
Η Τόνια Ζηλιαναίου, Διαιτολόγος - διατροφολόγος, personal trainer και wellness coach, έχει μετακομίσει στην Τήνο και με τη βοήθεια των ντόπιων μάς ξεναγεί στο νησιώτικο Πάσχα και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού.
Η πασχαλινή περίοδος έχει πολλές πτυχές που καθρεφτίζουν τη ζωή μας και τον τρόπο που επιλέγουμε να τρεφόμαστε. Ως παράδοση πια γνωρίζουμε ότι η σαρακοστή ολοκληρώνει τον κύκλο της με αυστηρή νηστεία σχεδόν 50 ημερών και στη μνήμη μας έρχονται ο παππούς και η γιαγιά.
Ως ιστορία από έναν πιστό που με ευλάβεια στις θρησκευτικές παραδόσεις επιλέγει να τηρήσει το έθιμο, το οποίο έχει και διάσταση νοητικής πρόκλησης, μακριά από το κρέας, τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα, ακόμα και τη νηστεία του λαδιού. Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και η Ανάσταση με ένα αίσθημα ευφορίας, αφού έπεται ο οίστρος της άνοιξης. Είναι η περίοδος του λεγόμενου περάσματος (πάσχα = πέρασμα) από τον άγονο χειμώνα στην πολύκαρπη ολάνθιστη άνοιξη, αν αναφερθούμε σε ακόμα πιο αρχαίες ρίζες του εορτασμού. Ευκαιρία να αναζητήσουμε έναν όμορφο τόπο για τις πασχαλινές ημέρες, συνήθως κοντά στη φύση, μιας και εκεί αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος πιο έντονα αυτό που συμβαίνει με την αλλαγή των εποχών ή, πιο απλά, να πάμε ένα ταξιδάκι! Αν δε μας ευνοούν οι συνθήκες να μεταφερθούμε κοντά στη φύση ή στο χωριό, ίσως αυτές οι δύο συνταγές να βοηθήσουν να μυρίσει το σπίτι σου λίγο από το κυκλαδίτικο μεράκι.
Από την αγκαλιά της Τήνου δύο παραδοσιακά γλυκά της φέρνουν την κυκλαδίτικη παράδοση στην κουζίνα σου. Τα αναζήτησα ανάμεσα σε γνωστούς/-ές και φίλους/-ες και, μαζεύοντας το κουβάρι, έφτασα στην αρχή του. Με οδήγησε στην πιο έγκυρη πηγή και σε μια πολυπράγμονα μαγείρισσα και όχι μόνο, τη Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου. Η γλυκύτατη και χαμογελαστή κυρία Νικολέττα κατέγραψε τις ντόπιες συνταγές λίγο πριν χαθούν στον χρόνο. Οι συνταγές αποτελούν σημαντικό μέρος της λαϊκής παράδοσης που είναι μέρος του πολιτισμού του νησιού αλλά και του ελλαδικού χώρου. Οι συνταγές της έχουν περιληφθεί σε βιβλία που έχει εκδώσει και με χαρά μάς τις παραχωρεί για ανατύπωση σε αυτό το άρθρο. Πολλές φορές το να τιμήσουμε το παρελθόν φέρνοντάς το στο σήμερα είναι αξία ανεκτίμητη, γιατί η γνώση, πολύ περισσότερο η συλλογική γνώση του κάθε λαού, αξίζει να διαφυλάσσεται.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr