το σύνολο είναι 169 νέα κρούσματα.
53 οι νεκροί – 91 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
Ακόμη τόνισε πως οι νεκροί είναι 53 συνολικά, καθώς τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι 50 από τους 53 νεκρούς είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Τέλος, τόνισε πως 91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα
Σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.
Τα μέτρα θα κρατήσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη και θα αναθεωρούνται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας
Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί γρήγορα, στην κυριολεξία θα μας διαλύσει. Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας είπε ξεκάθαρα ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε στη χώρα μας "έχει επιτύχει όχι επειδή είμαστε τυχεροί αλλά επειδή έχουμε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα".
Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για την πιθανότητα να παραταθεί η επιδημία μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ελάχιστοι θα έχουμε ανοσία, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, απάντησε "ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να παρατείνουμε την επιδημία. Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να εκτεθούμε όλοι μαζί στον ιό τώρα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραταθούν τα μέτρα αναγκαστικά. Τα μέτρα θα κρατήσουν ορισμένες εβδομάδες ακόμα και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας θα αναθεωρούνται" και πρόσθεσε ότι αν δεν είχαμε λάβει έγκαιρα τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr