
Το Πάσχα πλησιάζει και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να ετοιμάζονται τα γλυκά των ημερών, τα πασχαλινά κουλουράκια, αλλά και τα τσουρέκια.
Παρακάτω, η κλασική και αγαπημένη συνταγή για πολίτικο πασχαλινό τσουρέκι.
Συνταγή για πασχαλινό πο λίτικο τσουρέκι
Υλικά
Τεμάχια: 4
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
70 γρ. μαγιά νωπή
500 γρ. γάλα
380 γρ. ζάχαρη
130 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο (από αιγοπρόβειο γάλα, που βρίσκουμε σε βαζάκι στο ψυγείο των σούπερ μάρκετ ή και χύμα + 60 γρ. για το πλάσιμο
4 αυγά
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη (έτοιμη ή κοπανισμένη από εμάς)
1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη (έτοιμο ή κοπανισμένο από εμάς)
1 τσιμπιά αλάτι
1 κρόκος για επάλειψη
αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Ζυγίζουμε 100 γρ. από το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και 100 γρ. από το γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τον χυλό για 20 λεπτά σε θερμοκρασία ζεστού δωματίου ώστε να ξυπνήσει για τα καλά η μαγιά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 130 γρ. βούτυρο με το υπόλοιπο γάλα (400 γρ.).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυο - τρεις φορές για να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην κάψει.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (900 γρ.), φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό μείγμα γάλακτος. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι τα ολόκληρα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι. Τέλος, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό ή τον γάντζο, για 5 - 6 λεπτά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 4 - 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν η ζύμη φουσκώσει πολύ καλά, δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεσκεπάζουμε.
Την πατικώνουμε με τα χέρια και την τουμπάρουμε. Καλύπτουμε ξανά το σκεύος με μεμβράνη και περιμένουμε πάλι 4 - 5 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τότε είναι έτοιμη να την πλάσουμε. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.
Στη συνέχεια χωρίζουμε κάθε μέρος ζύμης στα 3. Πλάθουμε τα 12 μικρότερα μέρη σε λωρίδες.
Πλάθουμε τις 3 λωρίδες σε κοτσίδα. Το πρώτο τσουρέκι-πλεξούδα είναι έτοιμο.
Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια ακόμη μισή ώρα, αφού τα πλάσουμε, για να ξαναφουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
Επάνω σε αυτή τοποθετούμε όσες πλεξούδες χωράνε. Αραιώνουμε τον κρόκο χτυπώντας τον με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με πινέλο.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου και βάζουμε στον φούρνο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω), για 40 - 45 λεπτά την κάθε δόση.
Μυστικά
Η διαδικασία του ανεβάσματος της ζύμης μπορεί να συντομευθεί αν βάλουμε το μπολ με τη ζύμη σε φούρνο που έχουμε πολύ ελαφρά ζεστάνει στους 50° C.
Για να είμαστε πιο ασφαλείς ότι η ζύμη δεν θα φουσκώσει υπερβολικά στο τελευταίο μισάωρο αναμονής, τη βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε ταψάκι. Έτσι, θα τη συγκρατήσουν τα τοιχώματα.
Το λιωμένο βούτυρο γάλακτος κάνει τη ζύμη πιο αφράτη και αρωματική, ενώ χάρη σε αυτό το τσουρέκι δεν σκληραίνει τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση του βούτυρο αγελάδος, το οποίο είναι πιο οικονομικό, ακόμη και μαργαρίνη τύπου Βιτάμ.
Εκτός από τον κλασικό συνδυασμό μαχλέπι και μαστίχα, μπορούμε να αρωματίσουμε τα τσουρέκια μας με:
α. ξύσμα 2 πορτοκαλιών ή 2 λεμονιών ακέρωτων
β. ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο + 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη γ. 1 κουτ. γλυκού κακουλέ + 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη.
Χειριζόμαστε προσεκτικά τα τσουρέκια μέχρι να τα βάλουμε στον φούρνο για να μην ξεφουσκώσουν. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουμε να φουσκώσουν και πάλι όσο πρέπει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr