X

Δυσκολεύει και ακριβαίνει... η ζωή για τους ανεμβολίαστους- Οριστικά εκτός από εστιατόρια, μπαρ και γήπεδα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, συνεπάγονται περιορισμένες δραστηριότητες για όσους επιμένουν και αυξημένο κόστος για τα test που θα πρέπει να κάνουν

Γράφει: TheToc team

Δυσκολεύει η ζωή για τους ανεμβολίαστους, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τους θέτουν από τις 13 Σεπτεμβρίου εκτός εστιατορίων, μπαρ, καφέ, κέντρων διασκέδασης και γηπέδων, ενώ για τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα μουσεία, θα πρέπει να προσκομίζουν rapid test το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές και όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό, θα πρέπει μάλιστα να κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται κόστος 80 ευρώ τον μήνα. Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται κόστος 40 ευρώ τον μήνα.

Οι ανακοινώσεις σήμερα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια δεν προκάλεσαν έκπληξη. Ηταν σαφές εδώ και καιρό, ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενώ για τους εμβολιασμένους η μόνη διαφορά με πριν, είναι η υπενθύμιση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους- που δεν έχει αρθεί ποτέ- και η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί που υπάρχει συνωστισμός.

"Πλέον έχουμε να κάνουμε με πανδημία ανεμβολίαστων", τόνισε ο υπουργός Υγείας, αναφορά που διευκρινίζει τις κυβερνητικές προθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μην υπάρξει πλέον γενικό και καθολικό lockdown, σενάριο άλλωστε που έχει αποκλείσει στις δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου λοιπόν, εκείνοι που δεν έχουν πειστεί ακόμη από τους ειδικούς για το εμβόλιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, την ώρα που η μετάλλαξη "Δέλτα" σαρώνει τη χώρα.

Διαβάστε Επίσης

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Αν και όπως έχει ανακοινωθεί τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, είναι προφανές ότι οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κόστος των επιλογών τους. Ετσι όλοι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα πρέπει να κάνουν από ένα έως και δυο rapid test την εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κόστος.

Αφού τα τεστ κοστίζουν 10 ευρώ το ένα και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου. Αλλωστε πλέον μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

"Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα", επέμεινε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατ. εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις και πρόστιμα αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid τεστ κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ, κόστος που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εκπαίδευση

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αφορά και τους καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και τους φοιτητές.

Αντίθετα στη Μέση Εκπαίδευση, οι μαθητές θα κάνουν μόνο self test που θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν και θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές πανεπιστημίων και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές- που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο- θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά rapid τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα, ακόμα και με ΚΤΕΛ, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.

Εστίαση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Διαβάστε Επίσης

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Γήπεδα, θέατρα, σινεμά, μουσεία αρχαιολογικοί χώροι

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Για τους ανεμβολίαστους προβλέπεται ότι θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test τουλάχιστον 48 ώρες πριν. Το πακέτο των μέτρων προβλέπει για τους ιδιοκτήτες των χώρων, τη δυνατότητα να επιτρέψουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και δέλεαρ πληρότητα των χώρων έως και 100%.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Και για τα γυμναστήρια προβλέπεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους, και πάλι με πληρότητα 100%

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως ισχύει και σήμερα.