theToc Magazine
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Magazine
iwannis-kapodistrias-o-kosmonautis-tis-ellinikis-istorias

ΙωαννηΣ ΚαποδιστριαΣ: «Ο κοσμοναυτηΣ τηΣ ελληνικηΣ ιστοριαΣ» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

 

 «Του Καποδίστρια η ιστορία έπρεπε να δραματοποιηθεί. Είναι ο Κυβερνήτης τον οποίο επέλεξαν οι ΄Ελληνες μόλις είχαν βγει από τον πόλεμο με τους Τούρκους στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας  - δυο πρόσωπα είχαν πέσει στο τραπέζι, ο Ιωάννης Καποδίστριας κι ο Διονύσιος Ρώμας. Κι οι δυο Επτανήσιοι. Υψηλότατης κοινωνικής θέσεως και μορφώσεως. Οι Ελληνες επέλεξαν ως πρώτο τους Κυβερνήτη τον πιο άξιο. Αν υπήρχαν φάκελοι υποψηφιοτήτων, αυτός θα ήταν μακράν ο καλύτερος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ελλάδα παγκοσμίως» (Μαρία Ευθυμίου, αν. Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ). Αυτό τον «μοναδικό ανθρωπότυπο», όπως είπε ο σκηνοθέτης, Γιώργος Γκικαπέππας, τον άνθρωπο που συνδύασε τη βαθιά πνευμαστικότητα με το ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα, όπως ανέφερε ο απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης που τον υποδύεται, τον διπλωμάτη και πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, επιχειρεί να φωτίσει η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) παραγωγής COSMOTE TV, «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του», που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28/9 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Ημερομηνία που δεν είναι τυχαία. Η πρεμιέρα γίνεται μια μέρα μετά την επέτειο από τη δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

 

 

Η παρουσίαση του docudrama

Και ήταν οι συντελεστές των επεισοδίων της σειράς - που σημειωτέον θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Σάββατο βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00, ενώ μετά την προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS - που μίλησαν γι' αυτό τον «κοσμοναύτη της ιστορίας», το νούμερο 3 της τσαρικής αυτοκρατορίας που άφησε τη θέση του για να στρέψει το βλέμμα του στην κατακερματισμένη Ελλάδα, κάτι που αντιλαμβανόταν ως αποστολή, στην παρουσίαση του docudrama το μεσημέρι της Τρίτης στο αίθριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 

 

 

«Τον σκότωσαν γιατί πήγε να τα βάλει με το παλιό σύστημα»

Εκεί ήταν, εκτός από τον σκηνοθέτη, την παραγωγό και τον πρωταγωνιστή, ο Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος της σειράς καθώς και οι Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ προφέροντας μαρτυρίες από τις πηγές και την δική τους προσέγγιση στο φαινόμενο που υπήρξε ο Καποδίστριας. «'Οταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Αίγινα στο δρόμο του βρέθηκαν χιλιάδες ορφανά. Αυτό ήταν το τοπίο της εποχής της Ελλάδας που έβγαινε από τον πόλεμο με τους Τούρκους. Επρεπε να επιλύσει τα βασικά. ΄Ηταν ικανότατος πολιτικός. Εκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», είπε, μεταξύ άλλων η Μαρία Ευθυμίου.  Κι ο Θάνος Βερέμης συμπλήρωσε: «΄Ηταν ο πρώτος γενικά αποδεκτός αρχηγός. Κανένας γενικά αποδεκτός αρχηγός δεν υπήρχε πριν απ' αυτόν. Τον σκότωσαν γιατί πήγε να τα βάλει με το παλιό σύστημα. Οι Μανιάτες, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν ένα δικό τους τελωνείο. Η Ελλάδα ηταν κατακερματισμένη. Κάθε περιοχή είχε το δικό της κοτζαμπάση, κι όλοι πάλευαν για το τοπικό συμφέρον».

 

 

Μια προσωπικότητα μπροστά από την εποχή του

Κι ο Ανδρέας Κούκος σημείωσε: Ο Καποδίστριας ήταν μια προσωπικότητα μπροστά από την εποχή του. ΄Οταν το 1804 οι ΄Ελληνες τον πλησίασαν και τον ρώτησαν πως θα καταστεί δυνατό να αποκτήσουν την ελευθερία τους, εκείνος απάντησε: "Πρέπει πρώτα να μορφώσουμε ΄Ελληνες". Μια απάντηση που φαίνεται τόσο επίκαιρη 215 χρόνια πριν...   Ευχαριστούμε την Cosmote που έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς του επιστήμονες να δείξουμε σ' αυτά τα 6 επειδόσια σε αρκεά μεγάλο βάθος ότι μπορούμε να κοιτάξουμε ξανά τον Ιωάννη Καποδίστρια και το τι έκανε για εμάς αλλά και να δούμε πως μπορούμε να "χρησιμοποιήσουμε" σήμερα όλα αυτά που έξκανε για εμάς». «Κατάφερα να μάθω πολλά πράγματα αλλά συνεχώς που δημιουργούνταν απορίες», ανέφερε με τη σειρά του ο Σπύρος Σταμούλης που παρουσιάζει μια μοναδική ομοιότητα με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Για πιο λόγο δεν παντρεύτηκε ποτέ, και πως μπορούσε να συνδυάσει τη βαθιά πνευμαστικότητα με το ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα. Το ήξερε νομίζω πως θα τον δολοφονήσουν κι αναρωτιέμαι για πιο λόγο αποφάσισε να συναντήσει το πεπρωμένο του....» «Αυτή η αποτελεσματικότητα είναι μου με έχει συγκινήσει περισσότερο», ανέφερε με τη σειρά του κι ο σκηνοθέτης. «Η έννοια του χρεους που είχε σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά και οι τρόποι που σκέφτηκε για να το υλοποιήσει». ΄Οπως ο ίδιος ανέφερε, τα γυρίσματα κράτησαν 15 μήνες σε εξωτερικούς αλλά κυρίως εσωτερικούς χώρους, καθώς ο ίδιος θέλησε να εστιάσει στη σκιαγράφηση του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από τα πρόσωπα που δραματοποιούν τη ζωή και το έργο του.

 

 

 Η πορεία που ξετυλίγεται: από τα νεανικά του χρόνια ως το τραγικό τέλος

Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, αφηγήσεις ιστορικών, σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια, η σειρά 6 επεισοδίων ξετυλίγει την πορεία του μεγάλου πολιτικού, από τα νεανικά του χρόνια και την έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική στα Επτάνησα, τη διεθνή του σταδιοδρομία ως διπλωμάτη και κατόπιν ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι τη θέση του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και το τραγικό του τέλος (1831) που επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

 

 

Το πρώτο επεισόδιο

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του COSMOTE HISTORY HD, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

 

 

Ιστορικοί και καθηγητές

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.

Η νέα σειρά «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Ελλάδα. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 80 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

 

 

Συντελεστές:

Παραγωγή: COSMOTE TV

Εκτέλεση Παραγωγής: WCA Productions

Παραγωγός: Βικυ Νικολάου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Σενάριο: Δημήτρης Δεμεσούκας (5 επεισόδια), Νατάσα Μποζίνη (1 επεισόδιο)

Επιστημονικός Σύμβουλος: Ανδρέας Κούκος

Δ/νση Φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης

Μοντάζ, Μιξάζ: Γιώργος Αργυρόπουλος

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ματίνα Μέγκλα, Ηλένια Δουλαδίρη

Hair & Make-up Artist: Ντέμη Σταματοπούλου

Compositions-Digital FX: Θανάσης Σταϊκούρας

Casting: Γιώργος Γκικαπέππας, Άκης Γουρζουλίδης

Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ

Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Κουτρελάκος

Ηθοποιοί:

Σπύρος Σταμούλης (Ιωάννης Καποδίστριας)

Γωγώ Ξηρού (Ρωξάνδρα Στούρτζα)

Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Τσάρος Αλέξανδρος Α')

Σωτήρης Ταχτσόγλου (Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του)

Μαργαρίτα Καστρινού (Διαμαντίνα Γονέμη, μητέρα του)

Θώμη Καρύδη (Διαμαντίνα Γονέμη, νεαρή ηλιίκα)

Γιάννης Μιχαλόπουλος (Κλέμενς φον Μέτερνιχ)

Βασίλης Κουλακιώτης (Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος)

Μάνος Βαβαδάκης (Νικόλαος Γαλάτης)

Steve Lever (Στράτφορντ Κάνινγκ)

Ελεάννα Στραβοδήμου (Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοδορόβνα)

Τίτος Γεωργακόπουλος (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος)

Άγγελος Κουτρελάκος (Ιωάννης Καποδίστριας, παιδί)

Νάσος Λάππας (Πατήρ Συμεών)

Μύρωνας Παβένης (Άνθιμος Γαζής)

Φαίη Ευσταθοπούλου (Φινλανδή Μάντισσα)

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Leigh Fermor: Ανοιγει το σπιτι που εριξε αγκυρα ο μεγαλοΣ ταξιδευτηΣ ΄Οσα είδαμε, ζήσαμε και μάθαμε στη δημοσιογραφική αποστολή στην ηλιόλουστη Καρδαμύλη και στην οικία Patrick & Joan Leigh Fermor που ανοίγεται στον κόσμο.
Σοφια Κοκοσαλακη: Το «χρυσο» κοριτσι δεν μενει πια εδω Μια αναδρομή στο τι ήταν και τι κατάφερε να κατακτήσει αυτή η ξεχωριστή Ελληνίδα αλλά πάνω απ' όλα Κρητικιά.
Barcolana: Η μεγαλυτερη γιορτη τηΣ ιστιοπλοΐαΣ στον κοσμο Δείτε εικόνες από τη Διεθνής Ρεγκάτα Barcolana της Τεργέστης που πήρε βραβείο Γκίνες πέρσι όταν συγκέντρωσε 2.689 ιστιοφόρα και 16.000 ναυτικές συμμετοχές.
Η Αθηνα απεκτησε το δικο τηΣ μουσειο συγχρονηΣ τεχνηΣ στο Παγκρατι Δυο σπουδαίοι συλλέκτες μας κληροδότησαν αριστουργηματικά έργα σε ένα χώρο σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό σε όλους.
Πεντε και μια προτασειΣ για εναν καυτο συναυλιακο Σεπτεμβριο Ο μήνας με τα δυνατά live φέρνει, μεταξύ άλλων, έξι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ειδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΣτιΣ μαγικεΣ παραλιεΣ του σινεμα Πέρα από τις συμβουλές των ειδικών, για την ομαλή μετάβαση στο φθινοπωρινό ψυχολογικό κλίμα, υπάρχει και το σινεμά και ειδικά καλοκαιρινές ταινίες.
Η 15ετηΣ περιπετεια ενοΣ ανελκυστηρα στην Ακροπολη Δημιουργήθηκε στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είχε προδιαγραφές να φιλοξενεί 18 άτομα την ημέρα κι υπήρχαν φορές όλα αυτά τα χρόνια που έφτανε τα 180
ΣτιΣ βραχονησιδεΣ Κερο και Δασκαλιο οι ριζεΣ τηΣ ιστοριαΣ τηΣ ΕυρωπηΣ Παρακολουθήσαμε την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίαση ευρημάτων του The Cambridge Keros Project που ανατρέπει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία.
Βαμβακου: Η αναβιωση ενοΣ χωριου απο πεντε νεουΣ ανθρωπουΣ "Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί"
To σπανιο μεγαλειο του Αντετοκουνμπο: Απο τα Σεπολια στην κορυφη του NBA "Προφανώς, θα έχω παιδιά που θα μεγαλώσουν στις Η.Π.Α., αλλά κάποια μέρα ελπίζω ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook