Από τη Laura Rege Απόδοση-Επιμέλεια: Νάντια Σκληβάγκου, MSc, διαιτολόγος-διατροφολόγος (feelnutrition.gr)
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την καλή υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς ως την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Η χρήση των μυρωδικών ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντική για το σώμα αλλά και για την ψυχική υγεία εδώ και αιώνες. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν συστηματικά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πολύ πριν από τη μαγειρική χρήση τους. Σαφέστατα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει ότι πολλά από αυτά έχουν πράγματι αξιοσημείωτα οφέλη για τη συνολική υγεία μας. Εκτός όμως από αυτό, δίνουν στο φαγητό μας πιο σύνθετη γεύση. Ο τέλειος συνδυασμός, έτσι δεν είναι;
Γιατί να τα τρως συχνότερα;
"Τα περισσότερα μυρωδικά είναι μια πλούσια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών" τονίζει η βοτανολόγος Jennifer McGruther, συγγραφέας του Vibrant Botanicals. Πλέον, οι λαϊκές αγορές και τα μανάβικα είναι γεμάτα με κάθε είδους φρέσκα μυρωδικά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
*Tip για να δοκιμάσεις: Αντί για σαλάτα μαρούλι, μπορούμε να φτιάξουμε μια σαλάτα εξ ολοκλήρου με φυλλώδη βότανα, όπως βασιλικός, μαϊντανός και μέντα, που έχουν έντονες γεύσεις. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε λωρίδες από κόκκινο κρεμμύδι για έξτρα ψευδάργυρο.
Μερικά δημοφιλή μυρωδικά και πώς να α χρησιμοποιήσεις:
ΜEΝΤΑ
Γλυκιά και αναζωογονητική, υπάρχει σε περισσότερες από 600 ποικιλίες.
Οφέλη για την υγεία: Η μέντα έχει αναζωογονητικά οφέλη. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως βοηθά στην πέψη.
Πώς να τη χρησιμοποιήσουμε: Ρίχνουμε μερικά φυλλαράκια πάνω από φρέσκα μούρα, πεπόνι ή δαμάσκηνα και συνοδεύουμε με λίγες σταγόνες μέλι. Προσθέτουμε λίγη φρέσκια μέντα σε παγωμένο τσάι ιβίσκου ή απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι ζεστή μέντα μετά το γεύμα, προσθέτοντας απλά μια χούφτα φύλλα μέντας σε βραστό νερό.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr