
Η ωραιότερη συνταγή για πορτοκαλoπιτα με μια πολύ απλή και ευκολη διαδικασία. Βάλτε γιαούρτι στο μίγμα για γίνει αφράτη και ζηλευτή.
Την τέλεια συνταγή για πορτοκαλόπιτα, που θα συνδυαστεί τέλεια με το παγωτό σας, βρήκαμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Συνταγή: Η πιο ζουμερή, αφράτη και αρωματική πορτοκαλόπιτα
Υλικά
2 πορτοκάλια ξύσμα
450 gr φύλλο
250 gr ηλιέλαιο
250 gr ζάχαρη
2 βανίλιες
150 gr μαρμελάδα
5 αυγά χτυπημένα
500 gr γιαούρτι
200 gr κρέμα γάλακτος
20 gr baking powder
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
600 gr ζάχαρη
500 gr νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκάλι
100 gr μαρμελάδα
Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά.
Από την ώρα που παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε.
Αφού βράσει, προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
ΚΡΕΜΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα ακέρωτα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα τα αυγά, την κρέμα και τελειώνουμε με το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά.
Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.
ΦΥΛΛΑ
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φύλλα θα πρέπει προηγουμένως να τα έχετε αποψύξει.
Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
Τα ανοίγουμε, τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε, προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Μοιάζουν με κορδέλες.
Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα.
Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια φύλλου λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα.
Πιέζοντάς τα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα
Συνεχίζουμε να τα προσθέτουμε λίγα-λίγα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πιρούνια, διαχωρίζοντάς τα.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περιμένοντας μέχρι να ποτίσουν.
Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.
ΨΗΣΙΜΟ
Θα την ψήσουμε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ο χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
Όπως την βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να το απορροφήσει.
Κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της.
Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Tips
Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα γίνει σωστά το καραμέλωμα στο ψήσιμο
Το να τα ρίχνουμε λίγα λίγα είναι απαραίτητο βήμα. Αλλιώς κολλάνε μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια συμπαγή μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr