
Συνταγές για γαλατόπιτα υπάρχουν πολλές καθώς όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας έχουν τη δική τους εκδοχή αυτής της πανεύκολης πίτας, που χρησιμοποιεί το περίσσευμα από αυγά, γάλα και βούτυρο των νοικοκυριών πριν μπει η Σαρακοστή.
Υπάρχουν γαλατόπιτες αλμυρές και γλυκές, με φύλλο και χωρίς φύλλο. Με φύλλο τις κάνουν συνήθως στην Πελοπόννησο, ενώ η Ήπειρος και η Στερεά ψηφίζει χωρίς.
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά για την κρέμα
1.250 γρ. γάλα
150 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
1 ξύλο κανέλα
1 πρέζα/ες αλάτι
1 μικρό λεμόνι (το ξύσμα του)
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 μεγάλα αυγά
50 γρ. βούτυρο
Για την κρούστα
2 κ.σ. νερό
1 μεγάλο αυγό
50 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο
Για το πασπάλισμα
Προαιρετικά κανελοζάχαρη
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών.
Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα.
Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί.
Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.
Για την κρούστα
Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το μίγμα αυγού σε όλη την επιφάνειά της.
Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τη σπέσιαλ γαλατόπιτα σε κομμάτια.
Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.
Μυστικά για γαλατόπιτα
Αφήστε την γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.
Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.
Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η γαλατόπιτα.
Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο η γαλατόπιτα είναι ακόμα ζεστή.
Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού.
Απογειώνει την συνταγή.
Γαλατόπιτα με φύλλο
Υλικά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας 450γρ.
80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (για άλειμμα)
Για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
Για την επιφάνεια
2 αυγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
κανέλα σε σκόνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη γαλατόπιτα με φύλλο, ανοιχτή, ξεκινάμε βγάζοντας το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε 8 φύλλα κρούστας στο ταψί, βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα.
Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Χτυπάμε με το σύρμα τα υλικά για την επιφάνεια (αυγά και ζάχαρη) και ραντίζουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr