
Μία ιδιαίτερη συνταγή γλυκού από τον Ακη Πετρετζίκη. Αμερικάνικο cheesecake σε ξυλάκι, έτοιμο σε λίγη ώρα!
Ακης Πετρετζίκης: Αμερικάνικο cheesecake σε ξυλάκι
Υλικά
Για τη βάση
350 γρ. μπισκότα τύπου digestive, τριμμένα
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
1000 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
6 αβγά, μεσαία
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
800 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Για το σερβίρισμα
μπισκότα, της αρεσκείας μας
φρούτα, της αρεσκείας μας
ζαχαρωτά, της αρεσκείας μας
ξηρούς καρπούς, της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να απορροφηθεί το βούτυρο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 26 εκ. και απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί όλη η εσωτερική επιφάνεια της φόρμας. Θέλουμε το μείγμα του μπισκότου να καλύψει και περιμετρικά τη φόρμα για να σχηματιστεί ένα γείσο. Για να γίνει λεία η επιφάνεια τη βάσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βάση ενός ποτηριού.
Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 100ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μέσα στον φούρνο χαμηλά, μια φόρμα με νερό ώστε να κάνει υδρατμούς κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σπάσει η επιφάνεια του cheesecake μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα χειρός, με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει η κρέμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και χτυπάμε.
Μεταφέρουμε την κρέμα στην κρύα βάση και ψήνουμε για 2 ½ ώρες.
Αφαιρούμε και αφήνουμε 1-2 ώρες να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ξεφορμάρουμε και χαράσσουμε σε 10 κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε, στην εξωτερική πλευρά, από ένα ξυλάκι για παγωτό.
Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να παγώσει.
Σε μια βαθιά κανάτα βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Φροντίζουμε η κανάτα να έχει μεγάλο άνοιγμα στο στόμιο για να χωράει μέσα ένα κομμάτι cheesecake.
Κόβουμε το cheesecake σε κομμάτια. Παίρνουμε το ένα κομμάτι από το ξυλάκι και το βουτάμε στην κανάτα με την κουβερτούρα.
Μεταφέρουμε σε λαδόκολλα και στολίζουμε με τα μπισκότα, τα φρούτα, ξηρούς καρπούς και τα ζαχαρωτά της αρεσκείας μας.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr