Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι ανυπομονούν να μοιραστούν όμορφες στιγμές και γεύματα με τους αγαπημένους τους.
Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια αρχίζουν ήδη να προγραμματίζονται, και εμείς παρακάτω σας προτείνουμε τρεις τέλειες, χρωματιστές και χειμερινές σαλάτες για τα γιορτινά σας τραπέζια που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμενους σας.
Συνταγες: 3 προτάσεις για πολύχρωμες, χειμωνιάτικες σαλάτες
Πράσινη σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί, ρόδι και σάλτσα καρύδι
Υλικά
Μερίδες: 6-8
250 γρ. τρυφερές πρασινάδες ανάμεικτες, χοντροκομμένες
3 σικορέ κομμένα σε λωρίδες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
2 μέτρια αχλάδια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα και σε λεπτές φέτες
2 φλιτζ. τσαγιού σπόροι ροδιού (για το σερβίρισμα)
Για το τυρί
8 φέτες από κορμό κατσικίσιου τυριού, τύπου σεβρ, κομμένες σε πάχος 1 εκ.
300 γρ. ψίχουλα χοντροτριμμένα από χωριάτικο καλό ψωμί
1 αυγό χτυπημένο με ένα πιρούνι
Για τη σάλτσα
150 γρ. καβουρδισμένα καρύδια, χοντροσπασμένα
90 ml ελαιόλαδο
45 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
45 ml νερό
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τυρί
Για να φτιάξουμε πρασινάδες με ζεστό κατσικίσιο τυρί, ρόδι και σάλτσα καρύδι, βουτάμε κάθε φέτα τυριού πρώτα στο αυγό, μετά στα ψίχουλα, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά, και βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα. Βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του τυριού.
Σάλτσα
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα μισά καρύδια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.
Σαλάτα
Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα μαζί με αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, τακτοποιούμε όμορφα τις φέτες τυριού και σκορπίζουμε το ρόδι και τα υπόλοιπα καρύδια.
Λαχανοσαλάτα με πέστο μαϊντανού
Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. λάχανο λευκό, ψιλοκομμένο ή ψιλοτριμμένο στο μαντολίνο
2 μεσαίου μεγέθους καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
Για το πέστο μαϊντανού
1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες (από βάζο μέσα σε λάδι, για να είναι πιο μαλακές) στραγγισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την λαχανοσαλάτα με πέστο μαϊντανού βάζουμε το λάχανο σε ένα βαθύ μπολ, το αλατίζουμε ελαφρώς και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να μαραθεί κάπως.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε.
Για το πέστο μαϊντανού
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Αν δεν έχουμε μπλέντερ κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι, σε περισσότερες δόσεις, ίσως και με λίγο περισσότερο λάδι (για να γυρίζουν τα μαχαίρια).
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το πέστο μαϊντανού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως
Συνοδεύουμε με: Η σαλάτα αυτή είναι ωραία γαρνιτούρα για ψητό φιλέτο κοτόπουλου και χοιρινές μπριζόλες. Μπορεί να καταναλωθεί και ως κύριο γεύμα αν τη συνοδεύσουμε με ψωμί και ένα κομμάτι κασέρι από τη Μακεδονία.

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και μαρούλι
Υλικά
200 gr χοντροκομμένο μαρούλι, λόλα κόκκινη και πράσινη
1 ματσ. σπαράγγια (τρυφερά και καταπράσινα)
6 φετ. προσούτο
1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
Ντρέσινγκ
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. χυμός ρόδι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.γ. μέλι ζάχαρη
1½ κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το τραγανό προσούτο. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και αραδιάζουμε επάνω τις φέτες προσούτο.
Ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς.
Μεταφέρουμε τις φέτες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (κοτσάνι και φλούδα) και κρατάμε 2–3 ωμά τρυφερά κομμάτια για το γαρνίρισμα.
Τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει και αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά σε πιατέλα και προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε και το ρόδι.
Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Σπάμε το τραγανό προσούτο σε χοντρά κομμάτια και γαρνίρουμε τη σαλάτα με αυτά.
Προσθέτουμε τα ωμά τρυφερά σπαράγγια και τέλος ρίχνουμε τις φλούδες (καρουλάκια) παρμεζάνας.
Σαλάτα με ψητά παντζάρια, ρόδι και καρύδι
Υλικά
Μερίδες: 6-8
5-6 παντζάρια (βολβοί και φύλλα)
3 ρόδια (ο χυμός από τα δύο ρόδια και τα σπόρια από το ένα)
200 ml ελαιόλαδο
100 ml βαλσαμικό ξίδι
250 γρ. ζαγορίσιο γαλοτύρι
100 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με ψητά παντζάρια, ζαγορίσιο γαλοτύρι, ρόδι και καρύδι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
Αλατοπιπερώνουμε τους βολβούς, τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.
Τους ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη φλούδα τους και τους κόβουμε κυδωνάτους.
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα παντζαρόφυλλα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα. Από πάνω τακτοποιούμε τους βολβούς παντζαριού.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, τον χυμό από τα 2 ρόδια, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Από πάνω σκορπίζουμε το γαλοτύρι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα σπόρια ροδιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr