
Ένα υπέροχο, αρωματικό τσουρέκι με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. Ζυμώνεται με βούτυρο Lurpak που χαρίζει στη ζύμη πλούσια γεύση και αφράτη υφή.
Συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι του Στέλιου Παρλιάρου
Υλικά
Τεμάχια: 2
250 γρ. βούτυρο Lurpak, σε κυβάκια
200 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
5 γρ. μαχλέπι
5 γρ. μαστιχέλαιο ή μαστίχα τριμμένη
5 γρ. αλάτι
40 γρ. μαγιά μπίρας
750 γρ. αλεύρι σκληρό
1 αυγό για άλειμμα
αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά μπίρας και ρίχνουμε από πάνω το γάλα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η μαγιά.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τα αυγά και το μείγμα της μαγιάς και με τον γάντζο του μίξερ ζυμώνουμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί καλά. Αν βάλουμε μαστίχα και όχι μαστιχέλαιο, την προσθέτουμε και αυτήν τώρα.
Σταδιακά ρίχνουμε το βούτυρο κρύο, συνεχίζοντας το χτύπημα για 25-30 λεπτά, ώσπου το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν επιλέξουμε μαστιχέλαιο, το ρίχνουμε σε αυτή τη φάση και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ζυμάρι σε μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με πετσέτα για 30-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε με τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο για να φτιάξουμε δύο τσουρέκια.
Μοιράζουμε το καθένα σε τρία ίσα μέρη. Με αυτά πλάθουμε 3 μπαστούνια και φτιάχνουμε μία πλεξούδα. Αν κολλάει στα χέρια μας το ζυμάρι, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
Αραιώνουμε το επιπλέον αυγό σε λίγο νερό ή γάλα και με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια.
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr