
Το βυζαντινό γλυκό ψυγείου είναι ένα λαχταριστό, δροσερό επιδόρπιο που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη ευκολία. Με στρώσεις μπισκότου, αρωματική κρέμα και σοκολατένια επικάλυψη, θυμίζει πλούσια βυζαντινή πολυτέλεια. Δεν χρειάζεται ψήσιμο, μόνο λίγη υπομονή μέχρι να παγώσει καλά στο ψυγείο!
Το βυζαντινό είναι εύκολο, δροσερό και λατρεμένο από μικρούς και μεγάλους. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, τώρα είναι η στιγμή!
Τη συνταγή για αυτό το υπέροχο γλυκό, μας δίνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος.
Συνταγή: Γλυκό ψυγείου βυζαντικό - Σιροπιαστό και μυρωδάτο, τοπ επιδόρπιο
Υλικά
120 γρ βούτυρο γάλακτος
200 γρ ζάχαρη
245 γρ γιαούρτι στραγγιστό
180 γρ ψιλό σιμιγδάλι
180γρ χοντρό σιμιγδάλι
85 γρ γάλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι κανέλας:
200 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
½ κ.γ. χυμό λεμόνι
Για την κρέμα:
900 ml γάλα
150 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
30 γρ αλεύρι
30 γρ κορν φλαουρ
4 κρόκους αυγών
50 γρ βούτυρο παγωμένο
Για τη σαντιγί:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
35% λιπαρά
80 γρ άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γιαούρτι, στην συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα.
Τέλος ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος 25*25 και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, μεταφέρουμε σε αυτό το μείγμα σιμιγδαλιού.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας, αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πήξει το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε την βάση μας από το φούρνο και σιροπιαζουμε με κρύο σιρόπι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr