Αυτοψία στο γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου DK Oyster έκανε η εφημερίδα Daily Mail και μας μεταφέρει την εμπειρία από το να χρεώνεσαι τρία καβουροπόδαρα 121 ευρώ, ή να τρως μια jumbo γαρίδα- παραβρασμένη συν τοις άλλοις- και να την πληρώνεις 87 ευρώ.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με γλαφυρό τρόπο περιγράφοντας την εμπειρία του δημοσιογράφου από το "γεύμα" των τριών καβουροπόδαρων, που αν προσπαθήσεις πολύ και επιμελώς να χωρίσεις το κρέας από το όστρακο και των τριών ποδιών που φθάνουν στο πιάτο σου, μπορεί ίσως να καταφέρεις να φτιάξεις μια ολόκληρη μπουκιά. Μια μπουκιά που κοστίζει παρακαλώ 121 ευρώ! Με το πουρμπουάρ, γράφει, αν και δεν διευκρινίζει πόσο ήταν αυτό.
Γιατί επέστρεψε η εφημερίδα στο εστιατόριο που έχει αφήσει εποχή με τις αδιανόητες τιμές του; Γιατί είναι πρόσφατη η καταγγελία ενός ζευγαριού από τον Καναδά, που κατήγγειλε ότι πλήρωσαν 400 ευρώ, για μία μπύρα, ένα Aperol και μια ντουζίνα στρείδια… Είναι δυνατόν; Και όμως είναι όπως θα δείτε στη συνέχεια.
Ετσι ο δημοσιογράφος της Daily Mail εμφανίστηκε ξαφνικά στο εστιατόριο και χωρίς να δηλώσει φυσικά ότι είναι δημοσιογράφος, αναζήτησε μια θέση στην "αίθουσα". Και η αίθουσα είναι σε εισαγωγικά, γιατί όπως σημειώνει ο Nick Craven που έκανε το ρεπορτάζ, αυτό που σε εντυπωσιάζει αμέσως με το εστιατόριο, είναι το πόσο απλό είναι στη διακόσμηση. Τίποτα το ιδιαίτερο, μια απλή κατασκευή στην άκρη της παραλίας. Και φυσικά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει αλλού, σε άλλα μαγαζιά, δεν υπάρχει μενού στην είσοδο…

Τα ίδια συμβαίνουν και με το προσωπικό, γράφει η εφημερίδα. Αντί- όπως περιμένεις σε ένα τόσο ακριβό μαγαζί- να εμφανιστούν γκαρσόνια με αυστηρό "ένδυμα εστίασης" (με ποδιές κτλ), εμφανίστηκε ένας τύπος με ένα πόλο μπλουζάκι, ένα μπλουζάκι γκρι ανοιχτό, που μάλλον είχε να πλυθεί καιρό.
Οι δυο μπύρες γίγας και η τιμή τους
Ο δημοσιογράφος με την παρέα του που τραβούσε φωτογραφίες με το κινητό για να μην τους αντιληφθεί το προσωπικό, παρήγγειλαν δυο μπύρες χωρίς να δουν τις τιμές. Ο υποδυόμενος το γκαρσόνι τους ρώτησε απλά αν θέλουν μπύρα μπουκάλι ή από το βαρέλι και εκείνοι απάντησαν βαρέλι. Τους έφερε δυο- όπως αναφέρουν- "γελοιωδώς τεράστια ποτήρια σε σχήμα μπότας" που περιείχαν τουλάχιστον ένα λίτρο μπύρα, που σύντομα άρχισε να ζεσταίνεται.
Τότε το "γκαρσόνι" τους έφερε και το μενού και άρχισε να τους πιέζει φορτικά να παραγγείλουν.
Αυτό που τους έκανε εντύπωση αρχικά με το μενού, ήταν ότι δεν μιλάμε για κάτι προσεγμένο και όμορφα τυπωμένο όπως συνηθίζεται στα καλά μαγαζιά, αλλά για μια απλή σελίδα με τα πιάτα που προσφέρει το μαγαζί, πλαστικοποιημένη για να αντέχει τη χρήση. Ορισμένες φορές είχαν την εντύπωση μάλιστα ότι το μενού δεν το είχε γράψει κάποιος που ήξερε αγγλικά, αφού υπήρχαν φράσεις όμως "παραρδέλες με κέικ σολωμού" ή "τυρί κατσικίσιο ψωμομένο".
Σιγά σιγά άρχισαν να παρατηρούν τις τιμές. Πρώτη έκπληξη τα βραστά λαχανικά που είχαν σχεδόν 20 ευρώ.
Πόσο κάνει η χωριάτικη σαλάτα;
Η χωριάτικη σαλάτα έκανε 28,50 ευρώ και μια Cezar έφθανε στο απίθανο ποσό των 34,80 ευρώ. Αλλά μάλλον είμαστε ακόμα στα φθηνά πιάτα. Περιμένετε να δείτε τη συνέχεια.
Όπως για παράδειγμα αυτές οι jumbo γαρίδες που κοστίζει η μία 87,50 ευρώ.
Πόσο χρεώνονται τα κοψίδια αρνιού; Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε μια τυπική ελληνική ταβέρνα στο Λονδίνο, τα παϊδάκια κάνουν άντε 15 λίρες. Στο DK Oyster το κιλό τα παϊδάκια πόσο λέτε ότι κάνουν; 285 ευρώ!!!
Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Αν θελήσετε να παραγγείλετε και να φάτε ένα ριμπαι στέικ θα σας κοστίσει 850 ευρώ το κιλό. Και για να έχουν μια σύγκριση με τη χώρα τους ο δημοσιογράφος της Daily Mail εξηγεί ότι σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στην αγγλική πρωτεύουσα, ένα ribye steak κάνει 130 ευρώ το κιλό. Δηλαδή στο DK Oyster πωλείται 6 φορές πιο ακριβά.
Αν δε θελήσετε να προσθέσετε και φύλλα χρυσού και λίγο μαύρο χαβιάρι Μπελούγκα στο πιάτο σας, η τιμή του πιάτου εκτοξεύεται στα 1850 ευρώ το κιλό. Οσο δηλαδή μια εβδομάδα διακοπές σε ένα άλλο νησί συν τα αεροπορικά.
Ο αστακός κάνει 295 το κιλό, και τα βασιλικά καβουροπόδαρα φθάνουν στο εξωφρενικό 385 το κιλό. Αλλά όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας υπάρχει ένα μυστικό.
Με πολύ μικρά γράμματα υπάρχει στο μενού η εξής σημείωση: Ολες οι τιμές αναφέρονται στα 100 γραμμάρια, αλλά η μίνιμουμ κατανάλωση είναι τα 480 γραμμάρια σε κάθε πιάτο.

Το κόλπο με τη μίνιμουμ χρέωση
Ετσι με αυτό το κόλπο, μια μερίδα ριμπαι θα κοστίσει στον πελάτη του DK Oyster το λιγότερο 408 ευρώ. Επίσης αυτό που παρήγγειλαν, δηλαδή τα καβουροπόδαρα και η γαρίδα, δεν είχαν καμία σχέση οι τελικές τιμές με αυτό που έβλεπαν στον κατάλογο:
Τα καβουροπόδαρα εμφανίζονταν να κοστίζουν 38,50 ευρώ τα 100 γραμμάρια, αλλά με τη μίνιμουμ κατανάλωση των 480 γραμμαρίων, το πιάτο έφθασε να κοστίζει 184,80 ευρώ.
Οταν ήρθε λοιπόν η ώρα του λογαριασμού θα κληθούν να πληρώσουν για τα καβουροπόδαρα και τη γαρίδα, συν τις δυο μπύρες και το νερό, το απίθανο ποσό των 267 ευρώ, ενώ αργότερα θα ανακαλύψουν ότι στο μενού έγραφε ότι μαζί με τα πιάτα προσφέρονταν και μια σαλάτα με φακές, που όμως δεν ήρθε ποτέ.
Όταν διαμαρτυρήθηκαν στον υπεύθυνο για τις τιμές, αυτός απλά τους έδειξε το μενού και τους έσπρωξε το Pos προς το μέρος τους.
Τι συμβαίνει με το Trip Advisor
Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ακόμα και το Trip Advisor έχει γράψει προειδοποίηση κάτω από το όνομα του μαγαζιού, για ρεπορτάζ και καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του μαγαζιού, καλώντας τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν εμφανώς ψεύτικες βαθμολογίες από πληρωμένους δήθεν πελάτες του μαγαζιού, που έχουν βάλει 5 αστέρια στο DK Oyster και ορκίζονται στο όνομά του ως το καλύτερο spot στη Μύκονο, ώστε να αποφύγει την καταβαράθρωση στη βαθμολογία του σάιτ. Αλλά δεν μπορούν να κρύψουν αυτά που γράφουν εκείνοι που πραγματικά γεύτηκαν το μενού.
Όπως ο πελάτης που καταγγέλλει στη πλατφόρμα ότι οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου είναι απόλυτοι απατεώνες, αφού παράγγειλε δυο ποτά με τιμή καθένα 14 ευρώ και τελικά πλήρωσε 152. Ενας άλλος γράφει "Αποφύγετέ το- 120 ευρώ για δυο ποτά. Η απόλυτη παγίδα για τους τουρίστες".
Μηνύματα και σχόλια που πάντως δεν φαίνεται να πτοούν την ιδιοκτησία του εστιατορίου, που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr