Οι κουραμπιέδες είναι και πάλι εδώ και φέρνουν όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε μπουκιά.
Με καστανό βούτυρο που χαρίζει βαθύτερο άρωμα και καραμελένια γεύση, πλούσιο καβουρδισμένο αμύγδαλο και άφθονη άχνη που τους αγκαλιάζει σαν χιονισμένο πέπλο, αυτοί οι κουραμπιέδες είναι όσο αφράτοι και βουτυράτοι χρειάζεσαι για να σε ταξιδέψουν.
Μια συνταγή από τη food blogger Eirini Zevelaki, που παραμένει κλασική αλλά με μια πινελιά που την απογειώνει και σίγουρα θα γίνει η νέα σου γιορτινή παράδοση!
Συνταγή: Αφράτοι και νοστιμότατοι κουραμπιέδες - Πολύ αρωματικοί, με αμύγδαλο και άχνη
Υλικά
100 γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ βούτυρο λιωμένο καστανό
300 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα
140 γρ ζάχαρη
30 ml κονιάκ
¼ κ. γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ανθόνερο για ράντισμα, προαιρετικά
Άνχη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στο ταψί απλώνω τα αμύγδαλα και τα βάζω να ψηθούν στους 180°C, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν. Τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν και τα χοντροκόβω με το μαχαίρι ή στο γουδί.
Σε τηγανάκι βάζω 220 γρ βούτυρο, σε μέτρια ένταση και ανακατεύω ανα διαστήματα, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει σε θερμ, δωματίου.
Στο μπολ χτυπάω καλά με το μίξερ, το βούτυρο με το λιωμένο καστανό βούτυρο να γίνει ένα αφράτο καστανό μείγμα.
Ενσωματώνω τη ζάχαρη σε δόσεις και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ τα προσθέτω κι αυτά.
Ρίχνω τα αμύγδαλά, ανακατεύω και συνεχίζω με το αλάτι και το αλεύρι ανακατεύοντας τώρα με τα χέρια ή τη μαρίζ.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, παίρνω ζύμη στο μέγεθος καρυδιού, την πλάθω μπαλίτσα, μετά την πιέζω να ισιώσει από πάνω και πιέζω με το δάχτυλο να αφήσω ένα βαθούλωμα στο πάνω μέρος του.
Το βάζω στο ταψί σε αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω όμοια με τους υπόλοιπους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις, για 15 λεπτά.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζω με ανθόνερο και τους βάζω έναν-έναν σε μπολ με άχνη ζάχαρη κυλώντας τους να κολλήσει παντού.
Τέλος τους κοσκινίζω με έχτρα άχνη ζάχαρη από πάνω και είναι έτοιμοι!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

