Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο

Οι Ελληνες που δημιούργησαν τεχνολογία που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα, στον διεθνή διαγωνισμό London IOOC 2018.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο

Στις 13 και 14 Απριλίου, το Λονδίνο γίνεται για δεύτερη φορά σημείο συνάντησης των καλύτερων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο μέσα από μια μοναδική διοργάνωση με θέμα την ανάδειξη και προώθηση ισχυρισμού υγείας για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός London IOOC 2018 έχει προσελκύσει 398 συμμετοχές από 22 χώρες, με την Ελλάδα να έχει σημαντική εκπροσώπηση ως μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εταιρειών συσκευασμένου ελαιολάδου.

Όμως, εκτός από τους συμμετέχοντες, η Ελλάδα ηγείται και της επιτροπής χημικής αξιολόγησης χάρις στη μοναδική τεχνολογία που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη, Αναπληρωτή καθηγητή και την Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τεχνολογία αυτή είναι η μόνη διεθνώς που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο
Γιώργος Κουβέλης, Γενικός Διευθυντής London IOOC 2018 - Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο TheTOC.

- Τι θα συμβεί στο Λονδίνο στις 13 και 14 Απριλίου;

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου του Λονδίνου είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο ο οποίος πραγματοποιείται στην καρδία μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές. Στις 13 και 14 Απριλίου γίνεται η γευστική αξιολόγηση των δειγμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και παράλληλα ξεκινά η χημική αξιολόγηση για την περιεκτικότητα στα ευεργετικά συστατικά του ευρωπαϊκού ισχυρισμού υγείας. Μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 13 Μαιου στο Hilton Kensington στο Λονδίνο.

Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ποιος είναι ο στόχος αυτής της διοργάνωσης;

Ο διεθνής διαγωνισμός έχει σαν στόχο να ξεχωρίσει και να βραβεύσει τα καλύτερα ελαιόλαδα αλλά και να βοηθήσει τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους και ταυτόχρονα να προάγει τη γνώση στους καταναλωτές και τους επαγγελματίες της γαστρονομίας σχετικά με τα γευστικά αλλά και τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Οι βραβεύσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς σαν αυτόν αποτελούν το εισιτήριο για να ανοίξουν οι πόρτες των διεθνών αγορών.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο - εικόνα 3

- Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετεχόντων;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί ο καθένας εκ των οποίων έχει τα δικά του κριτήρια. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την ποιότητα και εκεί αξιολογούνται μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, υφή κτλ) από ένα διεθνές πάνελ έμπειρων γευσιγνωστών. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την συσκευασία και τα βραβεία αφορούν την ετικέτα, τη φιάλη, την καινοτομία της συκευασίας και την συνολική εικόνα του προϊόντος και οι αξιολογητές είναι ένα διεθνές πάνελ ιδιαίτερα έμπειρων επαγγελματιών του χώρου της συσκευασίας και των γραφιστικών τεχνών.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο - εικόνα 4

Ο τρίτος διαγωνισμός έχει την μοναδική διεθνή πρωτοτυπία να συνδυάζει τη γεύση και την υγεία. Συγκεκριμένα βραβεύει τα ελαιόλαδα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγειοπροστατευτικές φαινόλες αλλά ταυτόχρονα έχουν και εξαιρετική γεύση, γεγονός που απαιτεί αρκετή προσπάθεια και γνώση για να επιτευχθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιεκτικότητα στις ευεργετικές ουσίες καθορίζει το 70% της βαθμολογίας και η γεύση το 30%. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός στον κόσμο που δίνει τέτοιου τύπου βραβείο και αποτελεί μια απόδειξη διεθνούς καταξίωσης στον αναδυόμενο χώρο της αγοράς των ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας.

- Τι ακριβώς θα κάνετε εσείς - πώς προέκυψε η συμμετοχή σας;

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε έναν τέτοιο διαγωνισμό οι διοργανωτές επέλεξαν να καινοτομήσουν και να στηρίξουν τη θέσπιση βραβείων που συνδυάζουν γεύση και υγεία. Η ερευνητική μας ομάδα χάρη στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει είναι η μόνη διεθνώς που μπορεί να αναλύσει εκατοντάδες δείγματα ελαιολάδου σε μια μόλις ημέρα και αυτό δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί η χημική αξιολόγηση στα πλαίσια ενός διαγωνισμού όπου απαιτείται πολύ μεγάλη ταχύτητα και αξιοπιστία των αναλύσεων. Με τους διοργανωτές του διαγωνισμού γνωριστήκαμε το 2016 στην Αρχαία Ολυμπία όπου για πρώτη φορά ως πανεπιστήμιο Αθηνών βραβεύσαμε ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο με βάση τα υγιεινά τους συστατικά. Τότε μας έγινε η πρόταση να συνδυαστούν τα υγιεινά χαρακτηριστικά με αυτά της υψηλής γεύσης και έτσι γεννήθηκαν τα βραβεία health claim του Λονδίνου. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί!

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου στο Λονδίνο - εικόνα 5

- Είναι το ελαιόλαδο φυσική υπερτροφή; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το ελαιόλαδο από το 2012 ανήκει στα τρόφιμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει επίσημα να φέρουν ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα τους, δηλαδή ότι υπο συγκεκριμένες προϋποθέσεις το ελαιόλαδο μπορεί να προστατέψει από την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης που είναι η κυριότερη αιτία καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Απαραίτητη προϋπόθεση το ελαιόλαδο να περιέχει περισσότερες από 5 mg φαινόλες ανα 20 γραμμάρια ελαιολάδου γεγονός που αποδεικνύεται μόνο μέσω χημικής πιστοποίησης. Παράλληλα οι ευεργετικές φαινόλες του ελαιολάδου έχει βρεθεί σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ότι μπορούν να προστατεύσουν από τη δημιουργία θρόμβων, από την υψηλή χοληστερόλη, από την υπέρταση και από τη φλεγμονή ενώ πολύ πρόσφατα πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Alzheimer και διαφόρων μορφών καρκίνου. Όλα αυτά σίγουρα δείχνουν ότι το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο και ιδίως το ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη αποτελεί μια «νέα» υπερτροφή που οι πρόγονοι μας την κατανάλωναν επι αιώνες χωρίς να το γνωρίζουν.

Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ, Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΔΙΠ, Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Ποια η θέση του ελληνικού ελαιόλαδου στην παγκόσμια κατάταξη (από άποψη ποιότητας);

Έχοντας αναλύσει περισσότερα από 6.000 δείγματα ελαιολάδου από όλες τις χώρες και τις περισσότερες ποικιλίες μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες ελιάς έχουν την εξαιρετική ικανότητα να παράγουν ελαιόλαδο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδίως στην ουσία που ονομάζεται ελαιοκανθάλη. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι φέτος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ARISTOIL που πραγματοποιείται σε πέντε Μεσογειακές χώρες αναλύθηκαν στο εργαστήριο μας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας πάνω από 2500 δείγματα από όλες τις χώρες και η υψηλότερη περιεκτικότητα βρέθηκε σε αγουρέλαιο από την ποικιλία Καλαμών. Συνολικά πάνω από το 70% των Ελληνικών δειγμάτων μπορούσε να έχει ισχυρισμό υγείας γεγονός που αναδεικνύει την τεράστια δυναμική για τη χώρα μας. Τα πλήρη αποτελέσματα του προγράμματος ARISTOIL και οι βραβεύσεις των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου με τα βραβεία OLYMPIA health &nutrition awards θα γίνει φέτος σε ειδική τελετή στις 17 Μαϊου στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα υπό την αιγίδα του World Olive center for health.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία πιστοποίησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου που έχετε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Η ερευνητική μας ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2012 έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο μέτρησης των υγειοπροστατευτικών συστατικών του ελαιολάδου που ονομάζεται NMR και με την οποία μπορούν να μετρηθούν τα συστατικά ένα προς ένα σε χρόνο μερικών δευτερολέπτων. Χάρη σε αυτή την καινοτομία μπορούμε κάθε χρόνο να αναλύουμε και να πιστοποιούμε χιλιάδες δείγματα σε αντίθεση με τις παλαιότερες τεχνικές που απαιτούσαν περίπου 2 ώρες για κάθε δείγμα και μπορούσαν να μετρήσουν τα συστατικά μόνο σαν σύνολο. Μάλιστα ο ΕΦΕΤ πρόσφατα ενέταξε τη μέθοδο αυτή στον επίσημο κατάλογο των αποδεκτών μεθόδων που μπορεί κάθε παραγωγός να χρησιμοποιεί για να ελέγξει την ποιότητα του ελαιολάδου του. Σήμερα μετά από έξι χρόνια μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογική καινοτομία που αναπτύξαμε έκανε οικονομικά προσιτή αυτή την ανάλυση σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς και έδωσε μεγάλη ώθηση στην ταχύτατα αναδυόμενη νέα αγορά του ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Ιουλ 2020 | 13:49

Kayak, το ελληνικό παγωτό στην πιο gourmet εκδοχή του

Το ελληνικό παγωτό με τα πιο αγνά υλικά, που μια μητέρα θα ένιωθε σίγουρη για να δώσει στα παιδιά της.

Η ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 07 Ιουλ 2020 | 07:38
06 Ιουλ 2020 | 12:43

Το φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει σε ένα επιβλητικό περιβάλλον και έχει σαρώσει στα βραβεία ποιότητας

Η σταγόνα που γέμισε αυτό το μπουκάλι έχει μεγάλη διαδρομή, περνώντας μέσα από τα βραχώδη φίλτρα της φύσης αλλά και μια υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 07:35
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ 05 Ιουλ 2020 | 12:36

Fit for a Queen: Γιατί η Κέιτ είναι πιο ικανή για τον ρόλο της βασίλισσας από την Νταϊάνα - Τα κοινά στοιχεία με την Ελισάβετ

Τα χαρακτηριστικά της Κέιτ που δένουν απόλυτα με τον μελλοντικό της ρόλο ως βασίλισσα.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ 05 Ιουλ 2020 | 07:52
Η ΚΕΙΤ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 04 Ιουλ 2020 | 08:13

Η Κέιτ ξεπουλάει, το "Meghan Effect" ξεφούσκωσε: H αποκαθήλωση της Μέγκαν και η υπεροχή της μέλλουσας βασίλισσας [Εικόνες]

Η κορυφαία εμφάνιση της Κέιτ που προκάλεσε ντελίριο και ξεπούλησε μέσα σε 24 ώρες.

TO ΚΟΡΜΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ 03 Ιουλ 2020 | 07:45

Ελ Μακφέρσον: Μπορεί να φαινόμουν καλά, αλλά ήμουν διαλυμένη, δεν μου άρεσε καθόλου το σώμα μου

Η 56χρονη Ελ Μακφέρσον, ποζάρει με το μπικίνι της ενώ αποκαλύπτει την... εντελώς λαθος δίαιτα που έκανε στα 30 της.

Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΑΡΛΟΤ ΚΑΙ Ο ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΤΖΟΡΤΖ 03 Ιουλ 2020 | 07:37
"Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ" 02 Ιουλ 2020 | 07:40

Tα 59α γενέθλια της Νταϊάνα: Η παθιασμένη αναφορά του πρίγκιπα Χάρι "Η μητέρα μου ποτέ δεν πήρε την εύκολη, τη δημοφιλή ή την άνετη διαδρομή"

Ήταν γεννημένη την 1η Ιουλίου του 1961, ωστόσο στις 31 Αυγούστου του 1997 το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα από ένα φρικτό τροχαίο στο Παρίσι.

01 Ιουλ 2020 | 11:15

Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, ο τομέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εξελιχθεί το 2020, ακόμα κι αν ακολουθεί διαφορετική πορεία από την αναμενόμενη και ανακατεύθυνση των σχετικών δράσεων.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ "ΦΩΝΑΖΕ" ΝΤΑΙΑΝΑ 01 Ιουλ 2020 | 07:34

Η μεγαλειώδης κίνηση του πρίγκιπα Χάρι: Η τρυφερή ανάμνηση από τη μητέρα του και το δώρο των 8.000 λιρών στον Λούις

Το πανάκριβο δώρο που έκανε στον ανιψιό του σίγουρα θα ενθουσίαζε τη γιαγιά του, αν ζούσε.

ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΟΡΙΑ 30 Ιουν 2020 | 07:38