Από τα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας φαίνεται πως ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην τραγωδία των Τεμπών, με τον πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, Κώστα Λακαφώση, να υποστηρίζει αφενός πως υπήρχε καύσιμη ύλη αφετέρου αυτή ίσως να ήταν κρυμμένη στις λαμαρίνες. Τα πίσω βαγόνια που δεν κάηκαν φάνηκε ότι μετέφεραν ζωοτροφές, μπύρες κτλ. ενώ τα τελευταία δύο βαγόνια ήταν κενά.
Ο Κώστας Λακαφώσης από τις αρχές Μαρτίου του 2023, λίγες μόνο μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων, είχε εστιάσει στη φονική έκρηξη. Ο μηχανολόγος, αεροναυπηγός, μηχανικός, είχε αποκλείσει τα αρχικά σενάρια για την έκρηξη.
Από την πρώτη στιγμή το θέμα της φονικής έκρηξης τέθηκε στο επίκεντρο. "Κλειδί" ήταν το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Το υλικό που προκάλεσε αυτή την ισχυρότατη έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Το Mega είχε αποκαλύψει πως η εμπορική αμαξοστοιχία πέρασε από 40 σταθμούς ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πλάνο από αυτήν. Από το δίκτυο καμερών τους σιδηρόδρομου. Υπάρχει μόνο ένα καρέ από κάμερα ασφαλείας, το οποίο δεν είναι αξιοποιήσιμο.

Η εμπορική αμαξοστοιχία είχε 15 βαγόνια, 3 πλατφόρμες με λαμαρίνες και άλλες 10 με κοντέινερ. Τα τελευταία δύο βαγόνια ήταν κενά.
Όπως είπε ο Κώστας Λακαφώσης, η φωτιά ενδέχεται να ξεκίνησε από τα τρία πρώτα βαγόνια. Έτσι, αν υπήρχε κάποιο παράνομο φορτίο, ανάμεσα στις λαμαρίνες, θα μπορούσε να ήταν στο συγκεκριμένο σημείο.

"Δεν υπάρχει τρόπος να μην υπήρχε καύσιμο. Σίγουρα κάτι υπάρχει. Δεν γίνεται να υπάρξει ανάφλεξη, χωρίς καύσιμη ύλη", ανέφερε ο πραγματογνώμονας.
Αναφερόμενος στο "μπάζωμα" και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το σημείο, ο Κώστας Λακαφώσης είπε: "Σε αυτά τα χώματα δειγματοληψία δεν γίνεται. Κάναμε δειγματοληψίες στις 29 Μαρτίου του 2023, 29 μέρες μετά, και ελήφθησαν κάποια δείγματα αλλά αυτά τα δείγματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά στο δικαστήριο".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr